Viaţa celui mai căutat dresor din Iaşi

default

Dimensiune font:

| 22-04-2017 05:10

Să fii activ la aproape 70 de ani nu e deloc uşor. Îţi trebuie în primul rând o condiţie fizică de excepţie, dublată de voinţă şi de dorinţa de accepta noi provocări. Pe scurt, aceasta este povestea lui Mitică Popovici, şoferul care atunci când nu conduce taxiul, dresează câinii celor mai importanţi oameni din oraş. Nu o face pentru bani, ci din dorinţa de a fi aproape de câini, de a continua o muncă începută cu patru decenii în urmă, pe vremea când era subofiţer de poliţie.

Familist convins, Mitică Popovici sau nea Mitică, aşa cum îl cunosc prietenii, a avut la viaţa sa încă o mare dragoste: animalele. „Mi-au fost dragi câinii şi caii. Încă de tânăr visam să fiu dresor”, recunoaşte acesta. Ar fi la îndemână mai multe variante, optând în cele din urmă pentru o meserie la fel de periculoasă precum cea de artist de circ. „Am fost subofiţer de poliţie, în cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare. M-au trimis de două ori la Sibiu, pentru a mă specializa în cel mai renumit centru de dresare a câinilor de urmă”, ne povesteşte nea Mitică.
A dresat puiul câinelui lui Nicu Ceauşescu
Poate părea nefiresc, însă şi pe vechea fostei Miliţii şpaga era la modă. Nea Mitică spune că a avut colegi care au pus în plic chiar şi 300 de dolari pentru a li se da în primire exemplare provenite din părinţi campioni. „Pui cu care să poţi lucra. Se dădeau bani grei la comandantul unităţii. Spre norocul meu, l-am primit pe Mat, un ciobănesc german de două luni. Ulterior, aveam să aflu să tatăl lui Mat este Dino, un câine deţinut de Nicu Ceauşescu”, povesteşte dresorul. Cu Mat a lucrat 12 ani, timp în care a obţinut numeroase premii la specializările şi concursurile la care a participat.
„Erau concursuri între unităţi. Am luat zece pe linie şi ca dresor şi la secţiunea inteligenţă canină. Mat fusese dresat să ia urma hoţilor care spărgeau vagoanele de marfă, însă au apelat la noi şi cei aflaţi în urmărirea hoţilor de locuinţe”, spune nea Mitică.
Dragoste de câine!
Legătura dintre om şi animal a continuat şi după ce ambii s-au retras din activitate. Mitică Popovici era ceea ce încă se cheamă un pensionar tânăr, lucru des întâlnit la cadrele provenite din structuri militare sau din Poliţie. La rândul său, Mat fusese „pensionat” după 12-13 ani de activitate, aceasta fiind, de altfel, durata maximă până la care pot activa patrupedele care îi ajută pe poliţişti în îndeplinirea unor misiuni. „Nu puteam accepta să stau departe de Mat. Am mers la comandant şi i-am cerut să mi-l dea să-l cresc. Nu a vrut. Au contat mai mult banii pe care colonelul Micu i-a luat pentru a-l încredinţa pe Mat altcuiva. Am făcut săpături şi am aflat că Mat ajunsese în grija patronilor de la Popas Păcurari. Oameni cumsecade, care au avut o grijă deosebită de câine. Le-am spus ce vreau şi că sunt dispus să plătesc oricât pentru a-l avea din nou pe Mat. Patronul a vrut să se convingă de relaţia om-câine şi m-a dus la cuşca lui. Când m-a văzut, Mat mi-a sărit în braţe. Proprietarul câinelui a rămas stupefiat. A spus că pot lua câinele, dacă şi soţia lui este de acord. Impresionată de ataşamentul lui Mat, doamna a fost de acord. A mers până într-acolo încât mi-a oferit bani pentru a-i asigura câinelui hrana necesară. Le-am spus că nu este nevoie. L-am dus pe Mat acasă şi l-am crescut cu familia mea până la dispariţia lui”, mai povesteşte nea Mitică.
Mai greu este să dresezi oamenii
Acesta n-a putut sta departe de animale. Şi-a deschis o canisă la poligonul auto de la Socola, iar în scurt timp au apărut şi primii clienţi. Mitică Popovici îşi aminteşte că erau atât de multe solicitări, încât a fost nevoit să apeleze la tinerii din cartier pentru a-l ajuta. „Veneau cu mine la canisă, mai ales că mai câştigau un  bănuţ. Era o splendoare să vezi 17-20 de flăcăi mergând în şir cu patrupedele. Erau toate rasele: ciobănesc caucazian, Rottweiler, Akita, Husky, Saint Bernard, câine lup, Pit Bull”, spune dresorul.
Mitică Popovici are convingerea că în această meserie mai greu este să dresezi oamenii, nu câinii. „De ceva vreme, se tot vorbeşte despre agresivitatea câinilor din oraş. Să ştiţi că niciun câine nu este agresiv. Devine agresiv pentru că aşa îl face stăpânul. Câinele preia şi din calităţile stăpânilor. Eu am dresat şi maidanezi şi să ştiţi că sunt extrem de liniştiţi. Agresivitatea o dobândesc atunci când sunt bătuţi, alungaţi şi nu găsesc de mâncare”, spune ieşeanul.
Ce vor clienţii de la un dresor
Dresajul unui câine începe la opt luni. „Dacă îl faci mai târziu de un an e mai dificil, iar de la doi ani nici nu se mai pune problema”, spune nea Mitică. Omul a început să fie căutat de  mulţi ieşeni, oameni importanţi, cum ar fi doctorii sau cadrele militare, „oameni care-şi permit să cheltuie pentru dresarea animalelor”. Mitică Popovici desconspiră şi ceea ce clienţii îi cer să facă. „În primul rând, doresc să le învăţ câinele să răspundă la comenzi. Să execute rămânerile în poziţie, să meargă la pas cu stăpânul şi să refuze hrana venită din partea necunoscuţilor. Alţii vor să le dresez câinii pentru a putea convieţui în preajma copiilor şi a bătrânilor”, spune nea Mitică.
„Sunt 10-12 comenzi principale, cele mai importante fiind mersul la picior, cu lesă, staţionarea în opt poziţii, sărituri peste obstacole, chematul la comandă, refuzul hranei şi lătratul la comandă” - Mitică Popovici
Labradorul, cel mai inteligent
În general, nea Mitică nu are preferinţe în a dresa o rasă anume. Cu toate acestea, recunoaşte că sunt câini cu care ar lucra. „În primul rând, Labradorul. Are cel mai mare grad de inteligenţă. Apoi, este extrem de docil. Alţi câini cu care se poate lucra uşor sunt ciobănescul carpatin, ciobănescu caucazian, Saint Bernard, câinele lup. Mai sunt câinii din rasa Husky, Akita şi Chow-Chow. Urmează aşa-zişii câini periculoşi, care execută cel mai bine comenzile de agresivitate”.
„Puţini oameni înţeleg că patrupedele au nevoie de educaţie. Mulţi stăpâni nu au timp pentru ei. Vin la dresaj în ultimul moment, când nu îşi mai pot controla câinii. De multe ori, trec de vârsta de un an, când e mult mai greu să dresezi, pentru ca au deja un comportament format, mult mai greu de corectat”.
Cum a ajuns nea Mitică să înveţe limba elenă
În mod cu totul logic, activitatea unui dresor presupune şi amintiri plăcute sau întâmplări hazlii. Nea Mitică şi le aminteşte pe toate, de parcă s-ar fi întâmplat zilele trecute. „Lucram  cu Athos, câinele unui medic ieşean. M-am prefăcut că îmi este rău şi m-am întins pe o bancă. Câinele nu ştia ce se întâmplă. A început să se tânguie, dădea cu capul în burta mea. Mi-am revenit imediat şi atunci a început să se bucure ca un copil. Cu Mat, câinele din Poliţie, am o altă amintire. Urmăream un infractor. I-am dat drumul câinelui, care l-a ajuns pe individ. I-am dat comanda să se oprească, după care i-am spus omului că dacă o ia din nou la fugă, îi dau câinelui comanda să muşte. M-a rugat să nu o fac, promiţând că nu o mai ia din loc. S-a conformat, evident”, mai spune nea Mitică.
O altă întâmplare i-a adus avantaje dresorului în plan personal. „A venit un cetăţean grec pentru a-i dresa un câine Chow Chow. Problema a fost că mi-a cerut să-i dau comenzi în limba elenă, mi-a dat un bileţel cu comenzile respective. Dincolo de faptul că am făcut-o, vă spun că acele cuvinte învăţate mi-au fost extrem de utile în momentul în care am făcut o excursie în Grecia, la Atena”, spune dresorul.
„Am avut un client căruia i-am dresat câinele. După 10 ani, omul m-a căutat din nou, de această dată pentru a-i dresa puiul câinelui respectiv”
„Dresajul nu-l fac pentru bani”
Când nu dresează câini, nea Mitică conduce taxiul. Şi mai are grijă să ducă marfă la o tarabă pe care o are de ani buni în Piaţa Chirilă. „Să ştiţi că dresajul nu-l fac pentru bani. Au fost nenumărate momentele în care clienţii îmi cereau să vin să le plimb câinele şi am făcut-o fără vreo recompensă materială. Banii nu sunt importanţi, mai importantă este dragostea pentru câini”, mai spune Mitică Popovici. Tudor DAMASCHIN
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei