VIDEO: Un vot pentru un pahar de rachiu!
Dimensiune font:
Campania electorală în judeţ îi are în prim-plan doar pe Victor Ponta şi Klaus Iohannis * primele trei săptămâni au arătat o lipsă curioasă de implicare a militanţilor * cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” a luat pulsul oamenilor din mediul rural privind votul din 2 noiembrie
Campania electorală de la sate e apatică şi lipsită de imaginaţie. Candidaţii, adică Victor Ponta şi Klaus Iohannis pentru că restul există doar izolat, s-au mulţumit doar cu un afişaj agresiv. Zâmbesc de pe panouri stradale, garduri, stâlpi, copaci şi baruri. O incursiune în judeţ, pe un traseu de aproape 200 km, a relevat că oamenii au interesul să iasă la vot să-şi aleagă noul preşedinte, dar cei mai mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi că nu au primit (încă) ceva la schimb. Există şi excepţii. Este vorba în special de tineri lucrători pe câmp care se arată revoltaţi de „amăgeala cu zahăr şi ulei” şi cer prezidenţiabililor să le facă drumurile şi să creeze locuri de muncă. Un bătrân de 102 de ani, din Coarnele Caprei, veteran de război, e mulţumit de „oamenii care ne conduc”. „În '39, când m-am însurat eu, aici în sat erau bordeie şi case de paie şi stuf. Amu' e rău?”, a spus bătrânul, în încercarea de a le aminti oamenilor că perioada cea mai bună de trăit este întotdeauna prezentul.
„Îi votez pentru o şapcă”
Unii ieşeni recunosc că şi-ar da votul chiar şi pentru un pahar de rachiu. „Dacă îmi dă o şapcă, e bun. Îi votez pentru o şapcă. Găleţi încă nu au dat. Cel care îmi dă două găleţi, îl aleg. Sau dacă-mi dă un rachiu, îl aleg imediat”, a afirmat moş Vasile din Bivolari. El are numai cuvinte de laudă pentru primarul din localitate şi admite că edilul îi poate influenţa decizia. „E un primar gospodar dom'le, nu bea, nu fumează, a făcut trotuarele”, a adăugat alegătorul. Un alt sătean spune că ar vota un prezidenţiabil care să elimine impozitele pe terenuri. „Prin noi a înflorit ţara, noi suntem cei care am suferit, să ne ierte, aşa cum iartă şi bunul Dumnezeu”, a completat săteanul în vârstă de 75 de ani. Singura lui dorinţă e o pensie mai mare care să-i asigure un trai mai bun. O doamnă de 55 de ani este nehotărâtă. „Voi vota cum îmi spun copii”, a menţionat doamna Viorica. Întrebată dacă au venit militanţi cu „daruri electorale”, doamna Viorica neagă şi subliniază că actuala campanie e diferită faţă de altele din acest punct de vedere.
„Înainte de '89 furam toţi, acum doar unii”
În Trifeşti, Toader Vasile, de 77 de ani, merge la vot, dar are o nemulţumire faţă de actualii conducători ai ţării. „Pe vremea comunismului, furam toţi, aşa câte oleacă, acum sunt mai puţini şi fură tot”, a spus bătrânul. În Andrieşeni, pe un câmp în mijlocul pustietăţii, nea Mitică, de 75 de ani, a ieşit la cules ştiuleţi să aibă cu ce face focul în casă. „Fac afaceri de miliarde, iar alţii nu au cu ce purta copilul la şcoală. Trebuie mai multă cinste”, a precizat el. La graniţa dintre Iaşi şi Botoşani, Gheorghe Paiţariu, de 63 de ani, e de acord cu nea Mitică de la Andrieşeni şi adaugă o altă calitate pe care prezidenţiabilii trebuie să o aibă. „Să fie mai multă cinste, să fie un adevărat conducător, noi nu avem un lider în care să crezi. Să fie cinstit, să aibă idei, eu aş vrea pe cineva din noua generaţie”, a spus Paiţariu. În timp ce nea Mitică mărturiseşte că va vota cu PSD, deşi îşi aminteşte cu greu numele candidatului dar sublinează că e simpatizant al acestui partid „de când cu Ion Iliescu”, nea Gheorghe precizează că ar fi votat cu Mihai Răzvan Ungureanu. „Dacă era domnul Ungureanu, îl votam. Acum, nu ştiu. Ori pe Ponta, ori pe Iohannis, nu sunt hotărât”, a spus nea Gheorghe.
„Vrem drumuri, nu zahăr şi ulei”
În apropiere de Şipote, trei ciobani sunt cu oile pe câmp. Toţi trei merg la vot, iar unul arată că a mers la fiecare scrutin din 1990 încoace. Între ei se iveşte o discuţie legată de pomeni electorale. Unul este nemulţumit că nu a prins trenul potrivit la alegerile europarlamentare când în sat s-au făcut „daruri electorale”. Cel care povesteşte se arată revoltat şi are o cu totul altă agendă pentru prezidenţiabili. „Ce daruri, dom'le? Stai tu să mă amăgeşti pe mine cu o pungă de zahăr şi una de ulei. Mă tu fă drumurile, fă tot ce trebuie, nu-mi da tu mie zahăr şi ulei. Nu-mi trebuie mie zahăr şi ulei, muncim şi le avem”, a spus Benone, în vârstă de 43 de ani. Un alt sătean solicită punctual construirea unei fabrici de lactate în comuna Bivolari. „Merg cu siguranţă la vot, trebuie să facem o schimbare, să fie mai bine. Vrem locuri de muncă şi să continue cu subvenţia pe pământuri”, a adăugat Vasile Popa, un tânăr de 40 de ani.
Bătrân de 102 ani: „Eu trăiam în bordeie, amu' e bine”
La Coarnele Caprei, un bătrân de 102 ani care trăieşte în condiţii destul de dificile spune că nu ştie cine sunt candidaţii la prezidenţiale şi că nu a mai votat de 20 de ani. Trăieşte singur într-o casă dărăpănată, fără curent electric, cu amintirile celui de-al Doilea Război Mondial în care a luptat. Plânge de fiecare dată când remomerează luptele din Crimeea, precum şi din cartierul Păcurari - „unde ruşii au rupt frontul şi i-au trimis pe nemţi acasă”. Acum, are o pensie de 460 lei.
„Am o părere bună despre cei care ne conduc. În '39 când m-am însurat eu, erau bordeie aici în sat. Bordeie şi case cu stuf şi paie. Cum e rău amu'? Nu e rău”, ne-a spus bătrânul de 102 de ani. Imediat însă îşi aminteşte de situaţia lui actuală şi adaugă că „omul la bătrâneţe nu trăieşte, ci se chinuieşte”. Un alt veteran de război, din Belceşti, transmite prezidenţiabililor să se „ocupe mai mult de popor”. „E bine să se pună la punct cu toate treburile astea ce ţin de ocrotirea socială, cu pensionarii. Vreau ca cel care câştigă să fie subordonat celui care ţine mai mult cu poporul, cu oamenii” , a spus bătrânul.
Doar doi candidaţi zâmbesc de pe bannere
Pe un traseu de 200 km de drumuri judeţene şi comunale în nord-estul judeţului sunt prezenţi doar doi candidaţi: Victor Ponta şi Klaus Iohannis. După cum un sătean din Trifeşti spunea, merg „bara-bara”. „Unde-l pe vezi pe Ponta, hop şi Iohannis”, a arătat săteanul. Bannere stradale cu cei doi sunt nelipsite pe raza comunelor, ei fiind şi singurii care au investit într-un astfel de afişaj. Alţi trei candidaţi (Elena Udrea, Dan Diaconescu şi Călin Popescu Tăriceanu ) apar sporadic şi numai pe garduri şi stâlpi. Barurile săteşti au fost acaparate de afişe cu Ponta sau Iohannis, în funcţie de culoarea politică a primarului a localităţii tranzitate. În cazul lui Ponta, militanţii au atacat şi copacii, fiind destule comune unde astfel de afişe pot fi observate, cu toate că se încalcă flagrant legea. Un afiş surpriză apare imediat după ieşirea din Bivolari. Candidatul PER, William Brânză, zâmbeşte într-o staţie de autobuz. De două ori. De altfel, dacă la oraş s-a respectat legea privind lipirea de către un partid a unui singur afiş pe un panou electoral, la sate domneşte legea junglei. Panouri întregi, unele chiar în faţa primăriilor, sunt dominate de un singur candidat. Iohannis şi Ponta duc o luptă puternică în acest sens. Potrivit sătenilor din nord-estul judeţului, campania în comunele lor s-a limitat la maşini înarmate cu megafoane şi la afişajul stradal. Manifestări câmpeneşti sau diverse alte evenimente au lipsit cu desăvârşire. Unii săteni aşteaptă cu sufletul în pungă şi tradiţionalele pomeni electorale, punctul culminant fiind ultima săptămână de campanie, care a debutat astăzi.
„Am o părere bună despre cei care ne conduc. În '39 când m-am însurat eu, erau bordeie aici în sat. Bordeie şi case cu stuf şi paie. Cum e rău amu'? Nu e rău” - un bătrân de 102 ani din Coarnele Caprei.
„Dacă îmi dă o şapcă, e bun. Îi votez pentru o şapcă. Găleţi încă nu au dat. Cel care îmi dă două găleţi, îl aleg. Sau dacă-mi dă un rachiu, îl aleg imediat” - moş Vasile (comuna Bivolari)
„Ce daruri, dom'le? Stai tu să mă amăgeşti pe mine cu o pungă de zahăr şi una de ulei. Mă tu fă drumurile, fă tot ce trebuie, nu-mi da tu mie zahăr şi ulei. Nu-mi trebuie mie zahăr şi ulei, muncim şi le avem” - Benone (comuna Andrieşeni)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau