Sfaturi pentru restabilirea armoniei corpului
Dimensiune font:
Potrivit principiilor Ayurveda, fiecare om are nevoi unice pentru a-şi realiza echilibrul personal * având în vedere că dieta este unul din principalele instrumente ayurvedice în atingerea echilibrului, există formule personalizate în funcţie de vârstă şi sex, de funcţionalitatea ţesuturilor şi de nivelul toxinelor din organism
Ayurveda, sau „ştiinţa vieţii”, este un sistem de tratament originar din India prin care, cu ajutorul dietelor, al principiilor din yoga ori al plantelor, se poate restabili echilibrul organismului. Principiile Ayurveda se bazează pe trei tipuri de energii, Vata (aer), Pitta (foc) şi Kafa (apă-pământ), în funcţie de care se poate adapta dieta fiecărei persoane.
Caracteristicile celor trei tipuri de energii
Omul se naşte cu o constituţie unică, alcătuită dintr-un amestec al celor trei energii, din care una este dominantă şi oferă caracteristicile persoanei.
Cei care aparţin tipului Vata (aer) au un corp fragil, cu şolduri înguste şi oase mici. Pielea este mai închisă la culoare şi uscată, venele sunt vizibile, au mâinile şi picioare reci. Sunt sensibile, au imaginaţie şi iubesc călătoriile. Au stări de spirit schimbătoare, se simt bine când stau la soare, vorbesc agitat şi merg repede, învaţă repede şi uită uşor, sunt haotice, câştigă bani uşor şi-i cheltuie la fel de repede.
Persoanelor din categoria Pitta (foc) le place să comande. Sunt foarte inteligente şi sunt buni oratori. Au o constituţie atletică, sunt sigure pe ele şi se concentrează uşor. Au ochi verzi, gri sau albaştri, tenul deschis, le place să cheltuie mult şi să se înconjoare de obiecte valoroase.
Cei din categoria Kafa (apă-pământ) sunt iubitori şi relaxaţi. Au cel mai crescut nivel energetic, sunt stabili, vorbesc lent, învaţă mai greu, dar reţin impecabil informaţiile. Sunt persoane în general masive, care tind să fie posesive.
Potrivit principiilor Ayurveda, fiecare om are nevoi unice pentru a-şi realiza echilibrul personal. Având în vedere că dieta este unul din principalele instrumente ayurvedice în atingerea echilibrului, există formule personalizate în funcţie de vârstă şi sex, de funcţionalitatea ţesuturilor şi de nivelul toxinelor din organism. Stabilirea dietei depinde de mulţi factori personali, dar sunt şi câteva principii generale:
1. Include cele 6 tipuri de gust la masa principală
În ayurveda nu există 4 tipuri de gust, ci 6: dulce, sărat, amar, acru, iute şi astringent. Fiecare stabileşte un anumit tip de echilibru, fiind indicată includerea în dieta personalizată. Spre exemplu, în cazul unei salate, se pot combina morcovi (pentru gustul dulce), lămâi (acru), andive (amar), ghimbir sau ridiche (iute) şi varza sau broccoli (astringent).
2. Alege alimentele în funcţie de caracteristicile fizice
În ayurveda, mâncărurile sunt împărţite şi după modul în care arată o persoană -- pot fi grele, uşoare, uscate, lichide, reci sau calde, iar un meniu echilibrat ar trebui să le includă pe toate, proporţia fiind dată de constituţia fizică, de anotimp şi de locul în care trăim. Pentru a echilibra energia Vata se vor alege mai multe mâncăruri calde, mai grele şi mai grase şi mai puţine alimente uscate şi reci. Pentru a echilibra energia Pitta sunt recomandate mâncărurile reci, uscate şi grele, iar pentru a armoniza energia Kafa -- cele uşoare, uscate şi calde.
3. Alege mâncăruri pure
O a treia clasificare a dietelor se face după efectul pe care îl au asupra stării interioare - asupra minţii, simţurilor şi spiritului. Este necesar ca la fiecare masă să fie incluse alimente pure, care vor ajuta la limpezirea minţii şi vor creşte liniştea interioară. Migdalele, orezul, mierea şi fructele dulci proaspete sunt câteva dintre alimentele pure.
4. Mâncăruri proaspete, de sezon
În amestecurile de ierburi ayurvedice se foloseşte planta întreagă, nu doar se extrag substanţele active. Cel mai sănătos mod de a mânca este consumarea alimentelor întregi, în stare cat mai naturală, singurele excepţie fiind legumele sau fructele care au nevoie să fie decojite (cartofi, portocale etc). Produsele congelate sau semipreparate care conţin conservanţi nu sunt recomandate deoarece nu conţin „chetana”, aşa-numita „inteligenţă vie”, şi nici „prana”, energie vitală.
Din perspectiva ayurvedică, orice aliment natural, dacă este folosit exclusiv, este insuficient pentru a realiza echilibrul nutritiv al organismului, fiind recomandate amestecurile -- cereale integrale, fasole, linte, legume, fructe, lactate, nuci, ulei de măsline, condimente şi apă pură. Nu trebuie uitate ierburile aromate şi condimentele, care uşurează digestia, curăţă corpul de toxine şi facilitează transportul substanţelor nutritive către celule, ţesuturi şi organe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau