„Este important ca fiecare copil să fie valorizat şi încurajat”

default

Dimensiune font:

| 29-01-2015 10:00

Interviu cu psihologul Andra Dumitraşcu

Dezvoltarea personală este un domeniu foarte vast, cu multe aplicaţii şi pentru copii. În timpul întâlnirilor cu un consilier se derulează activităţi care vizează autocunoaşterea (accentul fiind pus pe calităţi, talente, abilităţi), dezvoltarea unor abilităţi sociale (comunicarea, cooperarea, valorizarea prieteniei, competiţia justă), dezvoltarea creativităţii şi lucrul cu emoţiile (identificarea, recunoaşterea şi exprimarea sănătoasă a emoţiilor). La finalul unui astfel de program, copiii îşi creează o imagine pozitivă despre sine, se valorizează, îşi dezvoltă imaginaţia şi încep să depăşească unele frici -- de a fi criticat, de a greşi.


-- Ce metode le plac copiilor? Cum învaţă ei cel mai uşor?
-- Toate activităţile şi exerciţiile sunt adaptate vârstei celor mici, care învaţă cel mai uşor prin joc. De altfel, aceasta este şi activitatea cea mai plăcută pentru copii. Există atât exerciţii individuale, cât şi exerciţii de grup, care sunt realizate într-o manieră cât mai plăcută şi distractivă. În derularea activităţilor se folosesc şi diverse materiale (fişe de lucru, jucării, plastilină, acuarele, hârtie colorată, desene) care îi ajută la îndeplinirea sarcinilor, dar şi poveşti educative sau terapeutice.

Paşi simpli pentru dobândirea încrederii în sine

Prin identificarea cu eroii din naraţiune, copiii pot dobândi unele calităţi sau pot învăţa modalităţi de a depăşi problemele. Alte metode prin care copiii învaţă sunt observaţia şi imitaţia. Cei care sunt mai emotivi sunt mai dispuşi să se implice în activităţi dacă mai întâi observă exemplul facilitatorului sau al unora dintre colegi. Ei au de multe ori nevoie să vadă ca şi în situaţia în care ar greşi nu se întâmplă nimic rău. De aceea, în dezvoltarea personală vorbim mai degrabă de încercare decât de greşeală.
-- Se întâmplă uneori ca prichindeii să fie în dificultate. Unde întâmpină cele mai mari blocaje?
-- Un prim blocaj important apare în autodezvăluire, atunci când un copil este rugat să vorbească despre el sau să prezinte celorlalţi ce a lucrat. Pentru depăşirea momentului este important ca fiecare copil să fie valorizat şi încurajat. Un alt blocaj apare în lucrul cu emoţiile. Exista tendinţa de a considera că unele emoţii – cum ar fi tristeţea, furia, dezamăgirea – sunt “rele”, iar unii copii se simt jenaţi sau vinovaţi că trăiesc astfel de stări. În momentul în care sunt ajutaţi să înţeleagă că emoţiile, fie ele pozitive sau negative, nu au nimic rău şi că sunt reacţii fireşti faţă de anumite evenimente, blocajele încep treptat să dispară. Copiii înţeleg repede că foarte mult contează cum reacţionează când au o anumită emoţie şi nu emoţia în sine.
-- Sunteţi şi coach pentru copii. Care este primul pas al unei astfel de colaborări?
-- Întotdeauna, primul pas constă în a mă împrieteni cu copilul şi în a crea o relaţie de încredere şi acceptare. Aceasta este baza orice relaţii şi este esenţială în lucrul cu cei mici. În dezvoltarea personală, primul modul este unul de acomodare, de familiarizare şi de intercunoaştere. Copiii fac cunoştinţă cu mine, cu colegii lor, se stabilesc câteva reguli uşoare care au scopul de a-i securiza emoţional, împărtăşim câteva lucruri simple despre propria persoană şi apoi facem un atelier de creaţie. Astfel, primul contact cu dezvoltarea personală este unul plăcut şi apoi se colaborează mult mai uşor.
-- Care este cea mai mare reuşită în lucrul cu cei mici?
-- Realizările cele mai importante şi totodată cele mai frumoase vin din lucrul cu prichindeii care iniţial au o stimă de sine mai scăzută. Ei spun că nu prea au talent la nimic şi uneori chiar se cred ghinionişti. Treptat, ei realizează că sunt la fel de valoroşi ca şi alţi copii de vârsta lor, îşi descoperă unele calităţi şi chiar încep să le pună în valoare. Ca să ofer şi un exemplu concret, un elev care răspundea la şcoală doar atunci când era întrebat şi chiar şi atunci cu mari emoţii, pentru că se temea aproape mereu că va răspunde greşit (deşi învăţa mult), a început să ridice mâna din proprie iniţiativă pentru a fi ascultat şi să iasă la tablă fără a se mai teme că va greşi.

Andra Dumitraşcu este psihoterapeut sistemic. A absolvit Facultatea de Psihologie, urmată de un master în domeniul Terapiilor de Cuplu şi Familie.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei