Oamenii de stiintă incearcă, in mod constant, să găsească un leac impotriva cancerului si se pare că l-au găsit. Este vorba de o plantă care se găseste si in Romania si care, potrivit unui studiu publicat in „Life Science”, poate distruge pană la 98% din celulele canceroase, in doar 16 de ore. Planta se numeste pelinita (Artemisia annua), sau pelinul dulce, si singură distruge pană la 28% dintre celulele canceroase, dar, in combinatie cu fierul, le distruge aproape in totalitate, si asta fără să afecteze celulele sănătoase. Artemisinina, substantă activă din a ...
Originar din America de Sud si regiunea mediteraneană, rozmarinul este folosit incă din vremurile antice, datorită proprietătilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precădere rozmarinul in bucătărie sau ca planta medicinală pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru a ajuta la imbunătătirea memoriei sau la cresterea părului. Frunzele de rozmarin sunt folosite drept mirodenie pentru prepararea alimentelor, datorita aromei bogate si avand in acelasi timp un continut ridicat de calciu, fier si vitami ...
Originar din Europa, hreanul a fost folosit in medicina traditională, in numeroase remedii, fie ca extract (sub forma unui ulei), fie sub formă uscată sau sub formă de rădăcină proaspătă. În trecut, hreanul era folosit pentru a trata infectiile urinare, afectiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrita si intinderile musculare. Datorită capacitătii sale de a ingusta vasele de sange, hreanul ar putea fi de ajutor in tratarea migrenelor, insă nu există studii clinice care să sustină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap. Uleiul care es ...
Radacina de Brusture reduce glicemia, protejeaza ficatul de toxine, reduce absorbtia colesterolului rau si trigliceridelor Planta cu totul extraordinara, Brusturele are proprietati detoxifiante de exceptie, care il recomanda in incredibil de multe afectiuni. Si inca ceva: aceasta planta este foarte valoroasa, intr-un domeniu cu care, din pacate, noi, romanii, suntem prea putin obisnuiti: medicina preventiva. Dar mai intai sa facem cunostinta cu Brusturele sau Captalanul, planta de capetenie a stramosilor nostri, dacii, preluata apoi in toate zonele tarii, sub forma de leacuri babe ...
Păducelul este o plantă „minune” care este recomandată de medici datorită beneficiilor sale extraordinare asupra organismului nostru, dar in special pentru efectele sale pozitive asupra inimii. Păducelul ajută in lupta cu bolile de inimă precum insuficienţa cardiacă congestivă, dar reduce şi durerile in piept şi reglează bătăile neregulate ale inimii. De foarte mult timp, păducelul este folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale, reducerea colesterolului ridicat sau pentru ateroscleroză, această plantă ajutand şi la refacerea organismului după atacuri ...
Încă din vechime, mesteacănul era folosit in tratarea multor boli, incat pe drept cuvant i se spunea „arborele vietii”. De la mesteacăn se intrebuintează frunzele, mugurii, coaja si seva. Mesteacănul are proprietăti detoxifiante , diuretice, depurative, dezinfectante, antibiotice, cicatrizante, antireumatice, antiinflamatoare, astringente, coleretice, antiulceroase, calculolitice, antifebrilice si sudorifice. După unii autori, ceaiul de mesteacăn (frunze) are proprietatea de a dizolva piatra la rinichi (litiaza renala). Se recomanda si in boli de ficat. Ext ...
Folosite de mii de ani pentru proprietătile lor, semintele de canepă pot fi consumate ca atare sau sub formă de supliment nutritiv. Acestea se incadrează in categoria fructelor oleaginoase si au un gust similar cu cel al semintelor de floarea-soarelui, iar miezul lor este cremos si fin. Se găsesc in două forme: decorticate si nedecorticate, insă in prima variantă semintele se digeră mult mai usor. În compozitia lor se găsesc proteine, fibre si acizi grasi sănătosi cu efecte antioxidante. Toate substantele nutritive din compozitia acestor seminte ajută la ment ...
Rudă cu varza albă si rosie, conopida si brocoli, varza Kale are foarte putine calorii si un continut incredibil de mare de nutrienti, făcand parte dintre cele mai dense mancăruri de pe Terra. Asta o face un aliat de nădejde in demersul de mentinere a greutătii si chiar in cel de a pierde kilogramele nedorite. Kale contine foarte putine grăsimi, iar o mare parte din acestea sunt acizi grasi omega-3 (acid alfa-linolenic). Contine antioxidanti cum ar fi vitamina C, betacaroten, kaempferol si quercetin in cantităti mari, fapt ce ii permit acestei plante miraculoase să curete organismul d ...
Multi vegetarieni, precum si multi dintre cei care obisnuiesc să consume cat mai putina carne, caută alternative la produsele animale pentru a isi mentine greutatea optima si sănătatea cardiaca. Motivele lor sunt intemeiate: prin comparatie cu persoanele care au o dieta alimentara bazata pe carne, vegetarienii si persoanele care evita carnea rosie au un nivel mai mic de colesterol si o tensiune arteriala mai mica, ceea ce se traduce in riscul redus pentru dezvoltarea bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer, conform revistei de specialitate Harvard Health. Dar daca dieta alimentar ...
Cuisoarele se folosesc de mii de ani in India si China, nu doar că un condiment aromat, ci si că remediu medicinal pentru multe afectiuni. În medicina ayurvedica cuisoarele se folosesc pentru carii dentare, halitoză, iar in medicina chineza cuisoarele erau apreciate pentru proprietătile lor afrodisiace. Cuisoarele au numeroase beneficii pentru sănătatea organismului uman - imbunătătesc digestia prin stimularea secretiei de enzime digestive, sunt bune si pentru a reduce flatulenta, iritabilitatea gastrică si greata. Au proprietăti antibacteriene si chimio-preve ...
În mod cert că ai auzit deja de proprietătile bicarbonatului de sodiu, insă, oricum, există mereu ceva ce bu cunoastem in utilizarea sa. Dar află că dizolvat in lapte fiert, bicarbonatul de sodiu poate să aducă multe beneficii pentru sănătate. A pus bicarbonat in lapte fierbinte si apoi a băut Chimistul francez Leblanc a fost cel care a inventat bicarbonatul de sodiu, la sfarsitul secolului al XVIII-lea. De mentionat este că, la inceput, descoperirea a fost tinută secret vreme de mai multi ani, iar simpla descperire a unei noi metode de obtinere a contribuit la răspandi ...
Hreanul este o rădăcinoasă folosită atat pe post de condiment, ci si in scopuri medicinale. face parte din aceeasi familie cu wasabi, varza, broccoli si varza kale. Cand rădăcinile sale sunt tăiate, o enzima descompune un compus chimic pe nume sinigrină intr-un ulei. Acest ulei, pe care oamenii de stiintă il numesc izotiocianat, este cel care ii conferă hreanului acel miros specific si acel gust caracteristic. Hreanul se consumă in cantităti mici, iar o portie contine foarte putine calorii, insă contine mai multe minerale si numerosi compusi vegetali, la fel si mici canti ...
Efectele pozitive ale gutuilor asupra sănătătii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influentează in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator. Într-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale, carbohidrati si fibre. - sucul proaspăt de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. În acest scop se vă bea o jumătate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi. Conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhibă dezvoltarea de micr ...
Fructele goji sunt trecute adesea pe lista celor mai sanatoase alimente, alaturi de avocado, spanac, andive, quinoa sau varza Kale. Bogate in nutrienti si antioxidanti si prezente in salate, deserturi si băuturi, au devenit tot mai apreciate in ultimii ani, insă in China, unde se cultivă comercial, sunt consumate de mii de ani, pentru proprietătile terapeutice. În medicina chineză, sunt utilizate de mii de ani, pentru imbunătătirea vederii, protejarea ficatului si cresterea longevitătii, dar in China le intalnim si in preparate precum orezul, diferite supe, sau un ...
Cătina este utilizată de secole in Asia si Europa, datorită profilului său nutritional excelent. Acest fruct este originar din zona Muntilor Himalaya, insă faptul că se adaptează rapid la diverse conditii de mediu a permis, in cele din urmă, cultivarea sa pe tot mapamondul. Cătina este un aliment extrem de apreciat, inclusiv de către medici, care ii recunosc proprietătile excelente si beneficiile aduse asupra sănătătii. Siropul de cătină păstrează toate aceste beneficii si proprietăti. Acesta are un nivel ridicat de minerale, fibre, vitamine, proteine si antioxidanti, astfel ...
Turmericul (Curcuma longa) este una din numeroasele specii de curcuma. Cunoscută si ca sofran indian, a fost folosit in India in urmă cu 4.000 de ani, in medicina ayurvedică. Din plantă se folosesc ramificatiile rizomului de turmeric, de culoare galbenă spre portocalie. Ele sunt procesate si transformate in pudră, iar substanta activă este curcuminul. Avand un gust usor amărui si piperat, turmericul este un ingredient cheie in bucătăria orientală, fiind intalnit in multe retete din Asia de Sud-Est, dar si din Orientul Mijlociu. Pudra de turmeric es ...
Usturoiul este considerat un medicament pentru că ajută la reglarea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului, la prevenirea bolilor coronariene si a atacului de cord. De asemenea, este foarte indicat in răceli, iar consumul regulat poate ajuta la reducerea simptomelor de osteoartrită, de diabet si ale unei prostate mărite. Combinat cu miere si ghimbir, usturoiul poate sprijini recuperarea in urma chimioterapiei. Principalul său ingredient, alicina, se denaturalizează prin expunerea la căldură. Pentru rezultate optime, curătă si zdrobeste fiecare cătel de usturoi in parte ...
Multi dintre noi folosesc coriandrul pentru a da gust mancării, insă acest condiment poate fi consumat si in scop terapeutic. Oamenii de stiintă au descoperit de-a lungul timpului că atat frunzele, cat si semintele de coriandru contin numeroase substante nutritive care previn si combat diverse probleme de sănătate. Frunzele de coriandru sunt o sursă bună de fibre, calciu, magneziu, mangan si fier. Totodată, contin 11 componente din uleiuri esentiale si sase tipuri de acizi, inclusiv acid ascorbic sau vitamina C, fiecare avand mai multe proprietăti benefice asupra orga ...