Noi reguli pentru proprietarii de terenuri din România! Cetățenii care nu vor mai primi subvenții de la stat
Dimensiune font:
Vor intra în vigoare noi reguli pentru proprietarii de terenuri din România! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale propune modificări importante privind eligibilitatea terenurilor agricole pentru subvențiile APIA, vizând terenurile cu construcții energetice. Iată în ce condiții cetățenii care au terenuri care nu vor mai primi subvenții de la stat.
Noi reguli pentru proprietarii de terenuri din România!
Fermierii care beneficiază de subvenții prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea pierde plățile pentru anumite terenuri. Noile prevederi detaliază că terenurile ocupate cu construcții aferente infrastructurii pentru energie regenerabilă nu vor mai fi eligibile.
Suprafețele declarate trebuie să fie incluse în limitele blocurilor fizice actualizate de APIA.
Terenurile piscicole sunt excluse, cu excepția celor redate circuitului agricol conform legii.
Suprafețele utilizate pentru protecția infrastructurii hidrotehnice sau a îmbunătățirilor funciare sunt de asemenea excluse.
Terenurile care nu vor mai primi subvenții de la stat
Terenurile excluse de la subvențiile APIA sunt:
Suprafețele agricole unde nu s-a desfășurat activitatea agricolă minimă, conform constatărilor din controalele administrative sau cele la fața locului, inclusiv pentru actualizarea blocurilor fizice.
Suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale, rezervațiile biosferei și amenajările peisagistice.
Suprafețele amenajate ca terenuri permanente de sport.
Suprafețele aferente aeroporturilor, culoarelor de siguranță, aerodromurilor și/sau heliporturilor.
Suprafețele aferente zonelor sportive sau de agrement (parcuri, pârtii de schi) care au fost scoase din circuitul agricol.
Suprafețele utilizate de unitățile militare.
Suprafețele de teren aferente lucrărilor de consolidare, protecție și apărare, precum și terenurile infrastructurii autostrăzilor și drumurilor naționale din domeniul public al statului.
Suprafețele de teren din zonele de protecție ale lucrărilor de amenajare sau consolidare a albiilor minore, canalelor și derivațiilor hidrotehnice, precum și alte construcții hidrotehnice, lucrări de apărare împotriva inundațiilor, construcții hidrometrice și instalații pentru monitorizarea calității apelor.
Suprafețele de teren care constituie zone de protecție adiacente infrastructurii de îmbunătățiri funciare, prevăzute în Ordinul nr. 227/2006 privind amplasarea și dimensiunile zonelor de protecție.
Suprafețele de teren declarate ca fiind pârloagă pe același amplasament timp de mai mult de patru ani consecutivi.
Suprafețele declarate în afara limitelor blocului fizic, cu excepția cazurilor unde fermierul semnalează necesitatea actualizării limitelor, iar APIA confirmă observațiile pe baza imaginilor ortofoto sau a verificărilor la fața locului.
Suprafețele cu amenajări piscicole, conform registrului agricol, cu excepția celor reintroduse în circuitul agricol conform art. 93 alin. (8)-(10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991.
Suprafețele de teren ocupate de construcțiile aferente infrastructurii necesare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
Suprafețele de teren agricol utilizate conform Legii fondului funciar nr. 18/1991 și Ordonanței de Urgență nr. 34/2013, pe care se află obiective pentru producerea de energie regenerabilă, dacă infrastructura acestora depășește 10% din suprafața parcelei.
Un nou proiect de lege aflat în dezbatere îi vizează și pe cei care dețin terenuri și le dau în arendă. Prin noua lege propusă, se dorește încheierea pentru minim 7 ani a unui contract de arendă, care se aplică și în cazul în care terenul este vândut, cât și pentru moștenitori, în caz de deces al proprietarului. Contractul de arendă poate înceta înainte de termenul minim de 7 ani, doar în cazul în care arendașul nu achită suma pe care o datorează în baza contractului sau dacă se află în faliment. Proiectul specifică și faptul că subarendarea, adică arendarea făcută de arendaș, este interzisă, cu excepția schimburilor între arendași.
Cert este că proprietarii anumitor categorii de terenuri nu vor mai primi subvenții de la stat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau