Pacienții cu hepatită, o dramă fără sfârşit în Moldova

hepatita

Dimensiune font:

| 17-05-2022 15:30

 În ciuda faptului că medicina a evoluat, pacienții diagnosticați cu hepatită din regiunea Moldovei se confruntă cu situații tot mai dificile, de mai multă vreme. Chiar dacă tratamentele revoluționare le-ar putea îmbunătăți considerabil calitatea vieții, unii dintre ei nu au nici măcar asigurarea medicală prin care ar putea accesa anumite servicii și tratamente, deoarece... nu și-o permit. Acum, singura lor șansă e ca asociațiile de pacienți, împreună cu autoritățile, să identifice și să găsească noi soluții pentru acești bolnavi.

 Conform unui plan elaborat la nivel mondial, până în anul 2030 ar trebui eliminate hepatitele virale din țara noastră, însă, pentru a putea ajunge în acest stadiu trebuie rezolvate toate problemele cu care se confruntă pacienții în momentul de față. „Asta nu înseamnă că nu vom mai avea hepatită deloc. Asta înseamnă că vom ajunge cu gradul de depistare și tratament la 80-90%. Asta înseamnă că nu vor mai fi la fel de frecvente cum sunt acum”, a declarat Manuela Debu, pacientă cu hepatită și președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19, singurele acțiuni cu impact din Planul-cadru național pentru hepatite care s-au desfășurat în acești ani au fost prin LIVE(RO)1 și LIVE(RO)2, programe de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C, proiect cofinanțat din fonduri europene. Au fost înregistrați aproximativ 8.000 de pacienți din peste 17.000 posibili. Acest lucru s-a întâmplat din cauza restricțiilor impuse care au dus la reducerea campaniilor de testare, la limitarea accesului la medicul specialist și, în ultimă instanță, la începerea tratamentului necesar. „Suntem în săptămâna Europeană a Testării Hepatitei și HIV. Cred că este foarte bine să meargă să vorbească cu medicul lor de familie și să se testeze cei care nu au făcut-o. Tratamentul nu se asigură gratuit persoanelor neasigurate. La hepatita B nu este un cost foarte mare al tratamentului, iar la hepatita C prețurile sunt confidențiale și sunt reglementate de statul român. Adică, nu poate cineva să își cumpere tratamentul din România la prețul pe care l-a negociat”, a mai spus președintele APAH.

Pacienți stigmatizați

Oamenii se plâng că nu găsesc investigații care sunt implementate prin lege, pentru că nu sunt în toate spitalele. Inclusiv cele care ar trebui făcute în spitalizarea de zi, așa cum este încărcătura virală sau Fibro Scan. „Unele spitale nu și-au cumpărat aparatura și nu au ce să facă efectiv. Sunt pacienți care au nevoie de monitorizare anuale. Dacă la hepatitele C lucrurile sunt oarecum simple pentru că se primește un voucher care are incluse aceste servicii și după ce ai terminat de făcut tratamentul, mai faci încă o viremie la 12 săptămâni pentru a vedea dacă te-ai vindecat”, mai spun autoritățile.

Există persoane cărora le este rușine să se asigure... „Sunt și persoane care se întreabă de ce să se asigure pentru 180-280 de lei pe lună. Dar, de fapt, nu e vorba de bani, ci de faptul că ei devin automat asigurați. Mai există o categorie de persoane care nu știu că sunt co-asigurați, adică lucrează soțul/soția. Pe acești oameni încercăm să îi ajutăm. În zona Moldovei sunt spitale mici care acordă mai mult suport pacienților decât unele spitale mari. Fiecare pacient duce o muncă de căutare când nu are bani și posibilitatea de a-și plăti. Unii dintre ei se duc la București. Sunt cazuri de la Suceava”, a mai spus Marinela Debu.

Pe zona Moldovei este norocul că sunt mai multe centre, la Bacău, Iași și Suceava, însă pentru a avea un sistem complet funcțional ar trebui ca fiecare județ să aibă un astfel de compartiment. „Ar trebui să existe în fiecare județ unde există un medic gastroenterolog sau de infecțioase care își dorește să acorde terapia antivirală. Sperăm ca tratamentele noi care vin și mă refer la B plus Delta, să se găsească o soluție de compensare cât mai urgentă, pentru că sunt oameni care chiar au nevoie. Ei trebuie să scoată din buzunar, de două ori pe an, 1.500-2.000 de lei pentru a-și face evaluarea. În zona Moldovei sunt foarte multe persoane care și-au pierdut locurile de muncă, care oricum aveau o situație grea și înainte. Mulți dintre ei au calificări, și-au dori să muncească dar nu au unde. Mai există și stigma care le creează pacienților probleme la angajare dacă au hepatită B”, a mai spus Marinela Debu.

Programele de sănătate, decalate

O a doua piedică în procesul de eliminare a hepatitelor virale ține de programul anual cost-volum-rezultat destinat pacienților cu hepatita C, în cazul căruia apar pauze de fiecare dată când este reluat. De exemplu, între programul încheiat anul trecut și cel care a început în februarie 2022 a existat o pauză de șapte luni. Gravitatea constă în faptul că, în tot acest timp, niciun pacient nou diagnosticat cu hepatita C nu a mai intrat pe tratament. APAH-RO consideră că necesitatea unor modificări. „Începând cu luna februarie 2022, tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatita C și ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienții au acces acum și la două molecule pangenotipice specifice. Pe parcursul a trei luni, în perioada februarie-aprilie 2022, un număr de 2.259 de pacienți au beneficiat de tratamente pentru hepatita C. Însă, trebuie să ținem cont că procesul de combatere a hepatitei presupune o abordare integrată, în care, alături de diagnosticare, tratament și monitorizare, prevenția joacă un rol foarte important și această componentă necesită atenția și acțiunea tuturor actorilor din sistem și a societății civile”, a explicat dr. Adela Cojan, președinte CNAS. Ruxandra CAȘU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 Liviu-George Maha, noul rector al UAIC!
18/03/2024 22:32

* prof. univ. dr Liviu-George Maha a fost votat, in turul al doilea al alegerilor, de 487 cadre didactice, cercetători stiintifici si reprezentanti ai studentilor * contracandidatul său, prof.univ.dr. Tu ...

„Fiecare pacient care intră pe ușa cabinetului este o provocare”
18/03/2024 21:32

În tesătura delicată a practicii medicale, mereu se conturează o melodie subtilă a fortei si elegantei feminine. Empatia rafinată a femeilor, acea capacitate de a asculta si de a simti dincolo de cuv ...

Nou născut găsit mort în mașina de spălat a unei femei din România
18/03/2024 21:11

O femeie, in varstă de 32 de ani, si-a invelit copilul nou născut intr-o pătură si l-a ascuns in masina de spălat din gospodărie. Trupul neinsufletit al bebelusului a fost descoperit ziua următoare de oa ...

Un polițist din Neamț s-a sinucis în timpul serviciului: Era testat psihologic, apt, în termen
18/03/2024 17:04

Un politist de 39 de ani din Roman, Neamt, s-a sinucis, luni după-amiază, in timpul serviciului. Era testat psihologic, apt, in termen, fiind angajat din sursă externă in urmă cu sapte ani, notează Mediaf ...

Aryan, copilul de doi ani dispărut, a fost găsit în pădure. Va fi transportat la spital
18/03/2024 16:34

Aryan, copilul in varstă de doi ani, dispărut in comuna Tudora din judeţul Botoşani, a fost găsit de autorităţi. Potrivit unor surse, băieţelul dispărut de acasă ieri, 17 martie 2024, a fost găsit ...

Un polițist din Vaslui a fost sfâșiat de un câine chiar în curtea secției de poliție. Cum a fost posibil
18/03/2024 15:55

Un politist din Vaslui a ajuns la spital in stare extrem de gravă după ce a fost muscat in repetate randuri de un caine chiar in curtea sectiei de politie. Omul legii a fost atacat de un ciobănesc caucazian ...

Camion încărcat cu lemn, confiscat de poliţiştii din Siret, în urma apelului unui activist de mediu
18/03/2024 15:44

Politistii din orasul Siret (Suceava) au fost sesizati telefonic de către activistul de mediu Dănut Ghinghiloschi, din echipa Străjerii Pădurilor, asupra unui transport ilegal de material lemnos. Camionul, ...

Autorizaţie de exploatare a lemnului din pădurea care nu îi aparținea. Ce a pățit bărbatul care a făcut această cerere
18/03/2024 15:36

Poliţiştii au deschis un dosar penal care vizează comiterea mai multor infracţiuni, intre care şi cea de tulburare de posesie, cand un bărbat din Suceava a cerut autorizaţie de exploatare a lemnului dint ...

Copil de trei ani, găsit de jandarmi când mergea cu tricicleta pe mijlocul drumului, la Rădăuţi. Tremura și îi era foame
18/03/2024 15:27

Un copil de trei ani a fost găsit, vineri, 15 martie, de jandarmii din Rădăuţi, judeţul Suceava, in timp ce se deplasa cu tricicleta pe mijlocul unui drum. Băiatul a fost dus la sediul Jandarmeriei, iar u ...

„Raport final și zdrobitor” în cazul morții avocatei Monica Cioată: „A fost aruncată de la balcon” de iubitul ei
18/03/2024 15:17

Noi detalii au iesit la iveală in cazul mortii avocatei iesene Monica Cioată. Tanăra avocată, care a murit in conditii suspecte in luna iunie a anului 2021, a fost „aruncată de la balcon” de către iub ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei