Afinele fac minuni pentru creier/Studiile arată că includerea lor în dietă îmbunătățește memoria, concentrarea și reflexele
Dimensiune font:
Dacă urmează să dai un examen, să participi la un interviu, un test de conducere sau orice alt tip de provocare care necesită să dai tot ce ai mai bun, există, potrivit express.co.uk, un aliment pe care experții îl recomandă să îl consumi în prealabil.
Deși bananele sunt, poate, primul fruct la care te gândești, cercetările sugerează că altul este fructul care poate crește semnificativ puterea creierului. Se spune că afinele fac minuni pentru creier.
Afinele – Fructul minune pentru sănătatea creierului
Afinele, fructe bogate în antioxidanți, s-au dovedit a fi foarte bune pentru sănătatea creierului. Conform unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, 61 de participanți sănătoși au consumat o băutură ce conținea 26 g de pudră de afine sălbatice, echivalentul a 178 g de fructe proaspete, timp de 12 săptămâni. Grupul de control a consumat un placebo.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat băutura cu afine au avut o memorie îmbunătățită, o precizie mai mare și o tensiune arterială redusă. Mai mult, aceștia au demonstrat o dilatație mediată de flux îmbunătățită (FMD), asociată cu un risc scăzut de boli cardiovasculare.
Profesorul Claire Williams, de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității din Reading, a declarat:
„Este clar din acest studiu că afinele sălbatice sunt benefice, atât pentru funcțiile cognitive, cât și pentru sănătatea vasculară.”
Antocianinele – Secretul din spatele beneficiilor aduse de afine
Antocianinele, flavonoide naturale care dau nuanțele roșu, roz, violet și albastru multor fructe și legume, sunt cheia acestor beneficii. Acestea îmbunătățesc fluxul sanguin către zonele esențiale ale corpului, precum inima și creierul. Alimentele bogate în antocianine, precum afinele, căpșunile, zmeura, strugurii și merele, sunt recunoscute nu doar pentru sprijinul adus funcțiilor cognitive, ci și pentru potențialul lor în combaterea bolilor.
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale acestora contribuie la:
- Reducerea riscului de diabet de tip 2.
- Îmbunătățirea sensibilității la insulină.
- Protejarea împotriva bolilor cardiovasculare.
Includerea afinelor în dietă poate întârzia declinul cognitiv
Afinele nu doar că fac minuni pentru creier, dar ajută și la reducerea nivelurilor de LDL oxidat, un factor ce favorizează bolile de inimă. De asemenea, antioxidanții din afine contracarează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi asupra ADN-ului, protejând celulele corpului.
Includerea regulată a afinelor în dietă poate întârzia declinul cognitiv cu până la doi ani și jumătate, conform unui studiu pe termen lung care a implicat 16.000 de participanți.
Astfel, acest „superaliment” nu doar că îți îmbunătățește performanțele cognitive, dar îți protejează și sănătatea generală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau