Mituri demontate - Între pâinea congelată și cea proaspătă NU sunt diferențe semnificative / STUDIU

painea-alba

Dimensiune font:

| 24-02-2021 20:24

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine, congelată sau proaspătă, rezultând diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente studiate.

Unii consumatori sunt în continuare reticenți la acest tip de produse, fiind influențați de mituri precum cel că alimentele congelate își pierd din calități sau conțin aditivi, ori pentru că doresc să rămână fideli produselor clasice.



În studiul realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine: franzelă obținută prin tehnologia “part-baked and frozen” (P1), franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2) și franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3). Specialiștii de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați au evaluat cele trei probe prin efectuarea mai multor analize, precum caracteristicile organoleptice, proprietăți fizice, chimice și microbiologice.

 

“Indiferent de producător și de existența sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de pâine analizate nu au prezentat o variație semnificativă. Analiza organoleptică a relevat diferențe nesemnificative în privința mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor trei sortimente de pâine studiate. Valorile porozității și elasticității, care dau prospețime pâinii, au relevat o calitate necorespunzătoare doar pentru proba de pâine P3 (pâinea proaspătă neambalată). Diferențele apărute la determinarea caracteristicilor chimice se datorează faptului ca probele de pâine analizate au fost obținute din făinuri materie primă din surse diferite, de calități diferite, și nu din cauza procesului prin care au fost obținute. Toate probele de pâine au fost lipsite de drojdii și mucegaiuri, indicând o manipulare și ambalare ulterioară corespunzătoare a produselor.”, se arată în raportul realizat de cercetători.

Coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, transmite că “analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate. Pentru determinări s-au utilizat aparate specifice și metode de analiză conform standardelor internaționale în domeniu. Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale. Am observat o calitate foarte bună a făinii din care a fost preparată pâinea pre-coaptă congelată, comparativ cu pâinea proaspătă neambalată, a cărei materie primă a fost încadrată la categoria nesatisfăcătoare.”

În limbaj comun, tehnologia „part-baked and frozen” presupune că aluatul este preparat proaspăt, fără conservanți, apoi este divizat și format în pâini, pâinile sunt coapte, în proporție de 90%, în fabrică și apoi sunt congelate rapid, pentru păstrarea optimă a caracteristicilor nutritive. Ultima etapă, înainte ca pâinea caldă să ajungă pe raft, este finalizarea coacerii, proces ce are loc în magazin, pentru prospețime maximă și coajă crocantă, fără dezavantajele folosirii de conservanți.

Congelarea este o metodă sigură, ușoară și rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără pierderi semnificative în proteinele, vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin. Astfel, se evită degradarea calității și se gestionează mai bine stocurile de alimente, fără a se ajunge la risipă alimentară, arată autorii studiului. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
OFICIAL | Peste 60.000 de români vaccinaţi în ultimele 24 de ore. Numărul reacţiilor adverse pentru fiecare ser
10/04/2021 19:02

Comitetul National de Coordonare a Activitătii privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a anuntat că in ultimele 24 de ore au fost vaccinate in Romania 61.939 de persoane.   Dintre persoanele va ...

Ministerul Sănătății elimină plafonul maxim al alocației de hrană din spitale. Nivelul acesteia va fi stabilit de conducerile spitalelor și nu va putea fi mai mic de 16 lei
10/04/2021 14:15

Ministerul Sănătătii a lansat in dezbatere publică un proiect de hotărare de Guvern care elimină plafonul maxim al alocatiei de hrană din spitale. În schimb, va fi stabilit un nivel minim de 16 l ...

CORONAVIRUS Romania. S-a depasit pragul de un milion de infectari. Aproape 140 de decese au fost inregistrate in ultimele 24 de ore
10/04/2021 13:31

Autoritatile au transmis sambata, 10 aprilie, un nou raport privind evolutia epidemiei de coronavirus din Romania. In ultimele 24 de ore au fost confirmate 4.310 cazuri noi si au fost intregistrate 139 de deces ...

VIDEO Spitalul Foișor devine spital Covid-19 / Scene dure cu pacienții pe targa sau în cărucioare / Rudele celor internați au protestat
09/04/2021 23:10

 Spitalul are peste 90 de paturi, 65 au fost deja operati si urmau să fie externati in curand, dar alti 25 de pacienti erau programati pentru operatie. Rudele a multora dintre pacienti au protestat veh ...

CORONAVIRUS Romania. Numarul pacientilor la ATI creste alarmant: 1.496. Peste 130 de decese au fost inregistrate in ultimele 24 de ore
09/04/2021 13:25

Autoritatile au transmis joi, 8 aprilie, un nou raport privind evolutia epidemiei de coronavirus din Romania. In ultimele 24 de ore au fost confirmate 4.942 de cazuri noi si au fost intregistrate 134 de decese. ...

Ministrul francez al Sănătății: Persoanele sub 55 de ani imunizate cu AstraZeneca ar trebui să primească un alt vaccin pentru a doua doză
09/04/2021 12:48

Francezii cu varste mai mici de 55 de ani care au primit o primă doză a vaccinului dezvoltat de compania AstraZeneca impotriva maladiei COVID-19 ar trebui să facă doza de rapel cu un alt vaccin, a declara ...

Marea Britanie le prelungeşte automat vizele lucrătorilor medicali străini implicaţi în lupta împotriva pandemiei
09/04/2021 12:15

Lucrătorilor medicali străini veniţi in Marea Britanie pentru a ingriji pacienţi cu COVID-19 li se vor prelungi in mod gratuit vizele, a anunţat joi guvernul de la Londra, potrivit dpa. O prelungire cu un ...

Cum arată viața în Wuhan, la un an de la ridicarea carantinei
09/04/2021 11:04

  Cum arată viata in Wuhan, la un an de la ridicarea carantinei. Pe malurile raului Wuhan Yangtze, oamenii au reinceput să inalţe din nou zmeie, străzile sunt aglomerate si gările pline, iar ciresii ...

Frica de coronavirus le-a ucis bebelușul. A murit infectat cu TBC
09/04/2021 11:02

Tragedie fără margini la spitalul ”Marius Nasta” din Bucuresti. Beatrice Mahler, managerul unitătii medicale a anuntat, joi seară, că un bebelus, in varstă de 5 luni, a murit. Acesta era infec ...

Terapii naturiste - Darurile fructelor de goji și al rădăcinii de ghimbir
09/04/2021 10:45

Fructele de goji (Lycium barbarum) sunt originare din Asia. Acestea sunt utilizate pentru diverse remedii traditionale de mii de ani, fiind apreciate pentru proprietătile medicinale si pentru gus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei