Asociaţii de proprietari de imobile naţionalizate, nemulţumite de proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor
Dimensiune font:
Reprezentanţi ai mai multor asociaţii de proprietari de imobile naţionalizate şi-au manifestat luni nemulţumirea faţă de proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor pe care Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea în Parlament, susţinând că acesta va duce la triplarea numărului de procese.
Marius Murgu, reprezentant al Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate din Banat, a spus, într-o conferinţă de presă, că alte nemulţumiri vizează durata de soluţionare a revendicărilor, care ar putea ajunge şi la 15 ani şi faptul că proiectul legislativ nu oferă mai multe opţiuni în ceea ce priveşte despăgubirea petenţilor.
'Despăgubirile sunt hilare, sub forma unor puncte, prin care te obligă să te duci la un fond naţional de unde să alegi tu nişte posibile terenuri în alte judeţe, în alte colţuri ale ţării, de o valoare incertă, discutabilă şi mai ales problema este că această variantă de despăgubire este impusă, nu se oferă nicio altă variantă de alternative', a declarat Murgu.
La rândul său, prim-vicepreşedintele partidului Forţa Civică şi preşedintele Forumului Civic Românesc, Adrian-Ştefan Iuraşcu, crede că ceea ce este mai grav e că în loc de case, terenuri şi păduri 'proiectul Ponta' propune puncte ce urmează să fie tranzacţionate la nişte licitaţii prin videoconferinţe.
'E clar că sunt proprietari cu vârste extrem de înaintate care nu mai pot aştepta 15 ani pentru rezolvare', a atras atenţia Iuraşcu.
El s-a referit şi la un proiect alternativ celui pe care Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea în faţa Parlamentului.
'Pe 18 februarie Forţa Civică a luat o iniţiativă de a pune în discuţie o variantă de proiect de lege. La această iniţiativă au participat practic toate asociaţiile de proprietari reprezentative din România. Au avut loc consultări, negocieri şi în urma acestora am reuşit să ajungem la o variantă acceptată de toată lumea. Această variantă asumată a făcut obiectul unui proiect de lege ce a fost depus în Parlamentul României pe 5 martie, a fost înregistrat la Senat. Acest proiect este la ora aceasta susţinut de mai mult de 50 de parlamentari, în general din opoziţie şi sperăm ca acest proiect să fie susţinut şi de partidul de centru-dreapta care este Partidul Naţional Liberal sau măcar de o parte dintre aceştia', a adăugat Iuraşcu.
Potrivit lui Marius Murgu, asociaţiile de proprietari de imobile naţionalizate cer dialog şi dezbatere pe o variantă de lege care să respecte principiile şi aşteptările asociaţiilor de proprietari, adică să prevaleze în mod real restituirea în natură pe amplasamentul original, iar dacă aceasta nu e posibilă să se ofere despăgubiri alternative, la opţiunea foştilor proprietari, cel puţin în trei variante.
'Principalele prevederi ale proiectului alternativ la cel pentru care Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea în Parlament sunt termene cu mult mai rapide de soluţionare a dosarelor de până la doi ani, despăgubiri alternative, la alegerea fostului proprietar. Dacă nu se pot da bani, să se dea titluri de stat, obligaţiuni garantate de stat, acţiuni la companii de stat şi terenuri în schimb pentru cei care reuşesc să găsească ceva în echivalent cât de cât rezonabil', a precizat Murgu.
El a adăugat că la elaborarea proiectului alternativ au contribuit mai multe asociaţii de proprietari de imobile naţionalizate, precum şi specialişti ai partidului Forţa Civică.
Şi Irina Petra, reprezentant delegat al Asociaţiei franceze pentru apărarea drepturilor de proprietate în România, a vorbit despre o estimare a efortului bugetar în privinţa satisfacerii revendicărilor foştilor proprietari.
'Efortul maxim bugetar eşalonat în zece ani ar fi de maxim 4 miliarde de euro în cazul în care se ţine seama de opţiunea proprietarului pe cinci modalităţi de soluţionare (a revendicării n.r.)', a spus Petra. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau