Chiftele şi hamburgeri din carne de cal. Două companii internaţionale, implicate în scandal
Dimensiune font:
Chiftele din carne şi hamburgeri vânduţi în Portugalia de grupul fracez de distribuţie Auchan şi lasagna vândută de grupul spaniol El Corte Ingles conţin urme de carne de cal nedeclarată, a denunţat luni principala asociaţie a consumatorilor dina această ţară, citată de AFP.
Printre cele 30 de eşantioane cumpărate la 20 februarie de asociaţia Deco, ce le-a analizat ulterior într-un laborator, "trei conţineau ADN de cal", a anunţat asociaţia într-un comunicat.
"Am detectat urme (mai mici de 1 la sută) în hamburgeri Auchan şi chifetele din carne Polegar", marca produselor cu preţ mic ale grupului francez în Portugalia, a afirmat Deco, adăugând că "în ceea ce priveşte lasagna El Corte Ingles, prezenţa ADN-ului era mai mare: între 1 şi 5 la sută".
După ce a primit rezultatele acestor analize, asociaţia a constatat că produsele nu mai erau în vânzare. "Cazul evocat se referă la un furnizor portughez care nu aproviziona decât lanţul portughez al Auchan", a precizat în numele Auchan Portugalia Joao Paulo Velez, responsabilul unei agenţii de comunicare.
Scandalul cărnii de cal prezentate drept vită, care afectează mai multe ţări europene, a cuprins Portugalia la 19 ianuarie, când grupul agroalimentar Nestle a decis să retragă de la vânzare lasagna destinată restaurantelor.
De atunci, autoritatea sanitară portugheză a anunţat confiscarea a 79 de tone de produse pe bază de carne de vită ce conţineau carne de cal nedeclarată, precum şi 18.839 de cutii de produse semipreparate, în special lasagna, hamburgeri, cannelloni şi chiftele din carne, destinate comerţului en detail.
Asociaţia Deco nu poate preciza dacă produsele Auchan şi El Corte Ingles au fost confiscate de Autoritatea pentru siguranţa alimentară şi economică (ASAE) sau de lanţurile de distribuţie.
"Cum lanţurile de mare distribuţie desfăşoară propriile controale, este posibil ca produsele să fi fost retrase de la vânzare din proprie iniţiativă", a declarat pentru AFP Nuno Lima Dias, responsabil de ancheta desfăşurată de Deco.
"Problema este că ASAE nu a dat publicităţii mărcile şi instituţiile" vizate de controale, a adăugat el, iar "consumatorii cer mai multă transparenţă".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau