Datoria publică a Italiei a depăşit pentru prima dată în octombrie 2.000 miliarde de euro
Dimensiune font:
Datoria publică a Italiei a depăşit pentru prima dată în octombrie 2.000 de miliarde de euro, subliniind fragilitatea finanţelor publice, în ciuda măsurilor de austeritate impuse de premierul Mario Monti, arată datele publicate vineri de Banca Centrală a Italiei, transmit AP şi Reuters.
În octombrie, datoria publică a urcat la 2.015 miliarde de euro (2.640 miliarde de dolari), de la 1.995 miliarde de euro în septembrie, continuând tendinţa ascendentă înregistrată în ultimele luni.
'Vrem să reducem datoria dar aceste măsuri de austeritate nu reprezintă metoda adecvată deoarece nivelul datoriei creşte peste tot', a declarat pentru Reuters Stefano Fassina, purtător de cuvânt al Partidului Democrat.
Datoria publică a Italiei a urcat la 120,1% din PIB în 2011 şi ar urma să ajungă la 126,4% din PIB anul acesta, a anunţat recent guvernul. Astfel nivelul datoriei publice a Italiei, a treia economie a zonei euro, este depăşit doar de Grecia.
Datoria a crescut în ciuda majorărilor de taxe şi a reducerii ajutoarelor sociale introduse de guvernul premierului Mario Monti. Totuşi aceste măsuri de austeritate au dus la majorarea cu 2,6% a veniturilor din taxe în primele nouă luni din 2012, comparativ cu perioada similară din 2011.
Economia italiană, afectată de recesiune, ar putea începe să se redreseze în a doua jumătate a anului viitor, a estimat marţi Fabrizio Saccomanni, director general al Băncii Centrale a Italiei.
Şi Institutul italian de statistică (ISTAT) a estimat luna trecută că Produsul Intern Brut al Italiei va înregistra anul acesta un declin de 2,3% în 2012 şi de 0,5% în 2013, iar economia va ieşi din recesiune în a doua jumătate a anului viitor. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau