Descentralizarea devine lege
Dimensiune font:
Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în Parlament asupra proiectului de lege privind descentralizarea; deşi a vorbit despre opoziţia la schimbare, premierul a dat asigurări că nu vor urma concedieri în administraţia locală
Premierul Victor Ponta a prezentat ieri, în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului obiectivele descentralizării, în cadrul asumării răspunderii pe proiectul iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Potrivit acestuia, serviciul public „vine mai aproape de cetăţean”. Totodată, proiectul vizează economisirea unor resurse financiare şi „o activitate cu mai putină birocraţie şi mai puţină corupţie”. Premierul a mai spus că acest proces va fi folosit şi pentru ca noul exerciţiu financiar european, 2014 – 2020, să ia în considerare autorităţile locale cu drept de proprietate asupra imobilelor, în vederea reabilitării. „Sunt foarte multe clădiri şi terenuri care, de 20 de ani, fiind în administrarea cuiva de la centru, sunt în părăsire şi total lipsite de perspective de dezvoltare”, a adăugat Victor Ponta.
„În urma descentralizării nu va fi dat afară niciun angajat” - Victor Ponta
Concedieri, din 2015
Domeniile care se descentralizează ca şi competenţe, atribuţii şi resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. Potrivit şefului Guvernului, impactul bugetar pe 2014 va fi unul neutru, deoarece aceste instituţii trec cu tot cu buget. Deşi a afirmat că miniştrii au dus adevărate bătălii cu armatele de funcţionari care „nu vor să dea nimic din puterile pe care le au”, Ponta a afirmat totuşi că în urma descentralizării nu va fi dat afară niciun angajat, reducerile de personal urmând să fie făcute în 2015, de administraţia locală.
Nichita: Primarii şi preşedintele ţării sunt cei mai importanţi
Referitor la acest proiect, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, consideră că acesta trebuie pus în practică, deşi mulţi sunt „contra”. Edilul şi-a manifestat din nou nemulţumirile pe acest proiect, menţionând că inspectoratele judeţene de poliţie nu se descentralizează, iar ordinea publică şi traficul din oraş nu revin în subordinea primăriilor. „Cred că acest proiect al descentralizării putea fi mai amplu, inclusiv cu alte ministere, care ar putea să delege o parte din atribuţii către administraţia publică locală în folosul cetăţenilor. Din păcate, nu a fost aşa. Însă, mai degrabă decât să nu facem nimic, mai bine mergem cu acest proiect şi îl susţinem”, a declarat Nichita. Acesta susţine că şi anchetele sociale ar trebui să revină tot în sarcina primarilor, iar ministerul muncii să rămână cu atribuţiile de verificare şi control. „Cei mai apropiaţi de cetăţean sunt primarii. A doua funcţia importantă, de la care oamenii aşteptă rezolvarea unor probleme, este preşedintele României. Omul merge întâi la primărie pentru orice probleme”, a mai spus Nichita. (Adina Zancu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau