Energiile regenerabile din Bihor şi Hajdu-Bihar, cercetate într-un proiect universitar
Dimensiune font:
Universitatea din Oradea, ca lider de proiect, a prezentat miercuri rezultatele unui proiect româno-ungar, împreună cu Universitatea din Debreţin, numit 'Contribuţii la utilizarea eficientă a energiilor regenerabile în judeţele Bihor şi Hajdu Bihar'.
Echipa orădeană a fost alcătuită din 20 de cadre universitare, de la Facultatea de Protecţia Mediului şi Facultatea de inginerie electrică şi tehnologia informaţiei, şi experţi, alături de care au fost implicaţi şi studenţii facultăţilor. Domeniile mari de studiu, cercetări şi aplicaţii au fost energia geotermală, energia eoliană, energia solară şi biomasa.
Partenerii Universitatea Oradea şi Universitatea Debreţin au avut ca obiectiv general al acestui proiect dezvoltarea unei infrastructuri comune de cercetare în vederea utilizării eficiente a potenţialului energiilor regenerabile în zona transfrontalieră.
Ca rezultate specifice, în cadrul proiectului derulat timp de doi ani, s-au realizat o seamă de măsurători, evaluări şi simulări cu ajutorul cărora s-a creat o bază de date privind energia solară, geotermală, eoliană şi biomasă.
În cadrul universităţii s-a realizat un punct termic compact format din schimbătoare de căldură şi pompe de căldură, dar şi un model funcţional, complet automatizat, de mică putere pentru conversia energiei apelor geotermale în energie electrică. Prin conversia energiei solare în energie electrică se asigură iluminatul de noapte într-o zonă limitată a Universităţii Oradea, realizându-se şi dispozitive de orientare automată a panourilor solare pentru obţinerea unui randament maxim de captare.
De asemenea, s-au întocmit baze de date, hărţi agroecologice şi de protecţia mediului cu ajutorul cărora s-a stabilit cantitatea de biomasă din regiunea Bihor - Hajdu-Bihar şi s-a achiziţionat o staţie pilot de digestie anaerobă cu care se monitorizează cantitatea şi calitatea biogazului obţinut din diverse tipuri de biomasă.
Nu în cele din urmă, s-au achiziţionat softuri pentru modelare-simulare în mediul de programare Matlab şi Labview şi s-au modernizat laboratoare didactice şi de cercetare în Universitatea din Oradea şi Universitatea din Debreţin.
Rezultatele ştiinţifice obţinute au fost prezentate la manifestări ştiinţifice in Oradea şi Debreţin şi publicate în reviste de specialitate în beneficiul comunităţii transfrontaliere.
Valoarea totală a proiectului 'Renerg' este de 873.925 de euro, din care 523.973 de euro revin Universităţii din Oradea, iar 349.952 de euro Universităţii din Debreţin.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau