Guvernul a aprobat metodologia de organizare şi funcţionare a creşelor
Dimensiune font:
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, părinţii trebuind să plătească până la 20 la sută din costuri, informează Ministerul Muncii.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) aprecizează că documentul aprobat de Executiv vine în completarea actualului cadru legislativ, prin introducerea de reglementări concrete care să asigure dreptul la educaţie şi la îngrijire de calitate a copiilor cu vârste până la trei ani, contribuind la o mai bună coordonare şi înţelegere a rolului şi responsabilităţilor ce revin fiecărei autorităţi sau instituţii de la nivel central sau local ori specialiştilor acestora care intervin în acest domeniu.
"Proiectul reglementează perioadele şi durata de desfăşurare a activităţilor ce au loc în cadrul unităţilor de educaţie preşcolare, în acord cu legislaţia şi standardele existente pe plan naţional şi internaţional şi în raport cu vârsta copilului şi aptitudinile acestuia. Mai mult, noile prevederi vin în sprijinul familiilor care apelează la acest tip de servicii, prin introducerea obligaţiei unităţilor de a organiza reţele de suport profesional care, prin servicii specializate de consiliere psihologică, socială şi de sănătate, ajută la îmbunătăţirea aptitudinilor parentale ale acestora", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Acelaşi proiect prevede că programul de funcţionare a unităţilor/structurilor/secţiilor în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară este flexibil, urmăreşte acoperirea nevoilor copiilor şi părinţilor şi poate fi normal (până la cinci ore pe zi, în funcţie de solicitările părinţilor), prelungit (10 ore pe zi) sau săptămânal (de luni până vineri).
Programul de funcţionare a creşelor va fi de luni până vineri, în intervalul orar 6.00 - 18.00.
Actul normativ mai stabileşte că în cadrul unităţilor/structurilor/secţiilor cu program săptămânal, serviciile pot fi furnizate pe timpul nopţii numai în situaţii deosebite şi de urgenţă ale părinţilor/reprezentanţilor legali, respectiv program de lucru pe timpul nopţii pentru ambii părinţi sau familii monoparentale, urgenţe medicale sau deces în familie.
"Se recomandă părinţilor ca, în limita posibilităţilor, să nu lase copilul în serviciile de educaţie timpurie antepreşcolară mai mult de 10 ore pe zi", se arată în proiectul de hotărâre aprobat de guvern.
De asemenea, se recomandă ca în grupa mică să fie înscrişi copii de până la un an, în grupa mijlocie - copii de unu-doi ani, iar în grupa mare - de doi-trei ani.
O altă recomandare se referă la constituirea grupelor eterogene şi repartizarea fraţilor şi prietenilor de vârste diferite în aceeaşi grupă.
Unităţile de educaţie antepreşcolară cu program prelungit şi săptămânal vor funcţiona pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanţelor şcolare, perioadă în care nu se organizează proces instructiv-educativ. Acestea vor putea fi închise temporar, cu acordul inspectoratului şcolar şi cu informarea părinţilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curăţenie, reparaţii sau dezinsecţie.
După înscrierea copilului la creşă, în vederea adaptării, părintele/reprezentantul legal îl vor putea însoţi pe o perioadă de maximum 15 zile.
Părinţii/reprezentantul legal al copilului vor avea dreptul la consiliere şi sprijin din partea personalului unităţii în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în ceea ce priveşte educaţia timpurie a copilului, dezvoltarea psihologică a acestuia, precum şi pentru probleme de ordin medical şi/sau, social, dar şi la primirea oricăror informaţii necesare dezvoltării armonioase a copilului, pe care personalul didactic şi nedidactic le poate furniza, în funcţie de evoluţia copilului, mai prevede proiectul.
Părinţii/reprezentanţii legali ai căror copii beneficiază de servicii în creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice sunt obligaţi la plata unei contribuţii lunare a cărei valoare este stabilită prin dispoziţie a primarului, în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu lunar brut cumulat al părinţilor/reprezentanţilor legali calculat pe perioada de şase luni anterioară înscrierii copilului.
Vor fi scutiţi de la plata contribuţiei, sarcina fiind preluată de bugetul local, părinţii/reprezentantul legal care au în îngrijire copii care sunt expuşi riscului de separare de familie şi au aprobate planuri de servicii.
Contribuţia lunară de întreţinere a copiilor înscrişi în unităţile în care se oferă servicii de educaţie timpurie antepreşcolară, suportată de părinţii/reprezentantul legal al acestora, se va stabili în funcţie de numărul efectiv de zile de prezenţă a copilului la programul zilnic.
De asemenea, contribuţia lunară pentru cheltuielile copiilor înscrişi la unitatea în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară se va realiza cu plata în avans pentru o lună calendaristică.
Contribuţia lunară de întreţinere a copiilor înscrişi în creşe, care revine părinţilor/reprezentantului legal, se determină în funcţie de cheltuielile de întreţinere, hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale igienico-sanitare şi altele asemenea, precum şi de numărul de zile frecventate de copil în aceste unităţi.
"Valoarea contribuţiei nu poate depăşi 20 la sută din costul mediu lunar de întreţinere în unitatea publică în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară", se arată în documentul adoptat de Guvern.
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau