IGPR: Controalele pentru depistarea şoferilor care conduc sub influenţa alcoolului, intensificate de sărbători
Dimensiune font:
Poliţiştii rutieri vor intensifica în perioada sărbătorilor de iarnă controalele efectuate în trafic pentru depistarea şoferilor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, se arată într-un comunicat al IGPR emis luni.
Prima acţiune se va desfăşura săptămâna aceasta, când, în contextul operaţiunii 'Alcohol & Drugs' organizată la nivel european de Organizaţia profesională a poliţiilor rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte, toţi conducătorii auto opriţi în trafic vor fi testaţi cu aparatul etilotest.
Aceste acţiuni se vor desfăşura sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR.
Perioada de timp aleasă a avut la bază experienţa anilor anteriori, când s-a constatat că în perioada sărbătorilor de iarnă există tentaţia de a consuma băuturi alcoolice şi de a conduce apoi autovehicule.
În primele zece luni ale acestui an, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, poliţişti rutieri au constatat, la nivel naţional, 8.472 de infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi au aplicat 14.862 de sancţiuni contravenţionale. Astfel, s-a înregistrat o scădere cu 2% a numărului accidentelor grave de circulaţie produse pe acest fond, comparativ cu perioada similară a anului 2011.
În perioada de referinţă accidentele rutiere grave având drept cauză concurentă consumul de alcool au avut o pondere de 7,8% din totalul accidentelor de circulaţie.
Poliţia Rutieră le recomandă conducătorilor auto să nu se urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice.
În afară de posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, este interzis de lege şi constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele, se mai arată în comunicat. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau