Miniştrii de Finanţe ai G20 pun presiuni pe statele care influenţează cursurile de schimb
Dimensiune font:
Miniştrii de Finanţe ai statelor din G20 şi-au înăsprit poziţia faţă de guvernele care vor să influenţeze cursurile de schimb, în încercarea de a calma speculaţiile legate de declanşarea unui război valutar, fără să critice în mod special Japonia pentru devalorizarea yenului, transmite Bloomberg.
Discuţiile de două zile dintre miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale s-au încheiat sâmbătă la Moscova cu angajamentul "de a nu ţinti ratele de schimb în scopuri concurenţiale", potrivit comunicatului de final al reuniunii G20.
Declaraţia este mai fermă decât poziţia G20 de acum trei luni şi exercită presiuni asupra Japoniei, pentru renunţarea la recomandările publice legate de cotaţia yenului.
Yenul se află la cel mai scăzut nivel faţă de dolar după 2010, iar liderii mondiali vor să tempereze temerile că unele ţări încearcă să devalorizeze monedele pentru susţinerea creşterii economice prin exporturi.
Riscul este intrarea pe o spirală a devalorizărilor şi protecţionismului asemănătoare cu cea din anii '30, dacă ţările vor reacţiona pentru protejarea economiilor proprii.
"Devalorizările motivate politic nu pot îmbunătăţi sustenabil competitivitatea, nu rezolvă problemele structurale şi declanşează reacţii", a declarat preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, Jens Weidmann.
Noul angajament al G20 are rolul să transmită Japoniei că poate stimula economia, dar să nu recomande un anumit nivel al cotaţiei yenului, consideră Chris Turner, director la ING Groep în Londra.
antena3.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau