O lesbiană a reuşit să scape dintr-o clinică de 'dehomosexualizare' din Ecuador
Dimensiune font:
Zulema Constante, o tânără de 22 de ani din Guayaquil (Ecuador), a reuşit în urmă cu câteva zile să scape din cel mai mare coşmarul al ei, după ce a fost internată într-o 'clinică de dehomosexualizare', informează vineri ziarul ABC.
În martie, Zulema le-a mărturisit părinţilor ei că este lesbiană, crezând că o vor susţine. Dar familia a devenit cel mai crunt duşman al său. După ce a fost respinsă de familie, a plecat să locuiască cu prietena ei. La o întâlnire, la masă cu familia, a fost imobilizată de mai mulţi angajaţi ai centrului şi internată cu forţa.
A fost dusă, din Guayaquil, unde era internată la centrul Comunidad Terapéutica Femenina Esperanza, aflat la nouă ore distanţă cu maşina, până la Tena, o localitate din jungla amazoniană a ţării. Acest lucru s-a întâmplat la 17 mai.
După dispariţia ei, activiştii LGBT au denunţat cazul şi au lansat o campanie pe reţelele sociale până când Zulema a reuşit să iasă la 5 iunie. Până la urmă, din cauza presiunii, familia i-a permis să se întoarcă acasă şi, în cele din urmă, i-a redat libertatea.
Zulema şi-a povestit cazul într-o întâlnire cu mass-media locale. I-au spus că va rămâne în clinică între şase luni şi un an şi o îndoctrinau zilnic cu precepte religioase pentru a o convinge că orientarea ei sexuală este o boală. O obligau să citească Biblia în timp ce i se spunea că este o degenerată. Zulema a denunţat şi condiţiile deplorabile de igienă şi a povestit că i se dădea mâncare stricată.
Mărturiile ei au dus la închiderea acestei clinici false, în care se ofereau terapii pentru a vindeca 'homosexualitatea'. În centru erau internate şi alte femei pentru dependenţe de alcool şi droguri, pe care Constituţia ecuadoriană din 2008 nu le consideră delicte.
Clinica în care a fost internată Zulema este doar una din cele circa 200 cât sunt estimate în ţară. Aceste centre ilegale ascund sub numele de centru de recuperare practici atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei care au fost denunţate din 2011 de numeroase asociaţii.
Silvia Buendía, avocata lui Zulema şi cunoscută activistă gay din Ecuador, relevă că în aceste locuri abuzurile şi umilinţele sunt la ordinea zilei. Ea a făcut referire la cazul lui Paola Ziritt, care a fost ţinută închisă timp de 24 de luni într-unul din aceste centre unde a suferit aproape zilnic violuri. 'În astfel de clinici se poate întâmpla orice. Zulema a avut noroc, nu a fost bătută şi nici nu s-a lăsat maltratată', a asigurat Buendia ziarului ABC.
Avocata a denunţat şi impunitatea care s-a creat în jurul acestui fenomen. 'Nu am reuşit să-i convingem pe oameni să-şi prezinte versiunile la poliţie sau în faţa mass-media', a deplâns ea.
Totuşi, cazul Zulema este diferit, pentru că a ieşit repede la lumină, având în vedere că prietena ei a depus o plângere la procuratură şi a fost asistată de Avocatul Poporului.
Potrivit cercetărilor făcute de avocata Buendía, clinicile aparţin 'unei mafii de fanatici evanghelişti' care reţin aceste persoane împotriva voinţei lor, cu consimţământul familiilor lor. Din 2011 se estimează că au fost închise în jur de 30 de astfel de clinici, dar mai este mult de făcut. 'Este o chestiune de teroare', a conchis avocata.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau