Primarul din Berislăveşti, deferit justiţiei pentru înşelăciune de 4 milioane euro privind retrocedarea unei păduri
Dimensiune font:
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Berislăveşti, Ion Buşagă, şi a preşedintelui Obştei de Moşneni Pripoara-Surdoiu, Ion Mohanu, pentru înşelăciune de patru milioane euro cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafeţe de teren forestier.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, Ion Mohanu este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, ambele în formă continuată, iar Ion Buşagă şi un alt agent agricol în cadrul Primăriei Berislăveşti, Nicolae Talpoş, de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, pe baza unei înţelegeri prealabile, în perioada aprilie 2007 - noiembrie 2009, cei trei inculpaţi au indus şi menţinut în eroare instituţii ale statului şi reprezentanţi ai acestora, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafeţe de teren forestier, având drept consecinţă un prejudiciu de aproape 20 de milioane lei în dauna statului român, reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase.
'Concret, cei trei inculpaţi au prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă, respectiv că anterior naţionalizării, Obştea de Moşneni Pripoara Surdoiu ar fi deţinut în proprietatea sa o suprafaţă de 669,70 ha teren forestier în Pădurea Dăngeşti-Trupul de pădure Groşi. În realitate, această suprafaţă de teren aparţinuse Eforiei Spitalelor Civile şi, întrucât nu fusese revendicată de succesorii acesteia, terenul revenea statului român, şi nu Obştei menţionate. Astfel, preşedintele Obştei, inculpatul Mohanu, în înţelegere cu primarul comunei Berislăveşti şi cu agentul agricol, a folosit înscrisuri falsificate în cadrul unui dosar civil având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 669,70 ha teren forestier, aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi şi ulterior la Tribunalul Vâlcea', susţin procurorii.
DNA precizează că aceste documente atestau în mod nereal drepturi de proprietate în pădurile Dăngeşti- trupul Groşi, în favoarea Obştei de Moşneni Surdoi-Pripoara, iar pe baza sentinţei pronunţate de instanţă, rămasă definitivă în 2009, membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Perişani şi Berislăveşti, respectiv membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată, au emis titlurile de proprietate asupra terenurilor din Vâlcea, în cursul anului 2011.
'O parte din documente au fost falsificate şi înregistrate la primăria Berislăveşti de coinculpaţii Buşagă şi Talpoş. În această modalitate, în patrimoniul Obştei de Moşneni Surdoiu-Pripoara, a intrat, fără drept, suprafaţa de 669,70 ha reprezentând fond forestier', mai menţionează sursa citată.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reprezentată legal de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea, Direcţia Silvică Vâlcea şi Obştea Cozia Priboiasa se constituie părţi civile în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului penal până la concurenţa sumei de aproximativ 20 milioane lei pe bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Mohanu, Buşagă şi Nicolae. De asemenea, s-a aplicat sechestrul penal pe terenul în suprafaţă de 669,70 ha, fond forestier, aparţinând Obştii de Moşneni Pripoara Surdoiu, ce a fost introdusă în cauză ca parte responsabilă civilmente.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
roby
Mar 01, 2013
ce sechestru frate ca busaga se astepta la dealdastea stiindu-si faptele(e scolit la colibas) si-a pus la adapost averea prin divort de nevasta trecere la copii etc.se vede treaba ca e nevoie de continuare a specializarii la....colibas
Adauga comentariul tau