Referendum în Egipt: Cetăţenii, profund divizaţi, votează un proiect de Constituţie
Dimensiune font:
Egiptul a început să voteze, sâmbătă dimineaţa, pentru sau împotriva unui proiect de Constituţie care divizează profund ţara şi care a provocat numeroase manifestaţii şi confruntări.
Referendumul are loc sâmbătă în zece guvernorate, între care Cairo şi Alexandria şi în regiunea instabilă Sinai (est), reprezentând circa 26 de milioane de alegători din totalul de 51,3 milioane. Celelalte 17 guvernorate vor vota la 22 decembrie.
Birourile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (08.00 ora României) şi urmează să se închidă la ora 19.00 (19.00 ora României).
Preşedintele islamist Mohamed Morsi a fost printre primii care a depus buletinul în urna de vot la Cairo, în apropiere de palatul prezidenţial, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.
Proiectul de Constituţie urmăreşte să doteze ţara cu un cadrul instituţional stabil şi democratic, menit, potrivit susţinătorilor săi, să reflecte schimbările care au avut loc în ţară de la înlăturarea preşedintelui autocrat Hosni Mubarak, la începutul lui 2011.
Opoziţia laică, de stânga şi liberală denunţă un text adoptat în grabă de o comisie dominată de islamişti, care deschide cale unor interpretări rigide ale islamului şi oferă puţine garanţii pentru libertate.
"Am votat pentru Morsi (la alegerile prezidenţiale din iunie), dar a fost o mare eroare. Această Constituţie este proastă, în special deoarece nu interzice folosirea copiilor la diverse munci şi deschide calea căsătoriilor între minori", afirmă Ali Mohammed Ali, un şomer care deplânge, de asemenea, faptul că în timpul preşedinţiei lui Morsi "preţurile au început să crească".
Dimpotrivă, Kassem Abdallah, un locuitor din cartierul Mokattam din Cairo, situat în apropierea sediului Fraţilor Musulmani din care provine Morsi, votează în favoarea Constituţiei fără nicio ezitare. "Este o Constituţie care oferă drepturi şi stabilitate", asigură el.
Vineri au avut loc confruntări între mai multe sute de susţinători şi opozanţi ai Constituţiei, soldate cu aproximativ 15 răniţi la Alexandria, al doilea oraş ca mărime al ţării.
Poliţia a fost nevoită să intervină cu gaze lacrimogene. Calmul domnea, sâmbătă dimineaţa însă, în marele oraş mediteranean, potrivit unui jurnalist al AFP.
Referendumul a fost precedat de mai multe săptămâni de manifestaţii care de multe ori au degenerat în confruntări între opozanţii şi susţinătorii preşedintelui.
La începutul lui decembrie, opt persoane au fost ucise în confruntările dintre cele două tabere, în apropierea palatului prezidenţial din Heliopolis, la periferia capitalei Cairo.
Aproximativ 120.000 de militari au fost chemaţi ca întăriri pentru a ajuta cei 130.000 de poliţişti mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a votului. Morsi i-a conferit armatei dreptul de a aresta civili în cadrul menţinerii ordinii până la anunţarea rezultatelor definitive, la o dată care nu a fost încă anunţată.
Divizarea ţării în două zone de vot succesive a fost decisă in extremis, în mod evident pentru a face faţă boicotului a numeroşi magistraţi care ar fi trebuit să se supravegheze scrutinul. Impactul acestei fronde a magistraţilor nu era cunoscut încă sâmbătă dimineaţa.
Acest referendum este văzut şi ca un vot de încredere pentru sau împotriva lui Morsi, ales cu o majoritate modestă în iunie, într-un context marcat de o criză economică gravă.
Aproximativ 600.000 de egipteni înscrişi în afara ţării au început să voteze miercuri în misiuni diplomatice. Votul în străinătate, care ar fi trebui să se termine sâmbătă, a fost prelungit până luni, a anunţat comisia electorală.
Egiptul, care numără aproximativ 83 de milioane locuitori, este ţara cea mai populată din lumea arabă.
http://www.mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau