Scandalul vânătorii. Preşedintele R. Moldova nu se prezintă în faţa Comisiei de anchetă
Dimensiune font:
Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, salută decizia Parlamentului de creare a Comisiei de anchetă pentru elucidarea modului în care au acționat organele abilitate în cazul incidentului tragic care a avut loc în Pădurea Domnească la 23 decembrie 2012, dar anunță că nu se prezintă la audieri.
Șeful statului își exprimă încrederea că această Comisie va reuși să stabilească în mod deplin și într-un termen scurt modul în care și-au îndeplinit atribuțiile în acest caz instituții ale statului precum Procuratura, Poliția, Serviciul de Informații și Securitate, și Agenția de stat Moldsilva, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, citat de UNIMEDIA.
În același timp, președintele Timofti constată că, prin solicitarea adresată șefului statului de a compărea pentru audieri în fața sa, Comisia de anchetă n-a ținut cont de prevederile legale care vizează atribuțiile și îndatoririle șefului statului. În termenii art. 122 (Adresarea întrebărilor) și art. 125 (Înaintarea și examinarea interpelărilor) din Regulamentul Parlamentului, deputații nu pot formula întrebări la adresa președintelui Republicii Moldova, șeful statului neregăsindu-se printre subiecții care pot fi interpelați.
Într-un singur caz șeful statului poate da Parlamentului și Curții Constituționale explicații, potrivit art. 89 al Legii Supreme, care nu poate fi invocat în situația de față.
Drept urmare, președintele Timofti, fără a submina autoritatea Comisiei de anchetă și fără a prejudicia activitatea acesteia, nu va da curs solicitării Comisiei de a fi supus unor audieri pe acest caz.
Șeful statului a propus încă la 10 ianuarie, între altele, crearea unei comisii de anchetă parlamentare, așteaptă ca toate instituțiile statului și persoanele care au tangență directă sau indirectă cu cazul Pădurea Domnească să fie cercetate cu atenție de Comisia de anchetă, pentru a fi stabilite toate detaliile acelui eveniment de rezonanță publică și a prestației ulterioare a instituțiilor statului.
Comsia de anchetă urmează să-l audieze marți pe președintele PCRM, Vladimir Voronin, care a declarat că întrega conducere a țării ar fi știut încă de pe 23 decembrie despre incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească.
Până în prezent, au fost audiați toți martorii de la vânătoare, medicii și angajații poliției și procuraturii din raion, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, procurorul general interimar, ministrul Afacerilor Interne, dar și demnitari de stat - premierul Vlad Filat, președintele Parlamentului, Marian Lupu, și prim-vicepreședintele Legislativului, Vlad Plahotnniuc.
realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau