Ziua mondială a solului
Dimensiune font:
Ziua mondială a solului
Ziua mondială a solului este celebrată, în fiecare an, pe data de 5 decembrie, pentru a se atrage atenţia asupra importanţei menţinerii unui sol sănătos şi, totodată, pentru a veni în sprijinul gestionării durabile a resurselor acestuia. Uniunea Internaţională a Ştiinţelor Solului a propus, în 2002, marcarea Zilei mondiale a solului, acesta fiind o componentă fundamentală a sistemului natural şi un factor care contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor.
La nivel mondial, se înregistrează o creştere a degradării calităţii solului. La baza acestei degradări, sunt practicile greşite de gestionare, presiunea populaţiei în ceea ce priveşte intensificarea nesustenabilă şi inadecvată de folosire a acestei resurse. Conform studiilor efectuate, o treime dintre solurile noastre globale sunt deja degradate. Există riscul ca această situaţie să se înrăutăţească în viitor, din cauza faptului că nu este un pericol sesizabil cu ochiul liber. Este estimat ca, până în 2050, populaţia planetei să ajungă la 9 miliarde de locuitori. În acest caz, un sol poluat va însemna otrăvirea alimentelor pe care le consumăm, apa pe care o bem şi aerul pe care îl respirăm.
Capacitatea solurilor de a filtra şi a tampona contaminaţiile, degradând şi atenuând efectele negative ale poluanţilor, este finită. Poluanţii provin din activităţile umane, şi anume, deşeurile urbane netratate, practicile agricole nesustenabile, activităţile industriale şi mineritul sau alte practici care nu respectă mediul. În plus, datorită avansului tehnologic, oamenii de ştiinţă au capacitatea de a identifica poluanţi care anterior nu puteau fi identificaţi. În acelaşi timp, însă, aceste îmbunătăţiri tehnologice conduc la introducerea de noi contaminanţi în mediul înconjurător.
Totodată, dacă luăm în calcul problemele pe care le ridică asigurarea rezervelor de hrană, inundaţiile sau schimbările climatice, multe dintre răspunsurile pe care le căutăm s-ar putea afla în sol. Solul este un sistem complex, iar cercetarea ştiinţifică dezvăluie, an de an, tot mai multe despre rolul şi importanţa sa în susţinerea vieţii pe pământ. Conservarea solului contribuie în mod esenţial la adaptarea la schimbările climatice şi la atenuarea efectelor acestora, cel mai mare magazin terestru de carbon regăsindu-se în sol.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau