Proiect de lege: Prelungirea dreptului de a conduce pentru soferii cercetati - decisa o singura data
Dimensiune font:
Prelungirea dreptului de a conduce pentru soferii cu permisul retinut, cercetati sau judecati pentru savarsirea unor infractiuni sau implicarea in accident, ar urma sa fie decisa o singura data de procuror sau judecator, si nu din 30 in 30 de zile, potrivit unei propuneri a Ministerului Public, citate de Mediafax.
Propunerea de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 195/ 2002 (Codul rutier) a fost trimisa, vineri, Ministerului Afacerilor Interne de catre procurorul general al Romaniei Tiberiu Nitu.
Sunt vizate dispozitiile articolului 111, alineatul 6, din actul normativ, care se refera la prelungirea periodica a dreptului de circulatie a conducatorului auto care a savarsit anumite infractiuni sau a fost implicat intr-un accident cu victime.
In forma actuala a actului normativ, prelungirea se face la un interval de 30 de zile de catre procuror sau instanta de judecata, in functie de faza procesuala in care se afla cauza, pana la solutionarea definitiva a acesteia.
Propunerea de modificare urmareste degrevarea procurorului care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori a instantei de judecata investita cu solutionarea cauzei, in sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulatie o singura data, pana la adoptarea unei solutii in faza de urmarire penala, respectiv ramanerea definitiva a solutiei, cu posibilitatea reexaminarii actului din oficiu, la cererea partilor sau la sesizarea organelor de politie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.
Astfel, articolul 111, alineatul 6, ar urma sa aiba, potrivit propunerii, urmatorul continut: "La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta".
Dupa alineatul 6, se propune introducerea a doua noi alineate, cu urmatorul cuprins: "Solutia data cererii de prelungire a dreptului de circulatie poate fi reexaminata, de procurorul sau de instanta care a dispus-o, din oficiu, la cererea partilor ori la sesizarea organelor de politie" si respectiv "La solutionarea cauzei, rezolutia sau ordonanta prin care procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala ori incetarea urmaririi penale sau hotararea judecatoreasca ramasa definitiva se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta".
Alineatul 1, litera b, din articolul 111, coroborat cu alte articole din Codul rutier, prevede retinerea permisului de conducere pentru: conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat sau cu numar fals de inmatriculare, conducerea de catre o persoana care detine permis pentru alta categorie de autovehicule sau careia permisul i-a fost retras sau anulat, care are suspendat dreptul de a conduce sau nu are dreptul de a conduce in Romania, de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool sau se afla sub influenta unor produse stupefiante, refuzul soferului de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, parasirea locului accidentului cu victime sau produs in urma unei infractiuni fara incuviintarea politiei, consumul de alcool sau produse stupefiante dupa producerea unui accident cu victime pana la recoltarea probelor biologice.
De asemenea se mai au in vedere cazurile de retinere a permisului pentru organizarea sau participarea, in calitate de conducator de vehicul sau de animale, la intreceri neautorizate pe drumurile publice si lasarea fara supraveghere pe partea carosabila a drumurilor publice a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase, tot potrivit articolului 111, alineatul 1, litera b, coroborat cu alte articole.
Potrivit alineatului 4, din articolul 111, se retine permisul, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, conducatorului de autovehicul implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala grava a unei persoane, daca autorul accidentului a savarsit contraventiile prevazute in clasa a II-a si clasa a III-a de sanctiuni, referitoare la incalcarea unor regului de circulatie.
Astfel, in aceste cazuri de retinere a permisului, dreptul de circulatie va putea fi prelungit daca procurorul sau instanta de judecata dispune in acest sens, o singura data, potrivit propunerii MP.
Ministerul arata, in motivarea propunerii, ca in 2012 au fost trimisi in judecata 14.328 de inculpati si au fost solutionate prin neinceperea urmaririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmarire penala 14.567 cauze, in dosare privind circulatia pe drumurile publice.
"Rezulta un volum important de activitate pentru procedura reglementata de art. 111 alin. 6 din OUG nr.195/2002, in forma actuala, care consideram ca instituie mecanisme greoaie privind accesul cetateanului la justitie (cerere, prelungire, comunicare la fiecare 30 de zile)", se mai arata in motivare.
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau