A avut loc la Ministerul Transporturilor o întâlnire în premieră între mai mulți miniștrii (Transporturi, Mediu, Fonduri Europene), autoritățile de la drumuri și primarii marilor orașe din zona Moldovei. Tema? “Lansarea și accelerarea proiectelor de infrastructură rutieră din zona Moldova”.
Autostrada „Unirii” - A8 - Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni
Autostrada A18 măsoară circa 300 de kilometri și, conform oficialilor de la Transporturi, presupune o investiție de aproape 35 de miliarde de lei. Tot proiectul este împărțit în trei sectoare, aflate fiecare în diferite stadii de implementare.
---
S1. Tg. Mureș - Tg. Neamț
Astfel, conform prezentării făcute primarilor, Sectorul 1 Tg. Mureș - Tg. Neamț măsoară circa 211 km și se află în prezent în plină etapă de revizuire a studiului de fezabilitate.
---
S2. Tg. Neamț - Iași - Ungheni
Conform Master Planului de Transport, lungimea sectorului ar urma să fie de circa 93 de km. În luna mai a fost anulată procedura de achiziție pentru studiul de fezabilitate pentru bucata Iași - Ungheni. Oficial a fost vorba de o singura oferta neconformă.
---
S3. Podul peste Prut de la Ungheni
Sectorul presupune un lot de un kilometru plus punctul de trecere al frontierei. Studiul de Fezabilitate a fost finalizat în 2016 și acum, practic, ar trebui lansată licitația pentru proiectare și execuție, însă mai sunt de rezolvat unele probleme legate de mediu și amplasarea podului.
„CNAIR SA propune introducerea în OUG 43 a unui articol prin care podul peste Prut de la Ungheni să fie declarat obiectiv de importanță strategică. În acest sens, demersurile vor fi întreprinse până la finele lunii iunie 2020”, se arată în prezentarea CNAIR.
---
Ce termene își asumă CNAIR pentru A8?
- „Finalizarea etapei de proiectare (Studiu de fezabilitate și/ sau Proiect Tehnic) pentru întreg aliniamentul autostrăzii până în anul 2022 – finanțare POIM 2014-2020
- Demarare proceduri de licitație pentru proiectare și execuție/execuție, în mod progresiv, începand cu anul 2021 – finanțare identificată post POIM 2021-2030.”
Autostrada „Moldovei” - A7 - Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău - Roman - Pașcani - Suceava - Siret
Denumită și „coloana vertebrală a Moldovei”, autostrada A7 ar urma să străbată regiunea de la Nord la Sud, unind-o cu Muntenia și București. A7 ar urma practic să preia tot traficul care acum se desfășoară pe DN2/E85, unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri din țară, artera pe care se desfășoară cea mai mare parte a traficului din Moldova.
A7 e împărțit în câteva sectoare diferite, pe unul dintre ele - Centura Bacăului (16 km din A7) - deja se execută lucrări, proiectul având șanse foarte mari de a fi gata în 2021.
2. Buzău - Focșani - în etapa de realizare SF și Proiectare
3. Focșani - Bacău - în etapa de realizare SF și Proiectare
4. Centura Bacău - în execuție, termen de finalizare 2021
5. Bacău - Roman - în etapa de realizare SF și Proiectare
6. Roman - Pașcani - în etapa de realizare SF și Proiectare
7. Pașcani - Suceava - în licitație pentru SF+PT
8. Suceava - Siret - în licitație pentru SF+PT
În momentul de față toate contractele de realizare SF și Proiect Tehnic au trecut de etapa 1 a analizei multicriteriale și au fost selectate traseele și nodurile rutiere. Urmează etapa a doua a analizei unde se mai pot ajusta unele elemente de traseu - precum „cocoașa de la Focșani sau noduri rutiere considerate a fi deficitare.
Primarilor din Moldova, la ședință, le-a fost prezentat un video cu traseul A7 (vezi mai jos), precum și hărțile traseelor stabilite - hărți pe care HotNews.ro le-a transpus în format interactiv aici.
---
Autostrada A13 - Brașov - Onești - Bacău
Compania de Drumuri tocmai ce a semnat contractul de realizare a Studiului de Fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru cei circa 160 de km de autostradă de la Brașov la Bacău.
Contractul a fost semnat pe 20.093.359,86 Lei Lei, fără TVA cu Asocierea SEARCH CORPORATION S.R.L. & PRIMACONS GROUP S.R.L .
Durata contractului este de 30 luni, din care: 18 luni pentru elaborarea studiului de fezabilitate, 8 luni pentru elaborarea proiectului tehnic de execuție și 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistență tehnică cu privire la procesul de achiziție al contractului/lor de lucrări și pentru obținerea finanțării aferente lucrărilor.
Conform informațiilor prezentate primarilor la conferința de la MT, autostrada va avea circa 68 de kilometri în zone cu sectoare ușoare, 54 de kilometri în zone medii și 46 de kilometri în zone dificile, de munte, unde vor trebui construite numeroase viaducte și tuneluri.
Adauga comentariul tau