FOTO - Ce este puiul à la Kiev și ce legătură are cu Țarina Elisabeta

Pui-a-la-Kiev

Dimensiune font:

| 07-06-2021 09:56

Aparent e simplu: celebrul șnițel de piept de pui umplut cu unt ar trebui să fie o mâncare ucraineană, că doar numele (pui à la Kiev, ce Dumnezeu!) o indică foarte clar. Ei bine, se pare că nu. Iar numeroasele legende care circulă pe seama acestei delicioase mâncări ne duc din Rusia până-n Franța și-napoi.

Dar s-o luăm metodic și să pornim de la versiunea „cu celebrități”, care ne spune că inventatorul puiului Kiev ar fi francezul Nicolas Appert (1749-1841). Adică nimeni altul decât cel care a făcut primele conserve, prin sterilizare termică, cu destui ani înainte ca Pasteur să bănuiască măcar că există pasteurizare pe lumea asta (din această cauză, se mai chinuie și astăzi unii să impună termenul de „apertizare”, dar să trecem). Iar vinovată pentru „importarea” rețetei ar fi țarina Elisabeta Petrovna (1709-1762), care ori l-ar fi angajat pe Appert ca bucătar, ori ar fi trimis bucătari în Franța la specializare, și aceștia s-ar fi întors, printre altele, cu această rețetă a lui Appert.

Ajunge însă o simplă privire asupra anilor dintre paranteze ca să ne dăm seama că între strămoșul conservelor și fiica lui Petru cel Mare nu prea poate exista nicio legătură. Însă, e drept, țarina chiar a trimis oameni să se instruiască în Franța (și nu doar în domeniul gastronomic), așa că n-ar fi chiar deplasat să bănuim puiul nostru à la Kiev că ar avea nițel parfum franțuzesc.

Mai ales că acest parfum apare și în cealaltă versiune despre apariția mâncării, care ne spune că, de fapt, puiul ăsta ar fi o reinterpretare a unei rețete din Franța, dar care ar fi fost făcută la origine cu vițel. Însă, undeva pe la începutul secolului trecut, bucătarii de la Clubul Negustorilor din Sankt Petersburg ar fi schimbat vițelul cu piept de pui (fiindcă pasărea ar fi fost pe atunci mai scumpă decât vițelul, deci și mâncarea devenea mai de fițe). Așa a apărut kotleta (escalopul) Novo-Mihailovski, rebotezat mai târziu kotleta po-kiyevski în restaurantele sovietice (sau, mai simplu, kievskaia).

Oricum, pare evident că puiul à la Kiev e o specialitate cât se poate de țaristă, răspândită în întregul imperiu, atâta vreme cât întâlnim rețeta asta și-n Polonia. E fix identică și la fel, numai că naționalismul a cerut îndepărtarea sonorităților rusești din denumire. Drept pentru care leșii cunosc această mâncare sub numele, franțuzit, de Kotlet de volaille.

Interesant este însă faptul că faima internațională a mâncării pare să o fi precedat pe cea locală. Fiindcă, dacă orice restaurant rusesc de pe mapamond avea în meniu puiul Kiev, în restaurantele din capitala ucraineană el s-a impus abia după anii ’60 ai secolului trecut, fiindcă turiștii voiau să mănânce neapărat șnițelul ăsta umplut. O dovadă că „Puiul Kiev a făcut Kievul faimos”, după cum constată bucătarul-șef de la Hotelul Dniepr, Viaceslav Gribov.

Din păcate, după cum ne spune același Gribov, moda puiului à la Kiev a cam trecut. Dacă în Occident a ajuns aproape mâncare de fast-food și supermarket, în Ucraina tinerii bucătari nu prea mai știu s-o facă, iar localnicii preferă mâncărurile exotice. Singura rază de speranță vine dinspre Londra, unde restaurante specializate în revitalizarea mâncărurilor vechi propun pui Kiev cu umpluturi mai deosebite, din care nu lipsesc trufele sau mozzarella.

Deși poate n-ar fi necesar, fiindcă și în versiunea tradițională e o mâncare teribil de gustoasă. Ca să vă convingeți, înarmați-vă cu

4 jumătăți de piept de pui, fără piele, dezosate,
120 g unt,
zeamă de lămâie,
câteva fire de pătrunjel,
făină,
4 ouă, bătute un pic,
pesmet,
sare,
piper,
ulei pentru prăjit.

Faceți din unt, zeamă de lămâie, pătrunjel, sare și piper un beurre maitre d’hotel. Formați 4 bastonașe, băgați-le la congelator, unde trebuie să stea măcar 20 de minute.

În ce privește carnea, aveți două variante: ori faceți un buzunăraș în cartea mai groasă (varianta mai simplă), ori o bateți cu ciocanul (versiunea tradițională, revin). Umpleți cu un bastonaș de unt (respectiv rulați), prindeți cu o scobitoare și dați carnea prin făină, ou, pesmet (eventual repetați ou-pesmet, ca să faceți ceea ce se cheamă panaj dublu). În fine, prăjiți șnițelele astea în ulei încins, scurgeți apoi pe șervețele și serviți imediat.

În varianta tradițională de pui à la Kiev (recomandată atât de Gribov, cât și de al nostru Colea Olexiuc), untul se freacă doar cu sare, piper și câțiva stropi de zeamă de lămâie, pentru ca aciditatea să se lupte cu prăjeala. Și tot tradiția cere ca osul mic, de la aripă, să fie lăsat înfipt în carne, iar rularea să fie făcută astfel încât osul să rămână afară și, după prăjire, se fie învelit în hârtie albă sau în staniol. Cât despre bucătar, el trebuie să fie atât de priceput și să regleze focul atât de bine încât puiul să fie frumos rumenit, dar untul dinăuntru să nu se topească chiar de tot (de aia se și congelează înainte).

În Occident, untul este de obicei frecat și cu ceea ce se cheamă persillade (iaca o influență franceză indubitabilă!), adică cu pătrunjel și usturoi tocate împreună. Verdețurile mai pot fi și altele (mărar, arpagic verde etc.), după cum alții, mai dinspre Moscova, bagă în umplutură și ceva brânză.

Însă Viaceslav Gribov spune că preferă, de departe, versiunea tradițională. „Mâncarea asta a fost la început rezervată demnitarilor, pentru întâlnirile lor oficiale. Cum să bagi usturoi în ea?”. Și probabil, știe el ce spune. Că doar din mâncărurile preparate de el au mâncat și Fidel Castro, și Mihail Gorbaciov, și Bill Clinton…

A, ce bem la acest pui à la Kiev? Păi sigur un vin alb, sec și proaspăt. În rest, depinde de umplutură, și mai ales de prezența (sau absența) usturoiului. Dar, în principiu, un Sauvignon Blanc ar trebui să le împace cam pe toate… 

Sursa - www.costachel.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:48

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
Cartofi noi cu unt și mărar
11/06/2021 15:30

Cartofii noi sunt mereu o alegere la indemană, in zilele de vară. Cartofi noi cu unt şi mărar – gustosi, rapid si usor de făcut si sănătosi! Fie că ii servesti pe post de garnitură sau mancare d ...

Rețeta de bulz clasic
11/06/2021 13:30

Pentru iubitorii de mămăligă, un bulz ca la bunica acasă, servit cu carnati si ouă moi, este un deliciu garantat! Ingrediente pentru bulz 1 kg mălai 1 kg branză de burduf 400 g smantană grasă 20- ...

Clătite cu morcovi
08/06/2021 15:15

Clătitele cu morcovi sunt cele mai pufoase clătite pe care le vei manca vreodată. Cu ajutorul catorva ingrediente poti avea un desert rapid si gustos in acelasi timp. Aceste clătite portocalii sunt ideale ...

Salata cu icre de știucă de Tulcea, aprobată ca produs cu indicația geografică protejată în UE
08/06/2021 10:27

Comisia Europeană a aprobat cererea de inscriere a „salatei cu icre de stiucă de Tulcea” in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de ...

FOTO - Ce este stir fry și cum se face
07/06/2021 16:00

Stir-fry este o tehnica asiatica de a gati legumele si carnea repede, astfel incat sa se poata profita la maxim de aromele si texturile lor. Metoda aceasta de gatit consta in prajirea unor bucati mici de ali ...

FOTO - Tort de morcovi și nuci
07/06/2021 10:39

Tortul de morcovi si nuci este extrem de gustos si se prepară foarte usor. INGREDIENTE: Pentru cremă: 200 g zahăr pudră 5 ml vanilie 125 g unt 450 g cremă de branză Pentru blat: 100 g scorţişoar ...

Ce fel de lapte pui în cafea. Ai procedat total greșit până acum
06/06/2021 17:32

Nu orice tip de lapte este bun in cafea. Desi suntem obisnuiti să optăm pentru lapte degresat, nu este tocmai cea mai bună variantă. Cand vine vorba de cafea, cu cat este mai gras laptele, cu atat este m ...

Rețete boierești - Piept de pui Von Brukenthal
06/06/2021 16:18

Ingrediente necesare: 500 grame piept de pui dezosat feliat  Jumatate de telina mica 1 morcov O legatura de rosii cherry 100 de grame de seminte de susan 1 ardei gras 1 ceapa mica 2-3 oua 50 gra ...

FOTO - SUPĂ DE PUI CU TOFU AFUMAT, SPANAC ȘI SUSAN
06/06/2021 14:16

E o supă senzatională si hrănitoare, care se prepară aproape instantaneu si reprezintă o solutie minunată pentru a-ti surprinde familia ori musafirii, in cel mai plăcut mod. Combinatia de arome e delicio ...

Rețete delicioase - Prăjitură de post cu gem
06/06/2021 09:45

Dacă tii post, dar ai chef de ceva dulce, iti propunem această retetă de prăjitură de post cu gem. Ingrediente necesare: 125 g margarină 150 g zahăr 2 pliculete zahăr vanilinat 125 g făină 100 g ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei