În vara acestui an, Cvartetul „Ad libitum” a marcat un sfert de veac de existenţă. Însăşi rotunjirea unei asemenea cifre de împreună lucrare e impresionantă în sine. În cazul particular al muzicienilor care alcătuiesc prestigioasa formaţie camerală ieşeană această sumă jubiliară are o conotaţie aparte.
Cei patru instrumentişti, încă studenţi ai Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, inspiraţi de magistrul lor Bujor Prelipcean şi de Cvartetul de poveste „Voces”, au întemeiat în 1988 „Ad libitum”. Era un început de drum, o speranţă, o aspiraţie spre performantă, contrapunctate de multe necunoscute şi incertitudini ale jocului dragostei şi întâmplării. Cei patru, Adrian Berescu, Şerban Mereuţă, vioară, Bogdan Bişoc, violă, Filip Papa, violoncel, se visau „magnifici” aidoma înaintaşilor de la „Voces”. Erau tineri plini de făgăduinţe în arta sunetelor. Aveau din belşug înzestrare nativă pentru muzică, străbătuseră cu succes uceniciile de până atunci şi băteau cu îndreptăţire, fiind auziţi, la porţile măiestriei şi consacrării. Existau premise favorabile reuşitei. Dar doar aceste lucruri nu ar fi fost îndestulătoare. Pentru a izbuti să constituie un cvartet de ţinută se cereau pe deasupra disponibilităţi sufleteşti şi de caracter, în afara cărora nu se putea realiza osmoza, acel tot, când toţi devin unul. Minţile, inimile, sufletul, mâinile, întreaga făptură să fie un singur corp al trăirii şi al plăsmuirii sunetelor mirabile. Mai mult era nevoie de puterea jertfirii de sine pentru o comunitate, una mică, aşa cum este un cvartet, dar absolut obligatorie ca să se ajungă la comuniune., adică la izbânda muzicală laolaltă. În absenţa capacităţii de a trece prin aceste furci caudine şansele reuşitei sunt minime. Au eşuat din astfel de pricini muzicieni de clasă luaţi individuali. Fuseseră incapabili să contribuie la crearea unei noi identităţi din sudura mai multora, păstrându-se în acelaşi timp individualitatea fiecăruia.
Componenţii Cvartetului „Ad libitum” au dovedit că au toate aceste calităţi trebuitoare şi că arta lor se rostuieşte sub spectrul afinităţilor elective, cele despre care a vorbit cu atâta adâncă înţelepciune „magul” Ibrăileanu. Şi astfel, treptat, treptat, printr-o generoasă dăruire şi forţa sacrificiului pentru arta pe care o slujeau cei patru au urcat în vârfurile măiestriei interpretative şi au impus formaţia lor între cele de top european. Acest înalt nivel a primit confirmarea în anul 1997, când, la unul dintre concursurile internaţionale de prim rang, la Evian, Franţa, „Ad libitum” a dobândit nu doar Marele Premiu, ci şi-a adjudecat, lucru rar, toate cel trei importante trofee, adică şi Premiul Presei şi pe cel al Mecenatului Muzical.
Existenţa acestui cvartet părea să curgă în albia cea mănoasă. Trecuse cu bine examenul marilor lucrări ale repertoriului de gen, de la Haydn, Mozart, Beethoven la Bartok, Kurtag, Piazzolla. Într-un asemenea moment fast a căzut ca un trăsnet, în 2011, vestea morţii lui Adrian Berescu, vioara întâi şi capul de serie al formaţiei. E greu să înlocuieşti un violonist de o asemenea talie şi să găseşti pe cineva pe măsură şi compatibil. Viitorul arăta sumbru pentru „Ad libitum”. Zeii au fost însă din nou prietenoşi cu destinul formaţiei de la Iaşi şi a ajutat la săvârşirea unui miracol. Alexandru Tomescu, violonistul de prim plan al României, cel care a câştigat concursul pentru vioara Stradivarius la care cântase Ion Voicu, admirator al lui Adrian Berescu, a decis să jertfească o parte din preţiosul său timp pentru ca „Ad libitum” să poată merge mai departe. Şi s-a reuşit astfel să se continue cu un nou elan, cu respectul pios pentru moştenirea ctitorului dispărut şi dorinţa împlinirii roditoare a visărilor acestuia. Sub aceste auspicii s-a înscris din acel moment activitatea Cvartetului "Ad libitum" în noua sa componenţă . Au trecut aproape doi ani rodnici, cu înregistrări de calitate şi concerte de răsunet, încununaţi prin concertul aniversar la 25 de ani de activitate. S-a încrustat un sfert de veac al afinităţilor elective.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau