Ann Granger – Cu ochii in patru
Dimensiune font:
Cu ochii in patru de Ann Granger, este unul dintre acele romane politiste, in care se imbina elemente din stilul clasic al unor scriitori celebri, precum Dorothy L. Sayers sau Agatha Christie, cu trasaturile specifice ale romanului contemporan cu detectivi si intriga politista. Romanul Cu ochii in patru (Watching Out, in engleza) a aparut la Editura Nemira in 2005, cartea aceasta continuand aventurile eroinei rebele Fran Varady, care se implica, fara voie, in rezolvarea unor cazuri variate de natura penala-judiciara, pe care politia si alti detectivi nu le pot solutiona sau la care intampina dificultati. Celelalte carti aparute la editura Nemira din seria aventurilor lui Fran Varady sunt Totul pe o carte, Cu frica in san si Misterul mortii din strada Jubilee.
Cu ochii in patru o prezinta pe nonconformista Fran Varady atunci cand obtine un rol in piesa Cainele din Baskerville, care se joaca la un local din Londra. In paralel, ea lucreaza ca picolita la un alt local. Intriga romanului se porneste in momentul in care un necunoscut va incepe sa dea tarcoale localului unde este angajata Fran. Persoana respectiva intreaba de un anume Max, pe care l-ar fi vazut intrand in restaurant. Raspunsurile dure si amenintarile bucatarului si barmanului (italieni, cel putin dupa nume) la adresa baiatului respectiv trezesc suspiciunea, teama si chiar neincrederea in cugetul lui Fran, care doreste sa afle motivele panicii resimtite de personajul necunoscut. Astfel, vrand-nevrand, ea intervine si se implica in rezolvarea problemelor tanarului, aflate dupa ce acesta isi marturiseste of-urile.
Povestea in care ne introduce scriitoarea va deborda de suspans si aventuri pe tot parcursul cartii, pericolele si imprevizibilul cu care se lupta Fran Varady garantand o lectura destul de palpitanta, astfel incat un cititor pasionat sa nu abandoneze lectura. Pe masura ce ne cufundam in roman, tensiunea si suspiciunea lui Fran Varady se vor amplifica, mai ales dupa aparentul accident fatal suferit de tanarul care i-a cerut ajutorul, un imigrant fara forme legale. Desi indiciile sunt oarecum ambigue, Fran va banui ca restaurantul unde lucreaza este un punct-cheie in rezolvarea cazului, devenind iscoditoare si incercand sa spioneze miscarile sefului si a celorlalti, italienii cu atitudine superioara, barmanul si bucatarul. Cu toate ca primeste amenintari sub forma unor aluzii, rebela Fran nu se va lasa pana nu va elucida misterul. In acelasi timp, cei de la barul-restaurant unde se va desfasura piesa in care joaca Fran vor atrage atentia acesteia, datorita comportamentului lor straniu si a amenintarilor, nu tocmai subtile. Urmeaza o cursa impotriva timpului pentru descoperirea adevarului, Fran luand in seama doar o parte din sfaturile date de prietenii ei, indianul Ganesh, care nu e de acord cu joaca lui Fran de-a detectivul, si Susie Duke, cea care conduce o firma de detectivi si care ii propune sa intre in echipa ei. De-a lungul romanului vom avea parte de tentative de asasinat, explozii, urmariri si alte lucruri specifice romanului politist.
In buna masura, intuitia lui Fran Varady se dovedeste laudabila, desi afacerile necurate ale sefilor localului unde era angajata nu vor fi legate de crima petrecuta recent. Pe de alta parte, acolo unde se joaca piesa Cainele din Baskerville se descopera dedesubturi nestiute si neasteptate, legate chiar de criminalitatea si nelegiuirile specifice lumii interlope. Detaliile oferite de Fran politiei londoneze isi arata importanta, mai ales ca se gasesc persoane si informatii care duc la limitarea efectelor negative cauzate de retele ale traficului de carne-vie, produse contrafacute, doguri etc., reusindu-se chiar eliminarea unora dintre aceste retele. In orice caz inspiratia si metodele unei singure persoane nu sunt suficiente pentru sucesul sau izbanda intr-o lupta dusa cu lumea interlopa si crima organizata, de aceea Fran realizeaza ca este necesar sa ajute politia cu orice informatie de care dispune.
Fran Varady, o imigranta de origine maghiara, este un personaj care are calitatile unui detectiv, desi nu si le dezvolta indeajuns si nu accepta un parteneriat, incapatanarea facand-o sa refuze chiar ajutorul unui detectiv mai experimentat. Caracteristicile unei carti politiste, suspansul si tensiunea relevate de paginile romanului, imbinate cu o tenta de umor britanic si tragicul situatiei existente in cazul mortii imigrantului de nationalitate romana asigura o lectura captivanta si interesanta pentru cititor, care nu poate rata un final pe masura scrierilor lui Ann Granger. In mod sigur, despre romanul Cu ochii in patru nu se poate spune ca ar fi o carte exceptionala, sau ca face parte din literatura politista-detectivista de top si renume mondial, cum sunt romanele Agathei Christie sau ale lui Dorothy L. Sayers, dar combinatia de elemente clasice si moderne sau contemporane ale genului respectiv este una destul de reusita, atat cei care sunt obisnuiti si cunoscatori ai genului cat si ceilalti, mai ales, putandu-se declara multumiti, relativ la raportul calitate-cost.
Aceasta recenzie face parte din campania La limita suspansului
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau