Caragiale în posteritate

default

Dimensiune font:

| 27-05-2017 05:00

Au trecut 105 de la moartea lui Caragiale. Un critic din generaţia celui ce semnează aceste rânduri îl caracteriza cu sintagma: grecul nostru naţional. Dintr-un alt punct de vedere, Nicolae Manolescu scrie în „Istoria critică a literaturii române”, referindu-se la „O scrisoare pierdută”: „Expresivitatea este aşa de puternică încât asurzeşte mesajul”. Şi totuşi, mesajul e, şi el, extrem de puternic şi de (mereu) nou. Tocmai impactul în conştiinţa noastră face ca eroii lui Caragiale să fie evocaţi şi invocaţi cu voluptate pentru a ridiculiza, astăzi poate mai mult ca altădată, adunătura de demagogi, agramaţi, lătrăi, sâsâiţi, parveniţi, corupţi. Pe de altă parte, a-l reduce pe Caragiale la atât e de neconceput. Actualizările, localizările, identificările excesive, facile – inclusiv în transpuneri filmografice – denaturează opera lui Caragiale. Rezultă un Caragiale contra Caragiale. Un fel de Caragiale pentru uzul şi abuzul unora… În orice caz, pentru uzul unor regizori sau actori, care ar trebui să ştie că ei, regizorii şi actorii, şi toţi cei ce concură la un spectacol de teatru, inclusiv spectatorii, sunt în slujba lui Caragiale. Şi nu Caragiale în slujba lor. Pe la începutul anilor 2000 într-o anchetă a revistei „Apostrof”, dar şi într-un amplu interviu pe care l-am publicat în volumul „Paralele inegale”, la Editura Polirom, în 2003, criticul, comparatistul şi reputatul balcanolog Mircea Muthu observa că se impune „recontextualizarea lui Caragiale din mai multe unghiuri”. În opinia lui Mircea Muthu, scriitorul total care este Caragiale „a fost pur şi simplu sufocat de dramaturgul Caragiale, de multiplele înscenări ale pieselor lui..., unele groteşti. Aici pot să adaug, din păcate, şi filmografia”. Exemplul la care se referea interlocutorul meu era „De ce bat clopotele, Mitică?”, pe care îl consideră o denaturare, chiar o trădare a lui Caragiale. Cercetător şi analist profund al spiritualităţii acestei părţi de Europă, al spiritualităţii balcanice, căreia i-a consacrat ample şi aprofundate studii, profesorul clujean atrăgea, între altele, atenţia asupra modului cum este văzută de unii regizori mahalaua, aceştia ignorând sau pur şi simplu necunoscând că mahalaua, cuvânt de origine turcă, care înseamnă cartier, cartier mărginaş, „constituia – şi la noi, ca în tot arealul sud-estic – un spaţiu în care frontierele culturale erau permeabilizate, un spaţiu socio-cultural extrem de fertil. Mahalaua românească a dat valori remarcabile, estetic vorbind, valori unice în spaţiul estic”.
Notez că nu e lipsit de semnificaţie că cel ce face asemenea observaţii este ardelean, încât e de luat în considerare acest fapt cu atât mai mult cu cât reputatul balcanolog declară: „Nu mă recunosc în personajele lui Caragiale”, un scriitor pe care, de altfel, mărturiseşte că l-a îndrăgit şi chiar a interpretat pe scenă, ca student, „Scrisoarea pierdută”, spectacol „cu care am colindat toată ţara timp de patru ani”. În esenţă, istoricul culturii şi criticul pledează pentru considerarea şi restituirea lui Caragiale în totalitatea operei sale. În opinia lui Mircea Muthu, la Caragiale n-ar exista tragic. „S-ar putea să nu am dreptate” – admitea totuşi în dialogul amintit interlocutorul meu. În ce mă priveşte, nu sunt singurul care nu le dă dreptate celor ce neagă dimensiunea tragică a operei lui Caragiale.

Mai incitante şi nu o dată mai revelatoare decât exegezele criticilor, ale regizorilor sunt observaţiile scriitorilor. Într-un volum de eseuri intitulat „Puşca lui Caragiale”, Dumitru Radu Popescu, prozator de mare forţă, dramaturg şi comentator al fenomenului teatral, cu o operă a cărei dimensiune tragică este de necontestat, scrie despre rolul şi semnificaţia puştii la Caragiale şi la Cehov. Un obiect tragic sau cel puţin potenţial tragic la autorul „Pescăruşului” şi comic la contemporanul său român: „Spre deosebire de personajele lui Anton Pavlovici, care mai au puterea de a apăsa pe trăgaci, fiinţa eroilor lui nenea Iancu, asaltată, terorizată de posibilul eşec al amantlâcului bonom, plânge şi suspină… Asta e arma supremă: plânsul şi suspinul, vorba înlăcrimată! Sinucideri şi crime izvorâte din amor?! Bâlciul social-politic acaparează toate energiile protagoniştilor din «O scrisoare pierdută» şi nu mai lasă decât Joiţicăi bucuria de a plânge uşor îngrozită de pocinoagele ce le-ar putea aduce scrisoarea pierdută…”. În piesele lui Caragiale nu sunt „apucături şi purtări apocaliptice”. De ce? „Pentru că I. L. Caragiale este un sentimental şi personajele sale nu sunt stăpânite de adierile absolutului, de spectrele şi fantasmele morţii, precum cele ieşite din pana Englezului!... Fantoma bătrânului Hamlet vine din tărâmul de dincolo, vrăjitoarele lui Macbeth se ivesc şi cresc venind din imperiul de pucioasă şi fum... Zoe Trahanache creşte şi înfloreşte din ea însăşi, plânge şi râde fără să se simtă condamnată la libertatea de a-şi trage un glonţ în cap, sau de a-i umple altuia capul şi mădularele cu alice! Doamne fereşte! Conul Zaharia nu are puşcă! El nu-şi apără onoarea de familist cu arma, ci cu frumuseţea tânără şi jucăuşă a soţiei sale”. La Caragiale, mai observă Dumitru Radu Popescu, puştile pot să bubuie numai ca să amplifice bucuria. Dar nici atunci, întrucât conflictele se rezolvă, se sfârşesc fericit: prin pupături în „paradisul în formă de piaţă” şi prin cântecul fanfarei în „grădina lui Trahanache”. Iar Nenea Iancu, adaug eu, sentimentalul Nenea Iancu, privindu-i, zice satisfăcut: uită-te, mă, la ei, nu-i aşa că sunt drăguţi?!

Surprinzătoare sunt tipologiile şi filiaţiile pe care le sugerează Dumitru Radu Popescu. Agamiţă Dandanache este „umbra decrepită a lui Agamemnon” (personajul homeric), Trahanache – „reversul mălăieţ şi umbra posomorâtă a lui Socrate”, Becherul, fără nume, precum ciobanul mioritic - „personaj olimpian. Aproape un zeu de Dâmboviţa!”.

Dumitru Radu Popescu dă impresia că se joacă cu planurile, cu secolele, dar şi cu unghiurile, ca un tenisman ori ca un privitor experimentat într-o expoziţie de tablouri sau de sculpturi. Dar jocul său imaginar are sens. Din antichitatea greacă sare cu uşurinţă în epoca lui Caragiale, iar de aici în secolul XX şi mai ales în cel în care ne aflăm: „Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie cică ar fi avut marii ei profitori, care, peste ani, prin nepoţii lor, au desăvârşit Marea Revoluţie Capitalistă, care a avut marii ei profitori… Cineva, persoană importantă, becher, întreabă dacă e adevărat că democraţia de dincoace de bătrânii greci există doar în imaginaţia bogată a celor cu teşchereaua asudată de carboave... Dar cine e becherul, cum îl cheamă pe dânsul, nu se ştie şi nu se va afla niciodată”.

De ce Caragiale nu şi-a botezat becherul? Iată o întrebare la care nici măcar abila Coană Joiţica sau omnipotentul Tipătescu n-ar putea răspunde. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei