Fantezia şi tentaţia imposibilului

default

Dimensiune font:

| 03-06-2017 05:41

Romanul, s-a spus, este triumful genului burghez în literatură. Burghezia însă – ca toate celelalte de pe lumea asta – s-a schimbat şi se schimbă odată cu societatea umană, înainte de toate odată cu revoluţia tehnico-ştiinţifică şi cu alte revoluţii, inclusiv cea sexuală. Ceea ce nu înseamnă că a şi evoluat în cea mai bună dintre direcţii. Şi-a schimbat mentalitatea sau, mai bine zis, mentalităţile, habitudinile, însăşi fizionomia. Dar şi-a dovedit şi rezistenţa. O rezistenţă salvatoare. Nu numai că nu a dispărut de pe scena istoriei, aşa cum îi prezicea o anumită ideologie, dar s-a „reformat”, s-a întărit, s-a diversificat, încât s-a vorbit şi se vorbeşte chiar de burghezia comunistă.

Astăzi, burghezul, micul sau marele burghez, mai puţin rafinat ca odinioară şi mai ignorant decât înaintaşul său, cel aşa-zicând clasic, nu mai citeşte romane, nu se mai lasă purtat de valul naraţiunilor ample şi de fascinanta lor lume, fiindcă este ocupat din zi până în noapte, iar nu arareori şi noaptea, cu manageriatul, cu afacerile, cu profitul, cu computerul şi televizorul, cu politica de partid şi de interese, cu efortul de cucerire a puterii. Nici măcar profesioniştii lecturii nu mai sunt cei din epocile trecute, din cea interbelică de pildă sau, la noi, din deceniile de după Al Doilea Război Mondial. Telenovelele ori bârfele şi dejecţiile de pe aşa numitele reţele sociale îi dau burghezului contemporan senzaţia că plonjează în epic, îi satisfac nevoia de poveste, fiindcă, să fim drepţi, această nevoie încă există, burghezul începutului mileniului trei nu s-a dezumanizat de tot. Ceva omenesc tot a mai rămas în fiinţa sa.

Pe intelectualul autentic, onest, preocupat de greutăţile şi nevoile cotidiene, duşman al ignoranţei, al subculturii, al kitsch-ului, al imposturii, gustul lecturii profitabile spiritual nu l-a părăsit cu totul. Dar şi el a fost nevoit să se adapteze ritmului, noilor condiţii şi sensibilităţi. Fiindcă pe lângă faptul că, din fericire, nu prea confundă punctele de vedere, un apanaj al proştilor, cum credea Mihail Ralea, omul inteligent se adaptează. Navighează pe internet, dar nu se desparte de carte, îi reciteşte uneori pe clasici – inclusiv pe cei în viaţă – dar este extrem de selectiv în ceea ce priveşte noutăţile editoriale. Citeşte eventual cu interes Omul recent al lui Patapievici, dar nu se încumetă să parcurgă un roman cu acelaşi număr (mare) de pagini. Preferă, cel mult, întrucât trăieşte într-o vreme în care realitatea devansează cu mult ficţiunea, literatura confesivă, biografiile, naraţiunile ale căror personaje sunt reale, nu de hârtie.
Fireşte, e de datoria prozatorilor – o datorie, nu în ultimul rând, de conştiinţă –să creadă în destinul genului epic şi, în primul rând, al romanului. Burghezul şi ʺeroul timpului nostruʺ, repet, nu mai sunt deloc cei de până mai ieri. Cu toate acestea, după câte se poate omeneşte prevedea, romanul nu va muri. Un mare prozator nord-american avertiza cu vreo două decenii în urmă, pe fondul unor temeri şi speculaţii privind moartea romanului: „Dacă aş crede că romanul a murit, aş scrie un roman cu acest subiect”. Ceva mai târziu, Márquez îşi făcea public un proiect care a pus în aşteptare multă lume, demn de geniul autorului „Toamnei patriarhului”, şi anume un roman al romanelor – o operă în mai multe volume care tebuia să cuprindă povestea scrierii celebrelor sale naraţiuni. Marele povestitor de fapte, cum îi plăcea să fie considerat, şi încă de fapte cât se poate de reale, deşi este exponentul „realismului magic”, a simţit pulsul epocii, a intuit spre ce se îndreaptă noua sensibilitate a cititorului de azi şi şi-a propus să ne dea o biografie romanescă a propriei sale opere.

La ceremonia de la Universitatea de la Alcalá de Henares, cu prilejul conferirii Premiului Cervantes (echivalentul Nobelului în spaţiul hispano-american), Mario Vargas Llosa a rostit un discurs cu un titlu incitant: „Tentaţia imposibilului”. Discursul a fost un elogiu adus lui Don Quijote, - „un erou simbolic al umanităţii” care – observa autorul „Războiului sfârşitului lumii” – a modelat în chip definitoriu talentul, geniul, caracterul celor ce aveau să scrie proză, după Cervantes, în limba acestuia. Llosa a vorbit despre ruta Cavalerului Rătăcitor de la Mancha. „Quijote iese din el însuşi, cu adevărat, traversând limitele interzise ale existenţei sale, tinzând astfel spre iluziile ficţiunii”. Don Quijote ar simboliza, în viziunea lui Llosa, utopia creatorului, a scriitorului aflat în faţa hârtiei albe – sau, mă rog, a ecranului computerului – încercând să convertească iluzia, visul în poveste scrisă. Scrisul însuşi ar fi, aşadar, o aventură ce îşi are modelul în aventura lui Don Quijote, adică în arhetipul aventurii. „Realitatea se combate prin intermediul fanteziei” crede marele prozator ce debuta fulminant la numai 27 de ani cu romanul „Oraşul şi câinii”, despre care criticii nu au ezitat să afirme că este scris cu o mână de maestru, Vargas Llosa spulberând astfel ideea, devenită loc comun, că proza, romanul, genul maturităţii cu alte cuvinte, presupun multe acumulări, o cât mai mare experienţă de viaţă etc. Când însă el însuşi a părăsit masa de scris şi, precum Don Quijote, s-a aruncat în vâltoarea politicii, lăsându-se purtat de o iluzie, fantezia sa s-a dovedit total neputincioasă în faţa realităţii. Şi-a dat seama de incompatibilitate în momentul în care cea mai apropiată fiinţă, soţia sa, l-a întrebat: „Îţi aduci tu aminte că odată ai fost scriitor?”.

Fiindcă ce înseamnă un trecător fotoliu de preşedinte în comparaţie cu cel al făuritorului de lumi, care este scriitorul epic, romancierul!? Şi încă unul de anvergura lui Llosa. Fireşte, a trebuit să se întoarcă la adevărata sa menire şi să constate că experienţa politică, electorală, cunoaşterea ţării sale până la ultimul cătun, după ce a străbătut-o, inclusiv călare pe o altă Rosinantă, i-au întărit convingerea – aşa cum profeţea în discursul ţinut la Madrid – că „visul şi lectura vor salva umanitatea”. O fi poate şi aceasta tot o iluzie... Dar măcar este una cu care trebuie şi merită să trăieşti ca romancier din stirpea celui ce l-a creat pe Don Quijote – „erou simbolic al umanităţii”.

Caragiale constata cu amar orgoliu: „Mai bine hingher decât literat român!”. În treacăt fie zis, şi în această privinţă realitatea României de azi îl confirmă cu asupra de măsură. Mai important este însă altceva. Iar pentru că l-am pomenit pe genialul Nenea Iancu, îmi aduc aminte că, cu ani în urmă, la o dezbatere organizată de Uniunea Scriitorilor, un cunoscut actor făcea o observaţie profundă despre ecoul unor opere dramatice precum cea a lui Caragiale: „Atunci când mergem la teatru, râdem în hohote şi apoi, odată ajunşi acasă, ne pare rău că am râs şi ne simţim vinovaţi!”.

Ce vreţi mai mult?! 

Sursa foto aici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei