Fiinţa vie a străzii Aurora (I)

default

Dimensiune font:

| 07-10-2017 05:13

O carte împotriva uitării şi a selecţiei operate, uneori, de memoria care pierde oameni, ani, întâmplări, sentimente, stări, senzaţii, în oglinda lacomă a vremii, scrie, din dragoste pentru Iaşi, Corneliu Carp în Ziua în care mi s-a sfârşit copilăria (Editura PIM, 2017), rechemând, în instanţa aducerilor-aminte un timp (pe)trecut, cum va fi încercat şi în cele­lalte volume de proză, Tăvălugul amintirilor (2014), Lacrimile de pă­cat (2015), în versurile din Colivia de vise (2016) ori în publicisti­ca tipărită în paginile culturale ale publicaţiilor ieşene. Sub devi­za „scrie tot ce ai pe suflet”, Ziua în care mi s-a sfârşit copilăria este o carte despre farmecul special al Iaşului vechi, al unei mahala­le evocate acum prima dată a cărei axă este strada Aurora, Axis Mundi, uliţa copilăriei lui Corneliu Carp: „Mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa într-un cartier dintre Copou şi Păcurari, pe strada Auro­ra, dintre Regiment şi parcul cu teiul lui Eminescu, strada copilă­riei mele, cu un farmec deosebit, datorită locurilor de joacă şi mai­danelor, care cuprindeau cât vedeai cu ochii”. Corneliu Carp este printre (prea) puţinii care îşi mai amintesc, pentru că au „prins”, tramvaiele de pe Sărărie şi Păcurari („Se spune că pe Păcurari ar fi fost două linii de tramvai, însă eu mi-amintesc de una, cu o buclă la Petru Poni. Tramvaiul dinspre centru spre Păcurari se oprea în bucla de la Petru Poni să-i facă loc celuilalt tramvai care se ducea din Păcurari spre centru”), căruţaşi, vânzători ambulanţi de sifoane, jo­curile şi jucăriile de pe maidanul (cu dragoste) al copilăriei, atmos­fera de nerepetat a sărbătorilor de iarnă, vatmanii, hingherul Catara­mă, crâşmele vremii, cu băuturile de atunci, Rachiul alb şi Secărica (Aluniş sau Crama Pieţei, La Huţu Mihai, Vâlcele, Rarău, Ca la mama acasă, Chiriţoaia, la Vânătorul de azi), frizeriile La Iosub, La Katz, maşina de tuns a „unuia Botez”, în spate la Cinematograful Victoria, băcăniile lui Căileanu, „mai sus de şcoala Petru Poni” şi Pa­şa a doamnei Bucătaru, „prăvalia din Târguşor”, dar şi echipa de fotbal CSMS Iaşi ai cărei jucători de „tineret”, după o finală cu Dinamo Bucureşti, au primit „câte un ceas «Ruhla»” (cei din Capitală, „câte un cupon de stofă pentru haine”), juniorii „primeau lunar câte o cutie de rahat de câte cinci kilograme fiecare”, iar „conduce­rea Fabricii de Antibiotice Iaşi le făcea cadou câte o bucată de glucoză, din acelea, calupuri mari ce le foloseau la prepararea antibioticelor"; a trecut vremea ceasului din ţara prietenă, R.D.G., a rahatului şi glucozei: azi e cu „euro”, cât mai mulţi şi fără finale…

Corneliu Carp adună amintirile şi oamenii de pe strada Aurora, care încă mai sunt, la cârciuma La ga­raj, în capătul uliţei copilăriei, la domnul Stratulat Mihai; acesta e locul povestirii şi aducerii-aminte, între prietenii pierduţi, azi, regăsiţi, reconstituind istorii, destine şi, mai ales, mahalaua cu farmecul discret al arhaicităţii sale, vizibil ori sugerat în tot fe­lul de semne care încă rezistă aievea sau în memoria convivilor de la masa mereu încărcată cu fripturi, mici, caşcaval, bere, pastramă de oaie, rom Jamaica şi nelipsitul vin moldav; branşamentul la apa potabilă „prin anii 1957-1958”, când apar cişmelele, „obiecte” din inventarul stradal al vechiului târg, până mai ieri susurând încă pe trotuarele sale, împărţirea mahalalei între săraci şi „mai înstăriţi”, în curgerea domoală a istorisirilor, într-o înşiruire amintind de alte două topos-uri ale prozei noastre de-acum clasice, Hanul Ancuţei al lui Mihail Sadoveanu şi Poiana lui Iocan a lui Marin Preda; în formula epică din Ziua în care mi s-a sfârşit copilăria e şi câte ceva din Amintirile lui Creangă, prozatorul ieşean căutând, însă, mereu, o cheie proprie pentru rememorările sale, aducând în propria (auto) biografie potenţiale personaje de roman (Ali Mănescu, „tâlhar de me­serie”, ajuns şef al Poliţiei, Cornel Rusu, Titi Moraru, copilul orfan crescut de Maria Câra, spălătoreasa etc.): „În vale erau mai în­stăriţi, ceilalţi din deal, din Ponoare, Șipoţel, Tăcuta, Fundacul Babei şi o parte din Belvedere erau mai necăjiţi, însă omenoşi. Dacă-ţi aminteşti: luam borş de la Moşul Florea, din Tăcuta, de la Brumă din Șipoţel sau de la Popovicioaia din Belvedere, fiindcă mai sus spre capătul din deal al Aurorei nu era niciunul care să facă borş adevărat, la chiup de lut, cu tărâţe de grâu, huşte şi frunze de vi­şin. Moş Florea îmi dăduse o carte de aventuri, Nevinovata sau copila izgonită din casa părintească, legată din multe fascicole apărute în ziarele din anul 1935.

Va urma...

Ioan Holban 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei