Ion Besoiu, la 82 de ani: Îmi doresc sănătate, putere de muncă şi succes cu noul spectacol la care lucrez
Dimensiune font:
Actorul Ion Besoiu îşi doreşte, la împlinirea vârstei de 82 de ani, să fie sănătos, să aibă în continuare putere de muncă şi succes cu spectacolul "Mobilă şi durere" care este în repetiţii la Teatrul Nottara.
"Îmi doresc sănătate, putere de muncă şi succes în noua montare la care lucrez acum, un spectacol pe care-l pune în scenă doamna Alice Barb la Teatrul Nottara. Sper să fie bine pentru că într-un fel la vârsta mea e greu să mai cred că te mai iartă publicul dacă joci prost", a declarat Ion Besoiu pentru AGERPRES.
Artistul a spus că nu a planificat nimic special pentru a-şi sărbători ziua de naştere.
"Astăzi mă întâlnesc cu fata mea, cu bunica ei, luăm împreună cina şi stau în casă, totul în cadru strict familial", a afirmat maestrul.
El a ţinut, totodată, să adreseze un gând bun tuturor prietenilor şi fanilor săi: "Le doresc tuturor celor care se gândesc la mine, sănătate şi multă linişte, fericire şi înţelegere între oameni".
Ion Besoiu poate fi văzut pe 31 martie la Teatrul Bulandra, Sala "Toma Caragiu", în spectacolul "Însemnările unui necunoscut" în regia lui Alexandru Darie.
Actorul de teatru şi film Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu.
A absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani director al acestui teatru.
În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: 'Livada de vişini' de A. P. Cehov (1967), 'Puricele' de Georges Feydeau (1969), 'Aceşti nebuni făţarnici' de Teodor Mazilu (1970), 'Pescăruşul' de A. P. Cehov (1977), 'Rezervaţia de pelicani' de D.R. Popescu (1983), 'Unchiul Vanea' de A. P. Cehov (1985), 'Hamlet' de William Shakespeare (1985), 'Visul unei nopţi de vară' de William Shakespeare (1991), 'Trei surori' de A. P. Cehov (1995), 'Şase personaje în căutarea unui autor' de Luigi Pirandello (1995), 'Caligula' de Albert Camus (1996), 'Mutter Courage' de Bertolt Brecht (1999), 'Există nervi' de Marin Sorescu (2001), 'Oblomov' după I. A. Goncearov (2003).
De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: 'Ultimul cartuş', Actorul şi sălbaticii', Nemuritorii', 'Un comisar acuză', 'Toate pânzele sus', 'Revanşa', 'Drumul oaselor', 'Ultima noapte de dragoste', 'Capcana mercenarilor', 'Furtuna', 'Cartierul Veseliei', 'Castelul condamnaţilor', 'Mihai Viteazul', 'Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii', 'Horea', 'Colierul de turcoaze', 'Mircea', 'Kilometrul 36', 'Polul Sud', 'Această lehamite', 'Tancul', 'Lombarzilor 8' (serial TV). În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului 'Cenuşă şi sânge', coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela 'Regina', difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan ş.a.
Este preşedintele executiv al 'Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt', asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.
În 2001 a fost declarat cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida 'Seniori ai teatrului şi filmului românesc', alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma 'In honoris' din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.
În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau