Philip K. Dick – Omul din castelul inalt
Dimensiune font:
Omul din castelul inalt face parte din romanele care au obtinut premiul Hugo, fapt ce demonstreaza, in ciuda subiectivitatii (cititorilor si criticilor), valoarea unui roman SF. Scrisa in 1962, cartea de fata prezinta ipoteza unei lumi in care germanii au castigat cel de-al doilea razboi mondial, alaturi de japonezi. Astfel, dupa impartirea teritoriala de dupa razboi se ajunge ca estul SUA sa fie ocupat de nemti, iar coasta vestica sa revina japonezilor. In aceste circumstante, un scriitor obscur de SF, Abendsen, va scrie o carte, in care cei care au castigat razboiul sunt Aliatii, exact ca in realitatea stiuta, urmarea editarii unui astfel de roman fiind retragerea lui Abendsen si a familiei acestuia intr-un fel de castel, pentru siguranta proprie.
Pe parcursul romanului va fi prezentata interactiunea dintre personajele de natii/etnii diferite, legaturile de afaceri dintre un american (Childan) si un reprezentant al japonezilor (Tagomi) reliefand in buna masura diferenta dintre culturile respective. Ciocnirea celor doua culturi este socanta, din punct de vedere al efectelor, personajele Childan si Tagomi traind sentimente intense; zbuciumul lor sufletesc se dovedeste important in ansamblul firului epic al cartii. Desi la inceput se observa un sentiment de inferioritate din partea americanilor (a evreilor in special), pe parcurs atitudinea acestor personaje fata de ocupantii germani sau japonezi va deveni mai demna, increderea in fortele proprii revenind la un nivel ridicat. Intre timp, nemtii dezvolta un program spatial, pregatindu-se de calatorii pe Luna, Marte sau alte planete. Un alt element esential este reprezentat de existenta unui oracol chinezesc, I Ching, acesta putand oferi raspunsuri la diversele intrebari pe care le pun oamenii, cu referire la cursul evenimentelor.
Desi in aparenta lumea in care traiesc personajele este una reala, oracolul, printr-un raspuns la o anumita intrebare va sugera ca de fapt lumea respectiva este o plasmuire a realitatii, un univers populat de naluciri si fantome. Concluzia impusa este aceea ca realitatea o constituie lumea in care Aliatii au iesit invingatori in cel de-al doilea razboi mondial, aidoma supozitiei din cartea “omului din castelul inalt”, personajele cartii lui Dick traind, deci intr-o pseudorealitate.
Lucrurile care definesc si acest roman al lui Philip K. Dick sunt interesul pentru limita dintre real si inchipuire, personajele – majoritatea fiind oameni obisnuiti, fara trasaturi incredibile sau cu abilitati iesite din comun, dar care joaca un rol important in roman s.a.m.d. Omul din castelul inalt contine, cu alte cuvinte, elemente asemanatoare cu cele din Ubik, existand, poate, o stare de confuzie iscata mai ales de finalul romanului, care indeamna cititorul la oarecare reflectii. Elementele SF nu lipsesc, insa firul epic si incertitudinea degajata de personaje, tensiunile resimtite de acestea vor fi puncte majore
pentru ca cititorul sa nu rateze lecturarea cartii. De aceea, in incheiere, pot spune ca Omul din castelul inalt, roman distins cu premiul Hugo in 1963, este o carte care nu-ti dezamageste asteptarile, mai ales cunoscand vechimea scrierii si stilul lui Dick.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau