Philip K. Dick – Timpul dezarticulat
Dimensiune font:
Din start trebuie precizat ca varianta pentru titlu, Timpul dezarticulat (in original, Time Out of Joint) face toti banii! Si e al unei carti semnate de Philip K. Dick, deci are garantia calitatii. Pentru cei care se indoiesc, le pot spune ca se numara pe degete autorii de literatura science fiction care dau numele unor premii, iar Philip K. Dick, din 1982, anul trecerii sale in nefiinta, este unul dintre acestia!
1959. Ragle Gumm locuieste intr-o suburbie a unui oras din S.U.A. El este cel care, facand asocieri ce frizeaza genialul, raspunde aproape fara gres la intrebarea “Unde-l gasim maine pe omuletul verde?” in cadrul unui concurs initiat de un ziar local. Atmosfera linistita a anilor ’50, normalitatea, optimismul Americii aflate in plin boom economic, banii castigati cu usurinta, seninatatea captiveaza si distrag atentia cititorului. Bineinteles, un Philip K. Dick preocupat de natura realitatii, ce putea face decat sa intoarca totul pe dos?! Nimic nu este ceea ce pare! Ne aflam de fapt in 1998 (sic!), in plin razboi civil, iar lui Ragle Gumm i se “insceneaza” o viata perfecta. Nu cred ca trebuie date prea multe detalii despre firul epic al aceastei carti fascinante, foarte bine scrise si incitante. Nu as vrea sa rapesc vreo farama din placerea lecturarii acesteia! Ca o comparatie, la antipod cred ca s-ar afla Next al lui Michael Crichton, cel mai slab tehno-thriller, pe care nici nu stiu ce m-a determinat sa il parcurg integral…
Anul acesta se implinesc 50 de ani de la publicarea acestui roman, iar influenta lui este inca vie! Nu ma voi referi la vaditele filiatii de idei, spre exemplu, infrangerea unor inamici sub aparentele unui joc inocent (Jocul lui Ender – reeditat de NEMIRA in 2005), ci la influentele care se resimt intr-o alta arta: cinematografia. Alaturi de Jules Verne, H.G. Welles sau Ray Bradbury, Philip K. Dick este probabil unul dintre cei mai ecranizati autori de science-fiction! As aminti cel putin trei filme importante care au la baza idei din Timpul dezarticulat:
- Incepand cu 1995 au fost difuzate 25 de episoade din serialul Nowhere Man (la noi, Omul de nicaieri), in care fotograful Thomas Veil (jucat de Bruce Greenwood, cel care-l interpreteaza anul acesta pe capitanul Pike in Star Trek XI) incearca sa reconstituie parti ale identitatii sale furate, sterse in cadrul unui program secret, Proiect Gemini), cu deosebirea ca acolo personajul este scos din realitate pe cand aici se construieste o realitate alternativa!
- The Truman Show (1998) in care scenaristul Andrew Niccol construieste o realitate alternativa pentru Truman Burbank, un anost agent de asigurari interpretat de Jim Carrey. In linii mari, actiunea este asemanatoare cu cea din cartea lui Philip K. Dick: o suma importanta de indivizi joaca rolurile personajelor lumii alternative, construite special pentru Truman, piesa de rezistenta a unui show planetar de tip Big Brother.
-The Stepford Wives (2004) isi bazeaza actiunea tot pe “creiere sterse”, tot intr-un orasel american cu oameni lipsiti de griji si fericiti!
Opera lui Philip K. Dick se constituie intr-o permanenta sursa de inspiratie. Poate ca ultimele ecranizari nu au convins, (A Scanner Darkly, 2006 cu Robert Downey Jr. si Keanu Reeves sau Next, 2007 cu Nicolas Cage in rolul magicianului Cris Johnson) , dar raman Minority Report(2002 ) in regia lui Steven Spielberg, Screamers (1995), Total Recall (1990), antologicul Blade Runner (1982), la care se vor adauga cu siguranta si altele. Poate Ubik, anuntat pentru 2010 (fiica sa Isa Dick Hackett a terminat negocierile in ceea ce priveste drepturile de autor) sau chiar Timpul dezarticulat, care pariez ca va fi ecranizat in viitorul apropiat, de asta data urmarindu-se cartea cu fidelitate!
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau