Satul românesc de la marginea imperiului (I)

default

Dimensiune font:

| 28-10-2017 05:16

Este greu de încadrat într-una din speciile canonice ale genului epic volumul Hora cu cinci fete (Editura Junimea, 2017) al lui Ştefan Susai; cunoscut în mediile culturale ie­şene din anii '90 ca jurnalist de televiziune, retras în zariştea Ia­şilor, la Miroslava, unde se ocupă, din câte ştiu, de managementul cultural-turistic al unei localităţi bogate (şi) prin patrimoniul său spiritual, Ştefan Susai scrie o carte care nu e nici roman şi nici o culegere de schiţe şi povestiri, deşi face apel, adesea, la pactul ficţional, dar temperându-şi totdeauna imaginarul în orizontul docu­mentelor şi dovezilor vizibile; Hora cu cinci fete nu e nici o carte de reportaje, deşi se simte prin paginile sale vioiciunea şi stilul alert al explorării locurilor, în prezentul şi istoria lor, în buna tradiţie a interbelicilor Brunea-Fox şi Geo Bogza; Hora cu cinci fete nu e nici o carte de istorie, deşi ţinta prozatorului e cuprinderea monografică a satului românesc de la marginea imperiului, locurile şi oamenii de azi, dar, mai ales, din trecutul recent ori îndepărtat de pe cele două maluri ale Prutului: Ştefan Susai uită gardul de sârmă ghimpată, se întoarce în Sculeni-ul natal, un loc aproape necunoscut până şi ieşenilor până la deschiderea, după 1990, a punctului de tre­cere a frontierei în Basarabia, pe acolo trece şi Ştefan Susai în Sculeni-ul de „dincolo” şi realizează o monografie a locului, unind cele două „jumătăţi” create de o istorie duşmănoasă, cum, la fel, „unifi­că” Ungheni sau Măcăreşti, despărţite de „ghemul albastru” al Prutului.

Ştefan Susai reconstituie lumea românească de la marginea imperiului rus, apoi, sovietic, prin ochiul ager şi mobilitatea reporterului de investigaţie, în emoţia celui ca­re, pentru că îi iubeşte cu patimă, ia în posesie locurile şi oamenii , istoria şi identitatea lor aparent dilematică (despre ţăranii mei, de pe malul stâng al Prutului, cum îi numeşte autorul, „unii ziceau că sunt moldoveni, alţii ziceau că sunt ruşi, iar la şcoală ni se spu­nea că sunt cetăţeni sovietici"), dar şi cu rigoarea cercetătorului prin arhive („Sculeniul de pe malul stâng avea 3.038 de locuitori după recensământul din 1892, iar o treime erau evrei. Satul aparţinea familiei Rosnovanu, care se bucura de protecţia deosebită a guvernu­lui rus pentru simţămintele sale rusofile. Dar ţăranii nu erau intere­saţi de politică şi istorie... Pe malul drept, Sculeniul celălalt nu­măra 1.028 de suflete. Avea o şcoală veche construită în 1861 în care 53 de elevi desculţi şi îmbrăcaţi în zdrenţe învăţau să scrie şi să citească” etc.), urmând, însă, discret, firul unei autobiografii care începe cu copilăria de pe malul Prutului, într-o casă al cărei pod e un „tărâm anticomunist” unde părinţii au ascuns „volume despre masonerie, Rege şi cărţile unor scriitori despre care aveam să aflu că sunt interzişi”; în sfârşit, Ştefan Susai dă prozatorului ce este al său, mai cu seamă în arta portretului şi forţa evocării, în linia stilistică a povestitorilor moldoveni, de la cronicari până la Mihail Sadoveanu: iată figura preotului Ion Rusu, deportat în Siberia, pe malul Amurului, dintr-un sat de lângă Făleşti:

„Părintele Rusu trăia într-o mică izbă. Un pat din crengi pe care era aruncată o pătură. Din pietre făcuse o vatră. Mai prăjea peşte căci făină nu avea nimeni pentru pâine. Mai aduceau câteodată soldaţii o pâine neagră şi cle­ioasă. Dar pâine albă, dospită nu mai văzuseră. Părintele îşi sculp­tase dintr-un trunchi o cruce mică cu care îi binecuvânta pe cei care îi cereau sprijinul şi nu renunţaseră la credinţă. Naşterea unui copil în pustietatea siberiană era cumva şi bucurie şi îngrijorare. Bucuria de a da viaţă unui copil. Căci e rostul vieţii. Și apoi e vorba şi de bucuria de a boteza copilul. Îngrijorarea era însă dacă va reuşi cumva să facă faţă climei şi lipsei de alimente. Cam vreo şapte din zece copii nu reuşeau să trăiască. Era însă voia Celui de Sus. Părintele Rusu îşi amintea că în Moldova, de mic copil şi până la bătrâneţe, ţăranul avea sub unghii pământ. Oricât s-ar fi spălat, pământul negru era sub unghii ca un legământ cumva între pământul acela roditor şi om. Ţinea minte că la înmormântări, atunci când slujea în satul de pe malul Prutului, cei trecuţi la Domnul aveau toţi pământ sub unghii. Indiferent de vârstă. Că erau prunci ori bunici, străbunici, toţi aveau pământ. «Și apoi din pământ venim şi acolo ne ducem», gândea părintele. Era ca o legătură cu pământul roditor din care a fost făcut omul după chipul şi asemănarea Domnului. Aici, în Siberia, cuvântul «pământ» suna altfel. «Dară dacă a fost Voia Domnu­lui să fim aruncaţi aici, trebuie să răbdăm şi să ne salvăm suflete­le», gândea părintele”.

Va urma...

Ioan Holban 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei