Stephen King – Povestea lui Lisey
Dimensiune font:
Povestea lui Lisey este unul din cele mai recente romane scrise de Stephen King, distins cu Premiului Bram Stoker 2006, si aparut la Editura Nemira in ianuarie 2007. Caracteristicile romanelor maestrului genului horror sunt nelipsite in cartea de fata, avand totusi unele trasaturi particulare mai rar intalnite pana acum la scrierile celebrului autor. Romanul Povestea lui Lisey ar putea fi caracterizat drept un fantasy-horror, printre argumente numarandu-se si lumea imaginara si fantastica pe care o construieste, cu multa migala si iscusinta, Stephen King.
Pentru inceput, se pot mentiona tangentele sau similaritatile avute de acest roman cu alte scrieri ale lui King, precum Misery, deoarece subiectele din cele doua romane sunt bazate si pe viata sau destinul unor personaje asemanatoare, doi scriitori de succes, in Povestea lui Lisey, respectivul fiind Scott Landon – sotul lui Lisey (nume de alint care vine de la Lisa), iar in Misery, Paul Sheldon. Lisey, personajul principal al cartii, ramane vaduva dupa moartea lui Scott, ea mostenind o avere insemnata, dar care atrage asupra sa destule probleme, mai ales ca incepe sa primeasca amenintari directe si prin telefon din partea unui strain, Jim Dooley, obsedat de opera scriitorului Scott Landon. In Misery, ca o paralela, personajul central- scriitorul Paul Sheldon- se confrunta cu torturile si sadismul unei fane a scrierilor sale, Annie Wilkes, care il obliga sa reia ciclul intrerupt al seriei de romane in care eroina este Misery Chastain.
Trecand din nou la desfasurarea actiunii romanului Povestea lui Lisey, eroina romanului trece asadar prin diverse incercari si tensiuni cauzate de situatiile-limita care abunda in pericole, iar starile de spirit extreme la care sunt supusi nervii sai cunosc o amplificare sau accentuare datorata unor surprize pastrate pentru ea de sotul defunct, Scott. Incercarile grele pe care Lisey trebuie sa le depaseasca sunt dublate de povara ordonarii si administrarii teancurilor uriase de manuscrise ale scriitorului Scott Landon, manuscrisele respective fiind vanate nu doar de catre maniacul tentat sa profite de o tinta asa de facila precum Lisey, ci si de catre editori nemilosi sau fara scrupule. Hartuiala venita de la nebunul depresiv si de la un editor cunoscut de sotul ei o agaseaza si o istovesc pe Lisey, care isi gaseste refugiul in lumea fantezista si aparent plina de magie pe care sotul ei Scott i-a prezentat-o in trecut si pe care o descrie in unele manuscrise prafuite, gasite de sotia lui in biblioteca-atelier de care scriitorul a dispus in timpul vietii. Unul din manuscrise se intituleaza chiar ‘Povestea lui Lisey’, fapt socant, cel putin in prima faza, pentru Lisa Landon. Eroina cartii va simti oarecum o apropiere tangibila fata de sotul ei mort, mai ales in lumea creata de imaginatia nestavilita a acestuia, impresia femeii fiind ca Scott e viu din anumite puncte de vedere, primind niste ‘sfaturi’ sau incurajari ‘emanate’ de paginile manuscriselor citite sau ca urmare a ‘intalnirilor’ din lumea numita metaforic Bu-Luna, unde se gaseste si mormantul fratelui lui Scott, Paul Landon. In lumea reprezentata de Bu-Luna poti intalni creaturi ciudate si infricosatoare, cum ar fi uriasul, trupuri cu aspectul unor umbre si paloare cadaverica, animale sau stafii hamesite care isi asteapta victimele.
In acest thriller cu adevarat suav si diabolic, Stephen King dovedeste inca o data ca poate edifica si trasa cu usurinta o lume obisnuita si autentica la prima vedere, dar care poate ascunde o alta launtrica, interioara, caracterizata prin senzatii si trairi variate, precum cele de angoasa, teroare, suferinta, depresie sau nebunie samd. Transformarea unui univers comun intr-unul special se realizeaza cu subtilitatea si stilul inconfundabil marca Stephen King. Pentru a descoperi care sunt personajele sau detaliile importante ale actiunii pline de suspans si tensiune, pe care nu le-am prezentat sau mentionat, solutia o reprezinta citirea romanului Povestea lui Lisey.
Dupa ce vei citi aceasta carte cred ca vei fi de acord cu descrierile celor de la New York Times‘ (“Bu-Luna – o sursa de teroare perpetua, o magie in care plonjezi cu o fascinatie morbida”) sau ale Publishers Weekly’ (“O poveste de dragoste pasionala, terifianta si delicata. Cu acest roman, descoperi… tentatia nebuniei – o lume a rasului sardonic, a formelor intunecate furisandu-se, a miasmelor exotice” , “un amestec de bucurie, teroare si durere”), cu referire la Povestea lui Lisey. Elementele specifice literaturii fantasy si horror pot garanta captivarea cititorilor pasionati de astfel de scrieri.
Pentru a concluziona, in opinia mea cartea de fata nu se ridica pana la nivelul inalt atins de romane ca Orasul bantuIT, Shining, Salem’s Lot sau Christine, dar nici nu as putea spune ca fanii autorului sau genului vor fi dezamagiti in totalitate de realizarea lui Stephen King. Oricum, desi nu am fost impresionat chiar intr-un mod placut sau pe masura asteptarilor, conform standardelor impuse chiar de King, lucrul acesta reprezinta o chestiune de gusturi si alegeri, astfel incat fiecare poate sa lectureze romanul pentru a-si impartasi experienta si a confirma-infirma opinia mea sau a-si argumenta propriul punct de vedere. Nu mi-a ramas decat sa va urez o lectura placuta si satisfacatoare.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau