Strigătul de izbândă al zilei în floarea de cireş

default

Dimensiune font:

| 30-09-2017 05:00

De o remarcabilă unitate stilistică, a te­melor şi motivelor lirice, poemele din cele şase volume tipărite de Ioan Ouatu – Truda Încolţirii (2005), Altare de dor (2006), Gloria Liniştii (2007), Rug Imperial (2007), Scrisori de acreditare (2008) şi Faguri de Lumină (2012) -, reunite, într-o selecţie atentă şi riguroa­să, în antologia Depărtări sfinţite cu lacrimi (Editura Fundaţiei Cul­turale Cancicov, 2017), circumscriu un spaţiu fiinţial care se identi­fică în peisajul mirific de la poalele pădurilor misterioase din Munţii Neamţului; casa „împletită din ramuri de merişor”, matricea fiinţei, ale cărei figuri tutelare sunt tatăl „întors din război”, bunicul de veghe la ogorul unde „s-au adunat la sfat voievozii”, Ana-Maria „purtând aureolă de sfântă” şi Aurora, cu numele care „luminea­ză în lume de ziuă”, brazii care „au coborât din păduri” şi gorunulcrescut pe vremea restriştei”, amintind de simbolistica blagiană a rezistenţei şi perenităţii neamului, apa Bistriţei şi izvoarele unde vin să se adape cerbii „cu stele în frunte”, galopând „străfulgeraţi de vocile pădurii de-amiază” reprezintă acasă, spaţiul genezei fiin­ţei interioare: acolo, pe tărâmul evocat/ visat/ retrăit, stâncile sunt „înstelate de vreme”, vulturii poartă „oase de îngeri în plisc”, ful­gerele scot „chiliile ierbii” din strânsoarea pământului spre zariştea cerului: „Locul meu e aici/ lângă visele/ din casa bunicilor împodobite/ cu ştergare şi covoare ţesute/ cu arnici şi fire de aur./ În casele noastre soarele/ bate cu degete de copil în ferestre./ Locul meu este aici/ la glia cu rumenă pâine,/ drumul acesta din tată în fiu/ şi din noi mai departe...” (Metamorfozele viselor); „Când plec/ din satul bunicului/ simt cum iarba/ mă muşcă de călcâi/ asmuţind pădurea/ cu clinchet de zurgălăi./ Of, dorule,/ odorule,/ of!...” (Iarba mă muşcă de călcâi). Casa bunicilor e (o)dorul unei fiinţe solare, purtând nostalgia Sudului şi paradigmei greceşti din „ochii lui Homer arzând pe mare” şi chipului orgolios de centaur, dar, deopotrivă, şi a Nordului, din Hiperboreea munţilor şi Bistriţei: Elada şi floarea de colţ, marea, stelele „spânzurând pe catarge” şi livada de vişi­ni, apa Bistriţei lângă Curtea Domnească, cu trepte de marmură al­bă, amintind de templele zeilor din Olimp: „Seara cade pe dealul Golgotei/ asemenea unui glas de taragot/ unduitor nevăzut.../ Peste liva­da de vişini,/ gândurile noastre/ o iau razna prin lume/ trecându-şi condurii de aur/ peste apele Bistriţei./ Iată de acum ne întâmpină lu­na/ cu chip orgolios de centaur/ ne-aşteaptă să urcăm treptele de mar­moră/ albă/ la Curtea Domnească/ unde Ştefan cel Mare/ zăboveşte de câteva veacuri/ rezemându-şi tâmpla încărunţită de griji/ de zidurile albe tencuite cu stele” (Fresca de la Curtea Domnească).

Cu o evidentă detentă metafizică, în viziunea faliilor de timp unde tâmplele sunt „împreunate cu cerul”, în nopţile „peticite cu aripi” ale unui suflet care „fulguie” aproape de „palmele îngerilor”, poezia lui Ioan Ouatu este una a luminii, a elanului vital, a înaltului şi departelui risipit în floarea unor „livezi albe de cireş”, unde stelele sărută marea, în albul orbitor al crinilor, lebedelor în zbor „peste ape amare” şi al florii de nu­făr ca „o declaraţie de dragoste"; rareori trăirea în lumina soarelui , în albul florii de cireş sau a cerului înstelat trece pe tărâmul um­brelor unde „plâng paparudele”, dincolo de „tăcerea mormintelor”, în tânguirea cocorilor şi clar-obscurul unui amurg care, iată, totuşi, scapără: fiinţa scapă de negura unui „dincolo” întrezărit, cântecul acestuia pierzându-se repede pe tărâmul deschis al Căii Lactee „cu ar­gint brodată”, într-o catedrală de azur, lângă tei înnebuniţi în „ho­hot de floare” şi lângă înfăţişările (aproape) epifanice ale Aurorei: în poemele din Depărtări sfinţite cu lacrimi, înfloresc mereu livezile cu cireşi, vişini şi caişi: „În fiecare zi când te chem,/ îmi înfloresc livezile-n poem./ În amfiteatrele primăverii/ lujerii trandafirilor de tine mă-ntreabă,/ în cântece de privighetori/ coruri de îngeri bat în fereastră/ strigându-te pe nume...” (Îmi înfloresc livezile-n poem);Te-aştept în livada de vişini/ şi simt că veşnicia/ se rosteşte în fiecare cireş înflorit/ până spre dimineaţă/ şi nu ştiu de ce îmi vine să plâng/ văzând în jurul meu atâta lumină!” (Atâta lumină!). Poe­zia lui Ioan Ouatu se scrie la ora luminii depline a „bolţii de azur”, a albului intens, în sunetul dulce-misterios al „tulnicelor de lumi­ni”, unde cerul devine „dangăt de clopot”, cu tremurul stelelor în „arc de triumf cu trup de sidef” şi tropotul „albastru” al cerbilor care, alături de mesteceni, „încoronează” colinele; chiar şi melanco­lia e „încolţită” într-o floare de crin, iar cu ţipătul cocorilor, când pleacă spre alt orizont, toamna, vin dimineţi „în ciuturi de lu­mini”, izbucnind din mierle, prevestind, parcă, bucolicele peisaje de iarnă: „Hai să ne plimbăm/ prin troiene/ stelele le-am înhămat/ la sănii/ adâncind lumina/ de sub gene/ cerul serii/ să ni-l ducă renii” (Hai!).

Acestor imne ale luminii, poetul le alătură, în Depărtări sfinţite cu lacrimi, o sensibilă lirică a sentimentului religios, precum în Scrisoarea unui pelerin poposit în Agapia ori Zălog („Îţi las, Doamne, zălog inima/ să pot învăţa drumul spre Tine/ ce nu mai duce spre moarte/ pentru că pe noi numai iubirea/ ne ţine/ părtaşi rămânem cu adevărul luminii/ pecetluit în toate”), dar şi o poezie care, într-un discurs discret, decent, întâlneşte, pe calea mitului, sentimentul patriotic, în texte precum Chemare, Visând la Alba Iulia, Tulnice de lumini, Laudă, evocând voievozii ce stau la sfat în ogorul bunicului, figurile sacralizate ale lui Zamolxis, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Mihai Viteazul şi Curtea Domnească:Speranţă - apă neîncepută/ ne istovim prin viaţă/ urcând treptele de marmoră/ ale Curţii Domneşti/ pe-un drum de pulbere/ şi de mit./ Aud cântând curcubeul,/ izvoarele şi pădurile tinere,/ ierarhii zăpezilor şi-ai luminii/ intonează imnul solemn./ Bat clopotele neamului lăcrimând/ ne-ndeamnă Zamolxis să rămânem aici/ bolnavi de cântece,/ înal­ţi, demni şi curaţi/ precum albul cămăşilor de in". Ioan Ouatu selec­tează în sumarul antologiei sale câteva delicate poeme de notaţie (Pastel, Silabisiri de stele, Crepuscul, Priveam amurgul prin fereastra pustie, Peisaj din Deltă), care potenţează lunga serie a dialogurilor cu Aurora, suava Domniţă, asociată mereu luminii, tema dominantă în Depărtări sfinţite cu lacrimi.

Prezenţă (prea) discretă la Polul Neamţ al poeziei noastre de azi, Ioan Ouatu e un poet interesant, cu o sen­sibilitate marcat (neo)romantică şi cu o surprinzătoare capacitate de metaforizare a realului, de pildă, în definiţii lirice care se reţin (dragostea e „cel dintâi arhitect al inimii”, grădina „e-o ceremonie albastră de cântec”, iar foşnitul lebedelor plutind pe ape e „şoapta zeilor”, scrie Ioan Ouatu în „În amintirea pădurii Gorun” şi „Țipă în adâncuri rădăcina”), dar şi în câteva autoportrete acroşante („Poetul amanetându-şi tristeţea/ pe-un zbor târziu de cocori,/ zilnic îşi du­ce tăcerea/ pe cărările ce-1 lasă mereu singur./ Poetul, mereu aban­donat la răscruce de gânduri,/ trece cu o cruce mare pe umăr” – Cu crucea pe umăr) sau într-o spunere testamentară cu totul emoţionantă, adresată, spre aducere-aminte, fiicelor Raluca şi Anamaria: „Dacă-ntr-o zi -/ răpus de tristeţe şi dor -/ voi pleca pentru totdeauna/ spre ţara lui Laros,/ cea care n-a existat niciodată,/ şi vă voi aş­tepta la rădăcinile grâului/ şi-ale firelor ierbii/ dinspre colina noastră din sat,/ pe unde mă caută în şoaptă pădurea,/ căprioarele, cerbii.../ Voi doar să ascultaţi cu atenţie/ glasul tăcerii mele care vă ţine de mână/ şi vă însoţeşte încet la izvorul luminii...” (Răpus de tăcere). Din albul florii de cireş, pe malul Bistriţei, rătăcind pe mări cu Homer, chemând-o pe Aurora sau din „ţara lui Laros”, se rosteşte în Depărtări sfinţite cu lacrimi un poet adevărat, născut, iar nu făcut, în casa împletită din ramuri de merişor, aco­lo, în satul bunicilor din mirabila geografie nemţeană.

Ioan Holban

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei