Lista celor mai mizerabile cartiere din Moldova
Dimensiune font:
* dacă vă hotărâţi să vă cumpăraţi o casă în acest an este bine de ştiut ce locuri trebuie să evitaţi * unele cartiere au multe zone insalubre, altele sunt pline de persoane pentru care legea nu este nici măcar un cuvânt din dicţionar * chiar dacă pare greu de crezut, există zone în Moldova unde ai nevoie de mult noroc ca să ieşi teafăr în urma unei vizite
Ospitalitatea şi prietenia sunt atributele cele mai cunocute ale moldovenilor. Oameni cu inimă bună, nu refuză niciodată un taifas la un pahar cu vin şi dacă dacă nu au motiv, găsesc ei unul. Din păcate, şpriţurile fără număr şi schimbările din ultimii 20 de ani i-au lăsat pe mulţi fără locuri de muncă şi fără veniturile cu care ar fi trebuit să aibă grijă de familie şi de casă. De aici la infracţionalitate nu mai este decât un singur pas, lucru dovedit de statisticile Poliţiei şi de imaginile din zonele insalubre ale Moldovei. Chiar dacă pare greu de crezut, există zone unde este periculos să umbli chiar şi în plină zi, darămite la lăsarea serii.
Cuiburile de hoţi, sparte de Primărie
Cartierele Speranţa şi Văleni sunt cunoscute ca fiind cele mai periculoase zone ale municipiului Piatra Neamţ. Aici au obiceiul să se ascundă persoanele certate cu legea, care le fac viaţa imposibilă locuitorilor din cele două cartiere sociale. Autorităţile au primit mai multe sesizări legate de furturi, spargeri de locuinţe şi de autoturisme şi altele, motiv pentru care au fost organizate periodic razii, încheiate, cum altfel, decât cu arestări.
Echipe formate din reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei şi Jandarmeriei au scos de prin cotloane multe persoane care nu aveau acte şi nici adăpost, unele fiind pe listele de infractori căutaţi demult.
Viceprimarul Monica Anton s-a implicat în rezolvarea acestei situaţii, propunându-şi să redea liniştea oamenilor din aceste cartiere ale oraşului. Anul trecut, autorităţile locale au întocmit de plan de măsuri menit să reducă infracţionalitatea în zonă. Au fost înfiinţate puncte de pază permanentă, iar echipe formate din poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali patrulează permanent. Turbulenţii au fost avertizaţi că vor fi evacuaţi, ceea ce s-a şi întâmplat în câteva cazuri.
Blocurile groazei
Suceava nu are cartiere întregi rău famate, dar are blocuri în care sau în apropierea cărora nu ar vrea să locuiască nimeni niciodată. Un exemplu concret este blocul 48, care se află peste drum de Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Blocul are 150 de garsoniere, cu băi comune. Din subsol vine un miros pestilenţial, ţevile sunt foarte vechi şi se rup precum grisinele. Tencuiala de pe peretele exterior a căzut, iar ninsorile, vântul şi ploile au săpat în perete, dând impresia că toate cărămizile se pot desprinde în orice moment. Cele mai multe garsoniere sunt cumpărate de locatari, însă în bloc mai are şi Primăria câteva locuinţe sociale. Fiecare garsonieră nu are mai mult de 12 mp. În aşa sărăcie poate vă gândiţi cine poate să reziste? Ei bine, oamenii cu venituri foarte mici, care nu-şi permit mai mult şi sunt plini de datorii. Unii sunt mari amatori de băuturi alcoolice şi bruma de bani pe care o adună o dau pe spriţuri şi chiolhanuri. După ce beau, unii dintre locatari încing scandaluri și petreceri pe care doar Poliţia le poate mai poate aplana.
Din păcate, blocul 48 nu este singurul pe care-l sucevenii îl evită. Nici blocurile de garsoniere pentru nefamilişti de pe strada Jean Bart din cartierul Burdujeni nu sunt la prea mare căutare.
Vietnamul, spaima botoşănenilor
Cel mai rău famat cartier din municipiul Botoşani este Parcul Tineretului, urmat de Centrul vechi, ambele dominate de etnia romă. Vitejiile celor din Parcul Tineretului sunt cunoscute printre botoşăneni, iar zmeii-zmeilor se află în zona Vietnam din acest cartier, cea mai săracă din municipiul Botoşani. Peisajul este compus din mulţi romi, mulţi şomeri, puţini copii care merg la şcoală. Cele două „ghetouri” din Vietnam, două imobile în care Primăria Botoşani a împărţit locuinţe sociale atât romilor, cât şi altor oameni fără casă, reprezintă un focar de infracţionalitate. Românii care locuiesc acolo susţin că într-o cameră locuiesc fără acte şi zece romi, mulţi veniţi din alte localităţi.
Poliţia susţine că infracţionalitatea este în scădere în cartierele rău famate ale municipiului, însă locuitorii din zonă contrazic această afirmaţie.
Locuri periculoase în Bacău
În municipiul Bacău, şi dacă eşti de-al locului, dar şi dacă vii în vizită este indicat să eviţi să treci prin pasajul subteran de la Gară. Atât noaptea, cât şi ziua, aici se adună tot felul de indivizi, aurolaci sau pur şi simplu oameni certaţi cu legea care vor să se pună la adăpost. Locul este periculos, iar locuitorii din cartierul CFR preferă să-şi rişte viaţa printre trenuri decât să meargă prin pasaj. Un alt loc rău famat este blocul de pe strada Aviatori. Locuit în mare parte de oameni fără serviciu, consumatori de alcool şi cunoscuţi de oamenii legii pentru diferite fapte de violenţă, ghetoul de la marginea oraşului este cunoscut printre băcăuani ca un loc de evitat. Pe lângă locurile pe care le întâlneşti în drumurile obişnuite prin oraş sunt şi locuri în judeţ care te înspăimântă numai când auzi poveşti despre ele. Este şi cazul unui deal, situat între localităţile Traian şi Secuieni, despre care se spune că ascunde o mare comoară. Bătrânii locului povestesc să aici au sfârşit câţiva vânători de comori. Au venit să sape după muntele de galbeni care ar fi fost ascuns de un boier, dar că au dispărut fără urmă.
Copoul spaimei
Trei sunt zonele în care vasluienii nu ar sta decât dacă ar fi forţaţi. În primul rând pe Copou, la blocul 32, unde cei mai mulţi locatari sunt de etnie rromă, apoi zona Castanilor, unde sunt căminele de nefamilişti. „Este o zonă deprimantă. Nu ai acces la utilităţi. E tot timpul anului un miros neplăcut de la pârâul ce trece prin apropiere. Nu ai nici o clipă siguranţa că ajungi cu bine acasă odată ce vine seara. Este cea mai famată zonă din municipiu cu toate că poliţiştii se fac pur şi simplu că nu văd aceste lucruri”, ne-a spus un vasluian.
A trei zonă este lângă unitatea militară, la Q-uri, unde sunt tot foste cămine de nefamilişti. La Iaşi sunt celebrele cămine de nefamilişti din Bularga şi Cetăţuia, dar şi unele blocuri din cartierul Cantemir. Soluţii nu prea sunt fiindcă multe apartamente sunt proprietate personală, iar oamenii nu pot fi evacuaţi.
* * *
Moldovenii nu sunt doar săraci, ci şi agresivi. Judeţul Suceava ocupă locul 10 la nivel naţional în privinţa dosarelor înregistrate la judecătorii privind cererile pentru ordin de protecţie, cu 31 de cazuri. Ancheta a fost făcută la numai un an de la intrarea în vigoare a legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Totuşi, iniţiatorii demersului recunosc că există puţine situaţii statistice referitoare la fenomenul violenţei în familie, deoarece femeile agresate nu depun întotdeauna reclamaţii.
Mai trebuie precizat că cele mai multe acte de acest gen se petrec în judeţele Bacău, Prahova şi Vaslui, iar cele mai puţine în Covasna, Harghita şi Bistriţa Năsăud. Aşadar, aveţi grijă ce vecini vă alegeţi fiindcă riscaţi să vă transformaţi viaţa într-un coşmar din cauza lor.
Dan Constantinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau