Război total între fondatorii Universităţii „Petre Andrei”
Dimensiune font:
* hotelul „Studis”, unul dintre activele Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, a fost scos la licitaţie, în contul unui credit ipotecar de 3 milioane de euro * fostul rector al UPA Niculae Niculescu şi alţi 48 de salariaţi cer suspendarea procedurii şi atribuirea hotelului în proprietatea lor, pentru stingerea unor drepturi băneşti pe care le-ar datora actuala conducere a Universităţii * potrivit reclamanţilor, caracatiţa afacerilor derulate la UPA a prins în tentaculele sale angajaţi ai Finanţelor Publice, directori de bănci, miniştri şi consilieri prezidenţiali
Niculae Niculescu, unul dintre fondatorii UPA susţine că această licitaţie nu poate avea loc. Acesta aduce în favoarea sa prevederile Legii Educaţiei în care se spune că toate deciziile privind patrimoniul universităţilor particulare se iau de către Consiliul de Administraţie, care este numit de către fondatori. „Fondatorii sunt eu, Andronovici şi Tompea, care s-a dezis. În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie, împreună cu fondatorii UPA, precum şi cu reprezentanţii celor 48 de angajaţi creditori au luat hotărârea de a scoate la vânzare spaţiile din Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10 de la Cub şi din Gavril Muzicescu, spaţiu în care este implicat Băsescu, unde este acum consulatul, spaţiu care este ocupat samavolnic. Totodată am hotărât suspendarea licitaţiei pentru activul Hotel Studis, licitaţie programată pentru 27 februarie”, ne-a declarat fostul rector. Niculescu susţine că însăşi preluarea hotelului de la omul de afaceri Dănuţ Prisecariu a fost o învârteală financiară de pe urma căreia s-au rulat sume impresionante de bani, sub formă de credite ipotecare. Pentru ca situaţia să fie şi mai încâlcită, Niculescu îl acuză de complicitate la aceste inginerii financiare chiar pe directorul filiale ieşene a Garanti Bank, unitatea bancară la care sunt puse sub ipotecă bunurile active ale UPA. „Procurarea hotelului de către UPA, în anul 2010, este de fapt o afacere oneroasă în sensul că s-a vândut acest hotel cu o sumă fabuloasă de 3,8 milioane euro. De fapt aici este o spălare de bani pentru că Prisecariu avea un credit neperformant la Garanti Bank de 2,6 milioane euro, pentru care garantase cu acest hotel. Pentru această datorie, plus încă 1,2 milioane de euro, Prisecariu i-a dat hotelul lui Tompea, care l-a preluat cu gaj cu tot. Tompea, Prisecariu şi Rotundu Bogdan, directorul de la Garanti Bank, probabil că au împărţit diferenţa aia de 1,2 milioane de euro. Ulterior tranzacţiei, Tompea preia hotelul şi îl menţine gajat, cu ipotecă de gradul I, pentru un credit de peste 4 milioane de euro, tot de la Garanti Bank. Pentru acest credit au pus o dublă ipotecă de 3 milioane de euro, pe hotel Studis şi pe sediul UPA din strada Ghica Vodă”, a declarat Niculae Niculescu.
Evaziune fiscală pentru UPA?
În tăvălugul creditelor este prins la un moment dat şi Sorin Bocancea, preşedintele UPA. Niculescu îl acuză pe Bocancea de faptul că a angajat patrimoniul universităţii prin fals, pentru un credit de 1,3 milioane de euro. „Iniţial, un credit la Garanti Bank, de 1,3 milioane euro, a fost luat de Sorin Bocancea, care pretinde că ar fi fost preşedintele UPA, dar nu putea pentru că această funcţie era ocupată de profesorul Andronovici. În legătură cu acest credit, secţia penală a Judecătoriei Iaşi a dispus în luna iulie 2012 începerea urmăririi penale împotriva lui Sorin Bocancea, pentru că a angajat patrimoniul universităţii prin fals în declaraţii, dar DNA-ul tot trage de timp”, a spus Niculae Niculescu. În paralel cu accesarea acestor credite şi acoperirea lor, Niculescu susţine că derularea în bune condiţii a întregii activităţi a universităţii a fost întreţinută de şefii Finanţelor care au fost „momiţi” cu tot felul de funcţii şi titluri universitare în cadrul UPA. În lista lui Niculescu mai sunt prinşi şi miniştri sau consilieri prezidenţiali care ar fi oferit sprijin noii conduceri a UPA, în schimbul unor „contracte de mecenat”.
Hotelul Studis, curtat de o firmă cu sediul în curtea Garanti Bank
Executorul judecătoresc Cornelia Anchidin, cea care s-a ocupat de punerea în aplicare a executării silite pentru activul Hotel Studis, nu scapă nici ea din cătarea cu bătaie lungă a lui Nae Niculescu. Acesta susţine că există unele suspiciuni şi asupra modului în care executorul judecătoresc a făcut executarea silită, pentru că „a stabilit un preţ prohibitiv ca să înlăture concurenţa, de 4 milioane de euro, pe baza unei expertize a unui evaluator desemnat de Tompea, Vasile Grecu”, în timp ce evaluarea făcută de expertul desemnat de grupul Niculescu a dat o valoare a hotelului de doar 2,8 milioane de euro, un preţ mai apropiat de cel al vânzării. „La unul din termene, în mod discreţionar, executorul a stabilit că termenul nu constituie al doilea termen de licitaţie. Aşa a vrut ea ca să nu scadă preţul la termenul următor. Atât la primul termen, cât şi la al doilea termen a venit la licitaţie o firmă căpuşă, SC Motoractive Multiservices SRL, care este o firmă a Garanti Bank, care zicea că poate oferi un preţ puţin peste 3 milioane de euro, exact cât era ipoteca. Societatea din Bucureşti are aceiaşi adresă cu Garanti Bank şi un singur salariat. Directorul de la Garanti Bank are soţia angajată la Tompea, şi respectiv pe sora soţiei, lector Diana Lupu, pe care Tompea a numit-o decan la Facultatea de Economie”, a declarat Nae Niculescu.
Salariatul Niculescu a refuzat să vină la muncă, dar vrea să se recreeze la hotel
La rândul lor, cei incriminaţi de Niculescu susţin că acesta nu are nici o calitate prin care să ceară suspendarea unei proceduri de vânzare a activelor universităţii. Mai mult, Sorin Bocancea, preşedintele UPA, aduce în apărarea universităţii faptul că ultima instanţă care s-a pronunţat în cazul lui Nae Niculescu şi a celorlalţi 48 de foşti angajaţi, Tribunalul Giurgiu, a admis că aceştia sunt doar salariaţi şi a dispus reîncadrarea lor în muncă. „I-am chemat la treabă, dar nu s-au prezentat şi le-am desfăcut contractul de muncă. Acum, aceşti oameni susţin că au de încasat drepturi salariale pe care vor să le obţină din vânzarea activelor UPA. În ce priveşte expertul evaluator care a stabilit preţul de licitaţie pentru Hotelul Studis, acesta a fost desemnat de bancă, nu de către noi. Avem gajat activul UPA la Fisc şi la bănci pentru că avem împrumuturi făcute. Niculescu este nemulţumit că executorul nu încalcă nişte proceduri. El nu mai are nimic de-a face cu UPA, universitate care funcţionează în regim de ONG şi unde nimeni nu e patron. Acest domn a fost doar un salariat al universităţii, care în mod vremelnic s-a autointitulat rector. Cu toate acestea el se foloseşte în continuare de ştampile care nu conţin denumirea actuală a Ministerului Educaţiei. El şi cei 48 şi-au confecţionat singuri ştampile şi spun că sunt desemnaţi în Consiliul de Administrare a UPA. Patrimoniul UPA a fost constituit în anul 2002, prin contribuţia fondatorilor, iar Niculescu nu a venit cu nimic”, ne-a declarat Sorin Bocancea.
Nelu Păunescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau