Topul celor mai controversate momente politice ale anului (Foto)

default

Dimensiune font:

| 27-12-2012 05:00

* numirea lui Fenechiu ca ministru, eşecul lui Surdu în alegeri sau trecerea Mihaelei Popa la PNL se numără printre cele mai controversate momente politice ale anului * „Evenimentul Regional al Moldovei” vă prezintă şi unele informaţii din culise care au schimbat, pe ultima sută de metri, cursul unor situaţii tensionate din mediul politic ieşean

Anul electoral 2012 a fost unul plin de evenimente politice, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Două sesiuni de alegeri şi un referendum au ţinut clasa politică într-o permanentă campanie electorală. USL a câştigat la pas judeţul, având 87 de primării (din 98 posibile) şi 17 parlamentari. În schimb, PDL şi PPDD au un număr identic de parlamentari (câte trei) şi 11 primării (10 PDL şi una PPDD). Pe tot parcursul anului, conflictele din PDL şi lupta pentru putere din USL nu au contenit să dea titluri în ziare, de multe ori declaraţiile unor politicieni locali sfidând bunul simţ. „Evenimentul Regional al Moldovei” a selectat zece momente politice care au stârnit controverse atât în mediul politic, cât şi în cel public. Situaţiile sunt prezentate în rândurile de mai jos în funcţie de importanţa lor şi de efectele create.
Fenechiu a ajuns ministru deşi e trimis în judecată
Cel mai controversat moment s-a desfăşurat chiar în ultima săptămână. După ce a aşteptat mai bine de opt ani funcţia de ministru, Relu Fenechiu a obţinut-o într-un moment destul de controversat. Şeful liberalilor ieşeni face parte din Executiv, în condiţiile în care este trimis în judecată pentru fapte de corupţie. „Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Compentenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată la articolul 109 alineatul 2 din Constituţie. În actul fundamental al statului român nu se prevede nimic pentru situaţia în care o persoană este desemnată în Guvern, deşi are deja un proces pe rol intentat de procurori anticorupţie. Situaţia neobişnuită a fost marcată simbolic şi de către preşedintele României, Traian Băsescu, care a refuzat să dea mâna cu Fenechiu la depunerea jurământului de către noul Cabinet la Palatul Cotroceni, la sfârşitul săptămânii trecute. Liberalul ieşean a fost trimis în judecată de către DNA, fiind acuzat că, în perioada 2002 - 2005, ar fi vândut de noi echipamente electrice către o companie de stat. Prejudiciul calculat de procurori s-a ridicat la circa 1,8 milioane euro.
Eşecul lui Surdu în alegeri
După un lobby intensiv de câteva luni, omul de afaceri Gabriel Surdu devenea în luna septembrie şef al PDL Iaşi. Cu angajamentul că va rezolva problemele financiare ale filialei şi va detensiona organizaţia, Surdu a avut mână liberă în a-şi alege colegiul parlamentar cu cel mai mare potenţial electoral pentru PDL. L-a ales pe cel delimitat de zonele Răducăneni, Tomeşti şi Ţibăneşti, colegiul de Senat unde PDL a obţinut, pe vot politic la consilieri judeţeni în iunie 2012, peste 17.000 voturi (cel mai bun din tot judeţul pentru PDL). Dacă ar fi reuşit să conserve acest rezultat, Surdu ar fi prins un loc în Senat. În schimb, pe 9 decembrie, Surdu a obţinut puţin peste 9.400 de voturi, un număr mult prea mic pentru a prinde funcţia de senator pe care acesta o râvneşte de peste 10 ani. Surdu s-a clasat pe locul al treilea ca număr de voturi în PDL, după Dumitru Oprea şi Teodor Baconschi. Surdu continuă să se afle într-o situaţie controversată atât timp cât a rămas la şefia PDL Iaşi, în condiţiile în care, potrivit unor alţi lideri ai filialei, mandatul său a fost unul interimar, până la alegerile parlamentare.
Mihaela Popa a trecut de la PDL la PNL
Fostă şefă a PDL Iaşi, senatoarea Mihaela Popa, a schimbat barca politică pe fondul valului popular de simpatie pentru USL. A ales PNL, între ea şi Relu Fenechiu existând o prietenie mai veche. Schimbarea partidului a fost una plină de controverse, în contextul în care, cu puţin timp înainte de anunţul oficial, Popa scria pe blogul personal: „Opriţi zvonurile mincinoase: Rămân în PDL şi îl susţin pe premierul ieşean Mihai Răzvan Ungureanu”. De altfel, unele postări ale Mihaelei Popa îi aduceau diverse laude lui MRU, cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2012. „Îl voi susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu până în ultima zi a legislativului”, mai spunea Popa pe blogul ei. Postările acesteia mai pot fi găsite doar în preluările făcute de ziare, în condiţiile în care, deşi a lansat blogul în urmă cu câţiva ani, arhiva site-ului începe cu luna aprilie 2012. La începutul lunii mai, ea devenind membră PNL în aprilie, Popa a votat moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului MRU. Trecerea la PNL a Mihaelei Popa în acel moment a asigurat un suport decisiv pentru USL în Senat, unde majoritatea parlamentară se schimba de la o zi la alta. În conferinţa de presă în care s-a făcut anunţul oficial, Popa a fost anunţată de către Fenechiu şi Sorin Frunzăverde drept candidat la Parlamentul European al liberalilor în anul 2014. În acelaşi timp, a fost asigurată că va obţine o derogare de la statutul PNL care să-i asigure şi candidatura la parlamentare, fapt deja consumat.
PSD Iaşi nu are reprezentant în Guvern la nivel înalt
Deşi şeful PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, a făcut parte din echipa de negociere a Guvernului, filiala ieşeană a social-democraţilor nu are niciun reprezentant în Executiv la nivel de miniştri. În schimb, PNL Iaşi are doi reprezentanţi: Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor şi Varujan Vosganian la Ministerul Economiei. În acelaşi timp, desemnarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei s-a făcut tot pe filieră liberală. Întrebat asupra acestei situaţii, Nichita a precizat că „nu este important că PSD Iaşi nu are ministru”, important fiind, în opinia acestuia, ca Iaşul să aibă reprezentanţi. Vicepreşedintele PSD a continuat afirmând că Iaşul are „prieteni în Guvern” desemnaţi de PSD, precum Eugen Teodorovici (la Ministerul Fondurilor Europene) şi Constantin Niţă (născut în judeţul Iaşi, ministru delegat pentru Energie). Nichita l-a nominalizat inclusiv pe premierul Victor Ponta între susţinătorii proiectului Iaşului. Cu toate acestea, la ultima vizită în Iaşi, în plină campanie electorală, Ponta a refuzat să-şi asume un angajament ferm în a sprijini un proiect vital al Iaşului, respectiv modernizarea Aeroportului Internaţional. Premierul a criticat valoarea ridicată a proiectului, în condiţiile în care Consiliul Judeţean a solicitat o sumă de maximum 25 milioane euro, mai mică decât fondurile repartizate în trecut de către Guvern spre celelalte oraşe importante ale ţării pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare.
Disputa pe colegii parlamentare din USL
USL Iaşi a fost printre ultimele filiale din ţară care au anunţat lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare. „Luptele” s-au dus atât între PNL şi PSD, cât şi în interiorul acestor partide. Din cele 17 locuri pentru Parlament, opt fuseseră deja adjudecate de către cei care reprezentau deja colegiile în cauză, prin deciziile adoptate de ambele partide la nivel naţional. Celelalte nouă locuri rămase au fost împărţite astfel: cinci la PNL, trei la PSD şi unul la UNPR. Disputa s-a mutat ulterior pe candidaţi. La PSD, Maricel Popa a făcut valuri care au ajuns până în bucătăria liberală, în condiţiile în care el şi Mugur Cozmanciuc râvneau la acelaşi colegiu. A avut câştig de cauză ultimul, după o discuţie tete-a-tete Fenechiu - Popa. La PNL, intrarea pe ultimă sută de metri a lui Grigore Crăciunescu în competiţia pentru un colegiu a deranjat o parte din conducerea filialei, votul din biroul politic al filialei fiind înclinat decisiv de Fenechiu şi primarii din zona Paşcaniului. „Frica” unor liberali consta în faptul că fostul primar al Paşcaniului nu va reuşi să obţină peste 50% din voturi şi va coborî scorul USL în Iaşi sub 60%, obiectiv asumat la nivel central. Contracandidatul lui Crăciunescu a fost Radu Terinte, medicul care a câştigat în 2008 un colegiu senatorial, însă a pierdut mandatul la redistribuire. Liberalii au mai „jucat” cu colegiile Podu Iloaei şi CUG, dar, în cele din urmă, au avut câştig de cauză apropiaţi ai lui Fenechiu. În rândul social-democraţilor, discuţiile au fost ceva mai puţin intense, dar unele bâlbâieli au dus la pierderea unui colegiu în favoarea UNPR. În colegiul Copou, rând pe rând, PSD a vrut să-i nominalizeze pe academicianul Viorel Barbu, omul de afaceri Ioan Nani sau medicul Norina Forna. Au căzut toate aceste propuneri din diverse motive, iar, în cele din urmă, a fost trimis de la Bucureşti un membru UNPR.
Patru candidaţi ARD nu au trecut testul integrităţii
Probleme în desemnarea candidaţilor în alegeri au fost şi la nivelul ARD. Comisia de etică a alianţei, condusă de Monica Macovei, a publicat o listă de 36 de candidaţi la nivel naţional care au primit un aviz negativ pe fondul unor probleme juridice legate de incompatibilităţi sau dosare penale. PDL Iaşi a avut, după Bucureşti, cel mai mare număr de candidaţi care au picat testul integrităţii: Maria Cabalău, Leonard Rusu, Petru Movilă şi Gabriel Surdu. Dacă primii doi nu au mai prins nominalizarea, ultimilor doi le-au fost aprobate candidaturile în două dintre cele mai bune colegii din judeţul Iaşi. Controversa a fost cu atât mai mare cu cât Surdu şi Movilă sunt principalii lideri ai organizaţiei, începând cu luna septembrie. Motivele pentru care Surdu a fost respins de Comisia de etică sunt neclare, dar surse din PDL au precizat, la vremea respectivă, că apropierea faţă de PSD ar fi fost unul dintre argumente. La Movilă, cel mai probabil, a fost vorba de un dosar penal în care acesta era cercetat pentru „instigare la abuz în serviciu”, dosar în care, între timp, a fost scos de sub urmărire penală.
MRU şi Ciuhodaru au fugit de electoratul ieşean
Conştienţi că ieşenii nu le-ar acorda în majoritate un vot de încredere în alegeri, preşedintele PFC Mihai Răzvan Ungureanu şi medicul Tudor Ciuhodaru (PPDD, ex-PSD, ex-PC, ex-UNPR) au ales să candideze în alte judeţe. În locul lui MRU, ARD l-a trimis pe fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, care a ratat la mustaţă intrarea în Senat. În schimb, MRU a devenit senator de Arad, iar Ciuhodaru deputat de Bârlad. Înainte de alegeri, ambii au vorbit despre „dragostea pentru Iaşi” şi despre „onoarea de a-i reprezenta pe ieşeni în Parlament”. Ulterior, niciunul nu a avut explicaţii convingătoare pentru „transferul” în alt judeţ. Dar, în ambele cazuri, un eşec în alegeri ar fi fost echivalent cu sfârşitul carierei politice. Eşecul ar fi fost cu atât mai răsunător pentru MRU, atât timp cât numele acestuia se afla pe lista de prezidenţiabili pentru anul 2014.
PPDD a jucat şi cu USL, şi cu PDL
Cu un nesperat număr de trei parlamentari obţinut după 9 decembrie, PPDD a stârnit cele mai mari controverse în apropierea alegerilor legislative. Cu membri ai PDL pe lista de candidaţi în alegeri, PPDD a cedat, în acelaşi timp, locuri în secţii de votare pentru USL, în special pentru tabăra liberală din alianţă. Cedarea locurilor s-a realizat neoficial, principalele colegii unde s-au făcut astfel de mişcări fiind în mediul rural. Astfel, deşi reprezentau PPDD, membrii secţiilor de votare în cauză au fost în contact direct cu liberali atât înainte de scrutin, cât şi pe parcursul acestuia. Coincidenţă sau nu, actualul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, a trimis, în ultima săptămână, scrisori personalizate cu urări de Crăciun către mai mulţi reprezentanţi ai PPDD din secţiile de votare arondate colegiului său.
Oficializarea relaţiei cu PSD a lui Dan Cârlan
În luna octombrie, fostul lider al PDL Iaşi, Dan Cârlan, şi-a anunţat demisia din rândul democrat-liberalilor. Tras pe „linie moartă” în partid încă din anul 2010, când a pierdut şefia filialei în favoarea Mihaelei Popa, Cârlan a făcut pasul spre PSD. Oficial, el a coordonat campania lui Gheorghe Emacu, dar implicarea acestuia a fost nesemnificativă, potrivit unor surse politice. Neoficial, pasul lui Cârlan a avut ca scop facilitarea revenirii fostului membru PDL în fruntea Autorităţii pentru Inundaţii, organism aflat în coordonarea unui ministru PSD. Cârlan a fost acuzat de colaborare cu PSD încă din anul 2008, când candidatul la primărie al PD, Dumitru Oprea, a vorbit despre un blat Cârlan - Gheorghe Nichita (şeful PSD Iaşi). De altfel, pe cei doi îi leagă o prietenie veche, încă de la începutul anilor 1990, punctul comun fiind clubul de fotbal al Iaşului. Cârlan a revenit la şefia autorităţii sus-menţionate la două zile după alegerile parlamentare.
Numirea lui Tomaşeschi la conducerea Forţei Civice Iaşi
După ce a fost respins de noua conducere a PDL Iaşi (reprezentată de Gabriel Surdu) pentru o candidatură în alegeri, fostul prefect Dragomir Tomaşeschi şi-a găsit un „loc călduţ” sub aripa lui Mihai Răzvan Ungureanu, fiind numit şef al PFC Iaşi. Cu toate că numirea acestuia a fost anticipată de către democrat-liberali, la momentul desemnării, şefii PDL Iaşi au fost luaţi prin surprindere. A urmat o luptă de gherilă dusă de Tomaşeschi pentru a prinde un loc pe lista de candidaţi a alianţei dintre PDL-PFC-PNTCD (Alianţa România Dreaptă - ARD), în ciuda opoziţiei celor de la PDL. În cele din urmă, s-a ajuns la un compromis, Tomaşeschi fiind desemnat candidat ARD într-un alt colegiu decât cel preferat de el, care, aparent, i-ar fi putut asigura o şansă pentru un loc de deputat la etapa de redistribuire.

(Alex Andrei)
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:02

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei