Ce scumpiri aduce începutul toamnei
Dimensiune font:
* data de 1 septembrie constituie un punct de referinţă pentru modificările de preţuri din toamna aceasta * produsele de lux, bijuteriile, maşinile, alcoolul şi biletele de tren sunt deja mai scumpe * veşti bune vin din partea operatorilor din panificaţie, domeniu în care se vor reduce preţurile
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a introdus, de duminică, accize la bijuteriile din aur şi platină, cu excepţia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K şi doi euro pe gramul de aur de peste 14K. De asemenea, alte bunuri de lux vor fi supuse accizării începând de la 1 septembrie. Pentru confecţiile din blănuri naturale se va plăti o acciză de 50 de euro pentru cele care costă sub 1.500 de euro, acciza crescând gradual până la 1.200 euro pentru blănurile mai scumpe de 6.000 de euro.
Şi armele vor fi accizate gradual, de la 50 de euro pentru cele cu o valoare sub 500 de euro, până la 1.500 de euro pentru cele mai scumpe de 6.000 de euro, iar cartuşele vor fi taxate de asemenea cu 0,1-0,4 euro pe bucată în funcţie de categoria de preţ.
De asemenea, preţul biletelor de tren se va majora, diferenţiat, pe zone kilometrice, cu până 10% de la 1 septembrie 2013, potrivit Ordinului pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători publicat în Monitorul Oficial. Astfel, de la 1 septembrie, preţul biletelor de tren a crescut deja cu procente cuprinse între 0,9% şi 10%. Potrivit Ordinului, în cazul unui tren Regio, preţul unui bilet la clasa a II-a pentru 51-60 de km ar putea creşte de la 7,30 lei, cât este în prezent, la 7,50 lei, în timp ce pentru un tren Inter Regio, pe aceeaşi rută, preţul unui bilet se va majora de la 14,10 lei, la 14,50 lei. Pentru 301-350 de km, preţul unui bilet de tren la clasa a II-a va creşte de la 34,70 lei la 42 lei, iar în cazul unui tren Inter Regio, pe aceeaşi rută, preţul unui bilet va creşte de la 67,30 lei la 71,50 lei. Tariful de rezervare a locului va creşte de la 3,3 lei în prezent la 4 lei.
Blănuri mai scumpe, pâine mai ieftină
Pe de altă parte, veşti bune vin din partea celor care lucrează în industria de panificaţie. Pâinea şi specialităţile fără umplutură au TVA de 9%, începând cu data de 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial. Potrivit Ordinului, covrigii se încadrează în aceste prevederi, indiferent de gramaj sau dacă sunt sau nu sunt afânaţi prin fermentaţia drojdiei, în schimb produsele cu umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se va aplica o cotă redusă de TVA.
Direcţiile regionale ale finanţelor publice, prin structurile teritoriale subordonate acestora, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili vor lua măsuri pentru îndeplinirea prevederilor respectivului ordin. Astfel, conform reprezentanţilor ROMPAN, pâinea va fi mai ieftină din 1 septembrie în raioanele specializate din hipermarketuri, dar şi în magazinele proprii ale brutăriilor.
Creşterea accizelor pentru anumite bunuri de lux şi introducerea de accize în cazul altor bunuri este destinată să compenseze impactul bugetar negativ pe care l-ar putea determina reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, iar veniturile suplimentare din accize sunt estimate la 300 milioane lei până la finalul anului 2013.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
birlic
Sep 02, 2013
ar trebui corelat titlul cu fotografia ( nu numai in acest caz ) !!!
Adauga comentariul tau