China nu-şi mai umple rezervele de petrol
Dimensiune font:
China a încetat să-şi mai umple rezervele strategice de petrol, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), în urma analizei informaţiilor privind cererea şi oferta de petrol şi produse petroliere în Republica Populară Chineză. Astfel, în primul trimestru al anului în curs, diferenţa dintre cerere şi ofertă a fost de 650.000 de barili pe zi. În al doilea trimestru, această diferenţă s-a redus până la 510.000 de barili pe zi. În luna iulie, cererea depăşea oferta doar cu 100.000 de barili, iar în august-septembrie diferenţa a scăzut la zero. În consecinţă, potrivit IEA, în primele şapte luni ale anului în curs, China a pompat în depozitele sale subterane 106 milioane de barili de petrol, în cea mai mare parte din Rusia şi Kazahstan. După încheierea construcţiei infrastructurii aferente în 2020, China se va situa pe locul doi în lume în ceea ce priveşte rezervele strategice de petrol. (D. Chiru)
Coca Cola investeşte 30 de milioane de dolari în Tadjikistan
Compania Coca-Cola Icecek va investi 30 milioane de dolari pentru a începe producţia în Tadjikistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, transmite AP. Vineri, comitetul de investiţii din Tadjikistan a anunţat că a fost semnat un memorandum de înţelegere privind investiţia Coca-Cola, în urma unei întâlniri care s-a desfăşurat săptămâna acesta. Coca-Cola Icecek, listată la bursa din Istanbul, este al şaselea mare producător de băuturi Coca-Cola din afara SUA. Compania este pregătită să-şi dubleze investiţiile în Tadjikistan după începerea operaţiunilor în această ţară. Deja Coca-Cola Icecek operează în unele state din Asia Centrală, inclusiv în Kazahstan, Kârgâstan şi Turkmenistan, iar în prezent îşi exportă produsele în Tadjikistan. (A. Stan)
Economia Germaniei, încetinită de criza euro
Exporturile şi consumul privat au ajutat economia Germaniei să-şi menţină creşterea în trimestrul trei din 2012, deşi într-un ritm mai lent decât în precedentele trimestre, cea mai mare economie europeană fiind afectată de criza zonei euro. Oficiul federal de statistică a confirmat că Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,2% în perioada iulie-septembrie 2012 comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce reprezintă o încetinire faţă de creşterea de 0,3% înregistrată în al doilea trimestru şi faţă de avansul de 0,5% înregistrat în primele trei luni ale acestui an, după ce companiile şi-au amânat investiţiile din cauza incertitudinilor legate de criză. Cele mai recente date arată că locomotiva economică a Europei începe să piardă viteză ca urmare a contracţiei sectorului privat, a creşterii şomajului şi a diminuării comenzilor industriale. (D. Chiru)
Sony şi Panasonic, clasificate în categoria „junk”
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat ratingurile companiilor japoneze Sony Corp şi Panasonic Corp în categoria investiţiilor speculative (junk), citând slăbiciunile înregistrate de operaţiunile lor în domeniul echipamentele electronice de larg consum. Decizia Fitch, prima mare agenţie de rating care retrogradează cele două mari companii nipone în categoria „junk”, vine într-un moment în care acestea se confruntă cu o competiţie acerbă din partea Apple Inc şi Samsung Electronics. Fitch a retrogradat ratingul Sony cu trei trepte, până la „BB minus” de la „BBB minus”, cu perspectivă negativă. Separat, Fitch a coborât ratingul Panasonic cu două trepte, până la „BB” de la „BBB minus”, tot cu perspectivă negativă, citând slăbirea competitivităţii diviziilor sale cheie, în special televizoare şi display-uri, precum şi fluxul redus de lichidităţi de pe urma operaţiunilor sale. (A. Stan)
Germania are cel mai bun ministru de finanţe din UE
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a fost desemnat, pentru al doilea an la rând, cel mai bun ministru de finanţe din Uniunea Europeană de către prestigioasa publicaţie Financial Times. Potrivit clasamentului anual realizat de FT, Wolfgang Schäuble ocupă prima poziţie, urmat de Anders Borg din Suedia şi Jacek Rostowski din Polonia. „Mai mult decât oricare alt ministru de finanţe, Wolfgang Schäuble a reuşit să-şi articuleze viziunea sa referitoare la o Europă mai integrată”, a declarat pentru FT Erik Nielsen, economist şef la banca italiană UniCredit şi membru al juriului de experţi care a alcătuit clasamentul. La coada clasamentului se află ministrul ungar de finanţe, György Matolcsy, locul 18 în acest an cu o poziţie mai jos comparativ cu ediţia din 2011, şi ministrul spaniol de finanţe, Luis de Guindos. (D. Chiru)
Concedieri masive la ING în Asia până în 2015
ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, a anunţat joi că va renunţa la 60 de angajaţi din Asia până la sfârşitul lunii iunie, ca parte a planului pe trei ani de reducere a costurilor cu 460 milioane de euro şi de vânzare a activelor din Asia. Săptămâna trecută ING a renunţat la 13 angajaţi din şase state asiatice iar următoarele concedieri vor avea loc în primele luni din 2013, conform şefului diviziei commercial banking a ING din Asia, Mark Newman. Pentru a realiza economii de 460 milioane de euro până în 2015, ING va concedia 1,350 de angajaţi de la divizia de asigurări şi 1.000 de angajaţi de la divizia de commercial banking. Pe 7 noiembrie, ING Groep NV a anunţat că va concedia 2.350 de angajaţi, aproximativ 2,5% din forţa sa de muncă, deoarece se pregăteşte să separe operaţiunile bancare de cele de asigurări pe pieţele aflate în dificultate. (A. Stan)
Perspective negative pentru dezvoltarea Ciprului
Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la „BB plus” la „BB minus”, ratingurile Ciprului pe termen lung, în valută şi monedă locală, cu perspectivă negativă, iar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la „B”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de ţară al Ciprului la „AAA”, nivel adecvat pentru statele din zona euro. Retrogradarea ratingurilor suverane ale Ciprului reflectă înrăutăţirea perspectivelor macroeconomice, evoluţia sub aşteptări a bugetului şi nivelul ridicat al incertitudinilor privind costurile asociate cu recapitalizarea băncilor. (D. Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau