Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului
Dimensiune font:
Deducerea personala reprezinta o facilitate fiscala acordata de stat salariatilor, care se traduce printr-un castig de cateva zeci de lei lunar.
Astfel, pot obtine deducere personala romanii cu contracte individuale de munca, care realizeaza venituri brute mai mici de 3.000 de lei. Practic, in functie de nivelul venitului si de numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului, acestea vor plati impozit pentru o suma mai mica din salariu.
Exista doua modalitati de calcul a deducerii personale:
1. pentru un venit brut mai mic sau egal cu 1.000 de lei se acorda deduceri personale fixe astfel: 250 de lei pentru salariatii care nu au persoane in intretinere; 350 de lei pentru salariatii care au o persoana in intretinere; nivelul creste cu cate 100 de lei pentru fiecare persoana in plus in intretinere, pana la patru persoane.
2. pentru un venit brut cuprins intre 1.001 lei si 3.000 lei inclusiv, valoarea deducerii se calculeaza dupa formulele urmatoare:
-250 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care nu au persoane in intretinere;
-350 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au o persoana in intretinere;
-450 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au 2 persoane in intretinere;
-550 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au 3 persoane in intretinere;
-650 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au 4 persoane in intretinere.
De exemplu, pentru un venit brut de 1.001 de lei si patru persoane in intretinere, deducerea personala este de aproape 650 de lei, iar castigul salariatului este de 16% din aceasta suma (impozitul pe venit), respectiv aproximativ 104 lei.
Precizari
Persoanele in intretinere pot fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele salariatului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, care pot avea sau nu domiciliu comun cu salariatul in a carui intretinere se afla si ale caror venituri nu depasesc 250 lei lunar.
Un salariat va primi deducerea pentru cel mult patru persoane aflate in intretinerea lui. Copiii minori sunt considerati intretinuti indiferent de suma veniturilor pe care le pot realiza.
Cum obtii deducerea personala
Pentru a beneficia de deducere personala, salariatul trebuie sa depuna la angajare o declaratie prin care isi exprima optiunea de a avea functia de baza la acel angajator sau nu (deducerea se acorda de catre un singur angajator). In continuare, angajatorului ii revine obligatia de a stabili persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pe baza documentelor justificative prezentate de acesta.
Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a raspuns, pentru Ziare.com, urmatoarelor intrebari legate de acordarea deducerii personale in cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Daca...
- sotia beneficiaza de indemnizatie pentru crestere/ingrijire copil pana la varsta de doi ani, sotul are dreptul sa-l treaca la intretinere si sa beneficieze de deducere suplimentara pentru stabilirea impozitului pe venit?
Raspuns:
Atunci cand depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica, in sensul majorarii, nivelul acesteia, angajatorul va acorda deducerea personala reconsiderata odata cu plata drepturilor salariale aferente lunii in care contribuabilul a depus toate documentele justificative.
Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.
Avand in vedere mentiunile facute, apreciez ca salariatul va beneficia de deducerea personala daca a declarat locul de munca ca fiind locul unde isi desfasoara functia de baza.
-sotul salariat intentioneaza sa intre in concediu pentru crestere copil pana la 2 ani, pentru al doilea copil, dupa expirarea perioadei de lauzie de 42 de zile a sotiei, iar sotia sa si primul copil sunt trecuti in intretinerea sa, sotia neavand nici un venit, poate trece si al doilea copil in intretinere pentru a obtine deducerea personala suplimentara? Copilul s-a nascut in 03.01.2013, iar tatal va intra in concediu pentru cresterea copilului din 15 februarie 2013.
Raspuns:
Indiferent daca o persoana intra in intretinere de la 1 ale lunii sau pe parcursul lunii, salariatul va beneficia de deducerea personala aferenta acestuia, in suma integrala aferenta unei luni intregi. Asadar, perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.
De asemenea, precizam ca persoana in cauza beneficiaza de deducere personala numai pentru veniturile din salarii, deci numai pana la data de 15 februarie, data de la care contractul individual de munca i se suspenda, pentru concediu crestere copil.
Pe perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani persoana in cauza primeste o indemnizatie lunara, deci nu incaseaza venituri din salarii, pe cale de consecinta nu va beneficia nici de deducere personala.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Societatii Civile de Avocati Delimart si Asociatii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau