Cum se vinde Fortus la bucată
Dimensiune font:
Pentru a stinge datoriile companiei consorţiul care se ocupă de situaţia Fortus încearcă să scoată la vânzare 34 de utilaje din cadrul societăţii. Deoarece la primele licitaţii nu s-au prezentat doritori, valoarea bunurilor a fost redusă. Toate cele 34 de active pot fi achiziţionate cu 1,6 milioane de euro.
Consorţiul format din EuroBusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency SPRL care administrează în prezent situaţia Fortus SA a realizat lista bunurilor ce pot fi valorificate din cadrul companiei pentru a stinge datoriile acesteia. Iniţial pe „lista neagră” a activelor ce urmau să părăsească fostul Combinat de Utilaj Greu pentru a intra în proprietatea altei companii se aflau 35 de bunuri mobile. În prezent, după desfăşurarea a două şedinţe de licitaţii au mai rămas 34 de astfel de obiective. „S-au aprobat regulamentele de valorificare a unui număr iniţial de 35 de bunuri mobile şi, ulterior, a unui număr de 34 de bunuri mobile, bunuri excedentare şi nefuncţionale din patrimoniul societăţii debitoare, prin licitaţie publică deschisă cu strigare”, se arată în raportul consorţiului.
Acesta mai prevede că în cazul în care nu se reuşeşte valorificarea activelor mobile după un număr de 10 şedinţe de licitaţie, ce ajung până la 95% din preţul iniţial de evaluare a bunurilor, creditorii vor avea parte de o nouă ofertă. „Propunem creditorilor diminuarea cu încă 5%, anume 10% din preţul de evaluare a celor 35 de bunuri mobile iniţial scoase la licitaţie, a preţurilor de pornire a licitaţiilor publice cu strigare”, se mai arată în raportul consorţiului. Astfel, dacă valoarea iniţială totală a bunurilor scoase la vânzare era de 2,25 milioane de euro, suma la care acestea pot fi achiziţionate în prezent este de 1,66 milioane de euro.
Fortus, furnizor pentru industria minieră?
Pe lângă valorificarea bunurilor neutilizate, o altă direcţie în care compania ieşeană vrea să meargă este intrarea pe pieţe de desfacere mai puţin exploatate până în prezent. „A crescut flexibilitatea fabricaţiei întreprinderii. Livrările Fortus au fost din punctul de vedere al sortimentaţiei mai echilibrate, ponderea majoritară fiind împărţită între sortimentul componente navale şi industria cimentului. Energetica, cu ponderea de 7% în producţie a devenit în ultimii cinci ani un client major al Fortus şi este un segment economic cu potenţial în creştere”, se arată într-un raport al companiei înaintat Bursei de Valori Bucureşti. În plus, reprezentanţii Fortus susţin că industria minieră a cărbunelui, cu o medie de circa 8% evidenţiază un potenţial relativ ridicat, în contextul reglementărilor ecologice, dar şi al problematicii generale a energiei.
În 2012 Fortus SA a avut pierderi-record de nu mai puţin de 35,7 milioane de lei, în contextul în care a înregistrat o cifră de afaceri de 21,4 milioane de lei, din care exporturile au însemnat 9,5 milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau