Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare, în scădere cu aproape 18 procente în primele nouă luni
Dimensiune font:
Deficitul balanţei comerciale a României cu produse agroalimentare a fost de 494 de milioane de euro, în primele nouă luni ale anului 2012, în scădere cu 17,7% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2011, când a atins valoarea de 600 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Reducerea deficitului în comerţul cu produse agroalimentare s-a datorat creşterii exporturilor de produse agroalimentare, preponderent pe pieţele din afara Uniunii Europene, într-un ritm mai rapid decât cel de majorare a importurilor.
Potrivit datelor MADR, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,882 miliarde de euro, în creştere cu 287,1 milioane euro faţă de perioada corespunzătoare din 2011. Principalele produse exportate au fost porumbul, ţigările şi grâul, acestea reprezentând o pondere cumulată de 40,6% din totalul încasărilor.
Statisticile MADR arată că exporturile de produse agroalimentare în ţările terţe au crescut cu 44% în primele nouă luni din 2012 faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Astfel, faţă de un sold negativ în 2011 de 71,1 milioane de euro, la nouă luni 2012 se înregistrează un sold excedentar al balanţei schimburilor extracomunitare în valoare de 202,1 milioane de euro.
În ceea ce priveşte importurile României de produse agroalimentare, în primele nouă luni din 2012 faţă de perioada corespunzătoare din 2012, acestea au urcat cu 5,7%, din cauza intensificării achiziţiilor intracomunitare, însă importurile din ţări terţe au fost în uşoară scădere în perioada menţionată.
În topul importurilor la nouă luni 2012, zahărul deţine primul loc, urmat îndeaproape de carnea de porc, cu o valoare de 194,3 milioane de euro, respectiv de 188,9 milioane de euro. Principalele produse exportate au fost porumbul, ţigările şi grâul, contând pentru o pondere cumulată de 40,6% din total încasări.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României, în primele nouă luni din 2012, livrările de produse agroalimentare către această destinaţie înregistrând o pondere valorică de 69,9%, iar achiziţiile din statele membre UE au deţinut o pondere de 80,3%.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau