INS confirmă estimarea privind creşterea PIB de 0,2% la nouă luni. Agricultura a scăzut cu 20,4%
Dimensiune font:
INS a confirmat creşterea PIB cu 0,2% în primele nouă luni, anunţată în noiembrie, evoluţie susţinută de creşterile din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, de servicii administrative sau de suport şi imobiliare, agricultura şi scăderea exporturilor influenţând negativ PIB.
Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru primele trei trimestre a fost de 416,268 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,2% faţă de acelaşi interval din 2011.
"Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+8,9%), tranzacţii imobiliare (+4,7%), informaţii şi comunicaţii (+2,7%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,4%), comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,0%) şi construcţii (+0,8%)", se arată într-un comunicat al INS.
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (de 20,4%) şi administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (2,6%).
Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% în perioada analizată, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama scăderii, cu 2%, a cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice, în timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei a crescut cu 0,3%.
Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere semnificativă, cu 12,1 puncte procentuale.
Statistica a confirmat astfel primele estimări privind PIB, anunţate la 15 noiembrie.
Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.
PIB estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 168,54 miliarde lei preţuri curente.
În ramura "Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport" s-a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (13,8%), urmată de tranzacţii imobiliare (10,4%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (8,1%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (4,1%) şi în comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (2,8%).
Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi pescuit (29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (1,3%), construcţii (0,7%), industrie (0,3%) şi intermedieri financiare şi asigurări (0,1%).
Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 9%.
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul III 2012 cererea internă a crescut cu 0,1 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 9,9%. Consumul final total s-a redus cu 1,6%, ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (1,4%) şi a cheltuielilor pentru consumul final al administraţiilor publice (2,4%).
Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (4,2%) comparativ cu cel al importurilor (1,9%), notează INS.
Ca serie ajustată sezonier PIB a scăzut în trimestrul al treilea la 153,008 miliarde lei.
La jumătatea anului INS a revizuit datele şi a a anunţat o creştere economică de 0,7%, iar majoritatea estimărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale plasau creşterea economică din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos faţă de proiecţiile iniţiale.
Având în vedere însă evoluţia PIB în ultimul trimestru de anul trecut, când s-a simţit efectul unei producţii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, precum şi limitarea creşterii economice din primele nouă luni la numai 0,2%, este de aşteptat ca economia să închidă acest an la acelaşi nivel cu anul trecut sau chiar cu o uşoară scădere.
http://www.mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau