Orașul din Transilvania îmbogățit de nemți. Au angajat 3.000 de oameni și plătesc o sumă uriașă la bugetul local
Dimensiune font:
Blajul, un orășel cu aproximativ 21.000 de locuitori din Alba, este într-o situație în care puține localități urbane din România se află. După un efort de aproximativ 15 ani, a ajuns la unul dintre cele mai înalte standarde de viață din țară.
Motivul principal este prezența nemților de la compania Bosch, care au dezvoltat aici una dintre cele mai mari investiții din România. Au cheltuit 200 de milioane de euro şi au creat circa 3.000 de locuri de muncă în unităţile de producţie deschise începând cu anul 2007.
Teoretic, un procent de 15 la sută din populaţia oraşului ar lucra la Bosch. În realitate, mulți dintre angajați provin din alte localități din Alba, precum și din județele Sibiu și Mureș. La Blaj șomajul este aproape de zero, existând permanent locuri de muncă disponibile. În urmă cu 15 ani, Blajul avea un șomaj de peste 25%. Pe lângă investiții, la Blaj a fost adusă și civilizația nemțească. Comportamentul oamenilor s-a schimbat semnificativ în ultimii 10 ani datorită modului de lucru al nemților de la Bosch.
Nemții produc la Blaj echipamente tehnice de ghidare liniară pentru maşini unelte, imprimante, echipamente de măsură şi elemente pentru industria auto, respectiv senzori de viteză, aplicaţii de ABS şi SEP (sistemul de stabilizare electronică), dar şi senzori care sunt folosiţi pentru managementul motoarelor.
Platforma industrială Bosch din Blaj. Foto: Facebook/ Bosch Romania
De ce au ales germanii un orăşel mic din Transilvania, care nu se află lângă autostradă, pentru a realiza o investiţie atât de mare? Răspunsul este oferit, în primul rând, de disponibilitatea manifestată de administraţia locală şi cea judeţeană de a sprijni investiţiile. Pentru reprezentanţii Bosch a contat foarte mult faptul că Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean au finanţat modernizarea drumului de acces la platforma industrială şi le-au asigurat toate utilităţile.
Un alt motiv la fel de important pentru prezenţa Bosch în oraş este colaborarea veche cu societatea IAMU SA Blaj. Aceasta este printre puţinele foste mari societăţi de stat din Alba care a reuşit să supravieţuiască şi chiar să se dezvolte după revoluţie. IAMU a fost înfiinţată în 1972, produce obiecte de mecanică fină, componente de tehnică liniară şi este furnizor preferenţial pentru Bosch.
Ads
Bosch a avut în 2020, la Blaj, o cifră de afaceri de aproximativ 2,4 miliarde de lei (aproape 500 de milioane de euro) și un profit de 5,5 milioane de lei. Compania este principalul contributor la bugetul municipiului Blaj cu un procent de peste 40%. Bugetul de venituri proprii pentru anul 2022 este de 23 milioane de lei, din care mai mult de 9 milioane de lei ar urma să provină din impozitele şi taxele plătite de către fabricile Bosch. 2021 a fost anul cu cele mai mari investiții din istoria Blajului, valoarea totală a proiectelor aflate în derulare fiind de peste 15 milioane de euro.
Centrul istoric al Blajului
Ca urmare a beneficiilor financiare de pe urma investiţiilor Bosch, Blajul are aproape toate străzile asfaltate, cu reţele de utilităţi, unul dintre cele mai moderne spitale din Transilvania şi un centru istoric pus la punct. Au fost finalizate investiţiile la Palatul Cultural şi la baza de agrement, s-a reabilitat Câmpia Libertăţii şi a demarat construcția unei Săli Polivalente de nivel european aflată la un stadiu de execuție de 40%. Oraşul are nevoie de o asemenea sală pentru că echipa de volei Alba Blaj, susţinută financiar de Primărie şi Consiliul Judeţean, este campioană naţională şi joacă şi în cupele europene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau