Pâinea mai ieftină scade inflaţia
Dimensiune font:
* ultima şedinţă de Guvern, înainte de vacanţă a adus veşti bune pentru companiile care activează în sectorul de morărit şi panificaţie * taxa pe valoare adăugată la pâine va fi redusă, începând cu luna septembrie, la 9% * acest lucru, spun cei din domeniu, se va concretiza inclusiv într-o reducere a evaziunii fiscale din acest sector de activitate
Morăritul şi panificaţia ar putea avea parte de o scădere a evaziunii fiscale de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni după introducerea TVA de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15%, consideră preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu. „Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Estimăm că bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.
Acesta a precizat că mediul de afaceri şi consumatorii vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA la pâine la 9% deoarece va exista pe piaţă o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi mai ieftină, iar în domeniu se vor putea face noi investiţii. „Consider că preţul pâinii se va reduce cu 15%, la început în hipermarketurile existente şi în magazinele proprii ale brutăriilor şi pe urmă în toată sfera comercială. Mediul de afaceri va avea de câştigat pentru că acum cei care respectau legea nu puteau face nimic. Sperăm să facem şi investiţii în domeniu, astfel încât să fim în regulă pe o piaţă concurenţială”, a explicat Popescu.
2012, an negru pentru morarii români
Industria autohtonă de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector s-a apropiat de 70%. Din acest motiv, asociaţia patronală a solicitat reducerea TVA la făină şi pâine la 9% şi menţinerea taxării inverse la cereale, decizie care a intrat deja în vigoare, dar care se va aplica de la 1 septembrie pe TVA de 9%.
Măsura de reducere a TVA la pâine la 9% ar putea aduce, de asemenea, o scădere de circa 0,7 puncte procentuale a inflaţiei la sfârşit de an, presupunând că aceasta rezultă într-o scădere de 10% în preţul pâinii în septembrie, se arată într-un raport al ING Bank România. „Primul ministru a anunţat că TVA pentru pâine va fi redusă la 9% de la 1 septembrie (faţă de 24% cota actuală), măsură menită să reducă evaziunea fiscală ridicată din acest domeniu. Pentru a echilibra bugetul, vor creşte taxele pe alcool şi unele produse de lux. Deşi nu este clar care va fi impactul cumulat al acestor măsuri pentru inflaţie, reducerea TVA la pâine considerată separat ar aduce o scădere de circa 0,7% a inflaţiei la sfârşit de an”, se arată în raportul ING Bank România.
„Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Estimăm că bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei”
Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau