Proiecte care aduc tinerii înapoi la țară
Dimensiune font:
28 de tineri din zona acoperită de Grupul de Acţiune Locală (GAL) Iaşi Sud Vest au depus proiecte pentru construirea de ferme în mediul rural * iniţiativele acestora au primit deja aprobarea forurilor superioare şi urmează să primească finanţare nerambursabilă * în cadrul grupului, cel mai mare proiect depus are valoarea de 200.000 de euro
Sprijinul financiar acordat prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) ar putea creşte proporţia migraţiei inverse a tinerilor. După ce, în anii anteriori, tineretul din mediul rural a optat în special pentru relocarea la oraş, fondurile ce au rolul de a sprijini instalarea tinerilor fermieri şi întemeierea unor ferme în zonele rurale au atras din ce în ce mai mulţi doritori.
Unul dintre cele mai active grupuri de acţiune pe acest sector este GAL Iaşi Sud-Vest. Echipa de coordonare a structurii a încercat să aloce o susţinere logistică şi financiară superioară potenţialilor beneficiari ai măsurii 112, pentru instalarea tinerilor în mediul rural. „Avem 28 de tineri care au depus proiecte pe măsura 112, în valoare de 1.068.000 de euro. Alte patru proiecte sunt depuse de întreprinderi mici şi mijlocii, cu sume care se ridică la 645.000 de euro. Acum mai sunt disponibili aproximativ 20.000 de euro”, susţin reprezentanţii GAL Sud Vest.
Proiecte de la 20.000 la 200.000 de euro
Astfel, proiectul cu cea mai mică valoare este de 20.000 de euro, iar cel cu valoarea cea mai mare se ridică la 200.000 de euro cu finanţare nerambursabilă. „Nu am avut situaţii de proiecte depuse şi care să nu fie acceptate pentru finanţare”, mai explică reprezentanţii GAL.
43 de proiecte ale GAL S-V vor primi bani nerambursabili
De altfel, după ce au trecut de selecţia internă, din cadrul Grupului, proiectele au fost înaintate către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Aici, cele 28 de iniţiative depuse de tineri au primit deja „unda verde”, le fel şi alte şase proiecte depuse de primării pentru modernizarea satelor. „Suntem bucuroşi să am avut beneficiari . S-au depus proiecte pentru 99,2% din sumele alocate.
La început oamenii ne priveau cu neîncredere, dar acum toţi ştiu de existenţa noastră şi apelează la noi. Este important că avem tineri interesaţi să revină în mediul rural, pentru că va exista, astfel, continuitate”, au completat reprezentanţii Grupului de Acţiune Locală Iaşi Sud Vest.
Din Grupul de Acţiune Locală Iaşi Sud Vest fac parte oraşul Târgu Frumos şi 11 comune: Balş, Butea, Costeşti, Hălăuceşti, Heleşteni, Gherăeşti (judeţul Neamţ), Mirceşti, Mogoşeşti Siret, Ruginoasa, Strunga şi Al.I. Cuza.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau