Şanse de dezvoltare pentru ariile protejate din Iaşi
Dimensiune font:
Unul dintre cele mai mari proiecte de protecţie a biodiversităţii este implementat în cinci judeţe ale Moldovei. Acesta are ca scop realizarea de planuri de management pentru siturile Natura 2000 şi pentru ariile naturale protejate de interes naţional pentru ca, ulterior, managerii şi custozii acestora să poată accesa fonduri europene pentru dezvoltare.
Jumătate din ariile naturale protejate din Iaşi ar putea avea parte de sprijin pentru atragerea de fonduri europene. Un proiect în valoare de 3,9 milioane de euro, în care sunt implicate Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău şi Vaslui are ca scop îmbunătăţirea managementului zonelor protejate pentru conservarea biodiversităţii de pe teritoriul acestora. „Ideea a pornit din dorinţa de sprijinire a biodiversităţii care se găseşte într-un mare impas, cu efecte variate inclusiv în zona sănătăţii noastre. Trebuie implementate activităţi care să contribuie la conservarea speciilor şi a ariilor protejate, dar şi pentru accesarea de fonduri europene pe alte domenii, precum dezvoltarea durabilă, turismul sau agricultura”, a precizat Marina Ranţa, managerul proiectului din partea asociaţiei Strategic Group.
Astfel, implementarea proiectului Management conservativ al biodiversităţii în Regiunea de Dezvoltare Nord Est se va realiza pe o perioadă de 15 luni. Activităţile din cadrul acestuia au început deja din luna iulie a anului trecut şi vor viza atât situri Natura 2000, cât şi arii protejate de interes naţional. Siturile Natura 2000 de pe teritoriul judeţului Iaşi vizate în cadrul proiectului sunt Dorohoi – Şaua Bucecei, Dealu Mare – Hârlău şi Pădurea Floreanu – Frumuşica – Ciurea. Ariile protejate de interes naţional sunt Făgetul Secular Humosu şi Pădurea Frumuşica. „Întâi trebuie evaluată starea de conservare a biodiversităţii şi concepute reguli pentru activităţile din zonele respective, pentru o dezvoltare durabilă, armonioasă, în concordanţă cu dezvoltarea habitatului”, a completat Marina Ranţa.
Unul dintre cele mai mari proiecte din ţară
Custozii sau administratorii teritoriilor declarate situri Natura 2000 au parte de numeroase avantaje. Astfel, aceştia pot obţine finanţări speciale din partea Uniunii Europene pentru agricultură, dezvoltare rurală, silvicultură sau mediu. De asemenea, pot fi accesate diferite tipuri de fonduri structurale şi pot fi autorizate o serie de proiecte de dezvoltare locală, precum pensiuni, bazine piscicole, meşteşuguri sau promovarea şi dezvoltarea activităţilor tradiţionale locale. Toate acestea pot fi, însă, realizate doar în condiţiile în care există un plan de management realizat pentru respectiva arie naturală protejată, acesta fiind şi scopul proiectului desfăşurat de Strategic Group în parteneriat cu APM Iaşi. De altfel, acesta este şi unul dintre cele mai mari şi complexe proiecte de sprijinire a biodiversităţii finanţate până acum în România. „Numărul mare de arii naturale protejate abordate simultan şi complexitatea acestora, biodiversitatea remarcabilă, diversitatea culturală şi a intereselor economice din zonele studiate, corelate cu lipsa contactului anterior al comunităţilor locale cu cerinţele unor arii naturale protejate, fac din zona de intervenţie a proiectului unul dintre cazurile complexe studiate la nivel regional în cadrul unui proiect de mediu”, susţine reprezentantul asociaţiei.
„Valoarea proiectului este atât de mare întrucât studiile în domeniul biodiversităţii sunt foarte costisitoare. Proiectul a fost scris într-un an şi jumătate şi are peste 1.500 de pagini. Aprobarea acestuia a durat un an“
Marina Ranţa, manager de proiect
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau