Se schimbă legea pentru chiriaşi. Ce vor trebui să dovedească aceştia oamenilor legii
Dimensiune font:
Cei care locuiesc cu chirie ar putea să fie afectați de noua propunere legislativă înaintată de către autorități. Conform unui proiect de act normativ, pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne, ar putea să se schimbe legea pentru chiriași, aceștia fiind nevoiți să își demonstreze domiciliul. Iată ce se întâmplă în cazul în care nu se conformează.
Legea pentru chiriași s-ar putea schimba. Anunțul făcut de MAI
Cetățenii care locuiesc cu chirie ar putea fi afectați de noul proiect de lege, înaintat de către Ministerul Afacerilor Interne pentru dezbatere publică. Oficialii susțin că acei chiriași care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin, vor putea rămâne fără actul de identitate. De asemenea, același proiect legislativ ar putea interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.
De această propunere a MAI ar putea fi afectați românii care locuiesc în gazdă sau cu chirie. Conform noilor norme, găzduitorul ar trebui să realizeze o declarație scrisă, fie dacă vorbim despre persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu. În urma acesteia ar trebui să rezulte consimțământul său, numărul de persoane care locuiesc la adresă, dar și faptul că solicitantul locuiește la adresa declarată.
Totodată, declarația pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică, prin care este certificată existența unui imobil cu destinație de locuință și faptul că solicitantul locuiește la adresa declarată. Dacă mențiunea care stabilește domiciliul încetează să mai fie valabilă, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor anulează actul de identitate.
Încetarea valabilității va fi decisă după verificarea polițistului prin care se constată că persoana nu locuiește la adresa la care are domiciliul înregistrat. Astfel, persoanele vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidența persoanelor, pentru a obține un nou act de identitate.
Ce intenționează autoritățile prin instituirea noului act normativ
Conform MAI, ordonanța își dorește reglementarea unor norme care vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor prin asocierea mențiunii „încetat valabilitate domiciliu” pentru persoanele care nu îndeplinesc condițiile din Codul Civil, care prevede respectarea declarației privind domiciliul.
De asemenea, scopul acestei propuneri legislative este de a elimina situațiile în care un număr foarte mare de persoane se stabilesc, fictiv, la o adresă. Astfel, în Registrul Național de Evidență a Persoanelor nu pot fi înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată. Această cifră a fost stabilită ca urmare a realității sociale observate până în prezent.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau